Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Deore BR/BL-M596 vs Elixir 1 ?

Roko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam dosc odpowietrzania hamulcow, mialem Hayes HFX9, pozniej Juicy 5, z zadnych nie bylem zadowolony - pewnie dlatego ze zawsze cos w nich bylo nie tak bo kupowalem uzywki.. powiedizalem sobie nigdy wiecej uzywanych hydraulikow.. i tak wlasnie postanowilem zakupic nowe heble. Myślalem nad wszedzie wychwalanymi Elixirami.. ale po przeczytaniu opini ze sie ciagle cos psuje.. ja sam moge tylko powiedziec by nie kupowac nie sprawdzonych.. znajomy ma Elixiry R.. i od 2010 nie robil z nimi nic.. a jezdzi jak powalony.. ani razu nie musial odpowietrzac i chodza pieknie. 

Jednak ja mialem w zyciu 2x shimano i nie moge ani jednego zlego slowa o nich powiedziec .. dlatego tez przymiezam sie do najnowszych Shimano DEORE model M596 .. maja swietne opinie w necie konstrukcyjnie nie odbiegaja od XT i z tego co sie orientuje (lub nie) od XTR - ktore maja tylko wiecej regulacji.. przewod HB90 czy jakos tak - ten mocny.. ,do tego (jako maly plusik) nie zatruwaja tak srodowiska jak Dot'y ;).. no i maja swietna cene.. nie ukrywam ze chce zaplacic za komplet ok 400zl.   Myslalem nad Elixirami 1 - ale chyba jednak duzo bardziej przekonują mnie najnowsze Deore.. 

Prosilbym o Wasza opinie.. co sadzicie. 

opinie o Deore bardzo pochlebne (duzo lepsze niz cala seria Avid Juicy oraz wiekszosc Elixirow..) .. 

http://www.mtbr.com/cat/brakes/disc-brake-system/shimano/deore-hydraulic/prd_361001_1507crx.aspx

sam kiedys jezdzilem na Deore LX (dual control) i sile hamowania naprawde mialy duza. (conajmniej wystarczajaca).. (waze 78kg) tarcze 160..

jak zwykle sam sobie odpowiadam na pytanie ;].. ale czekam na Wasze opinie

post-147877-0-83813000-1369035033_thumb.jpg

post-147877-0-60636900-1369035039_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...