Skocz do zawartości

[wyprawa] Południowe Czechy 22 maj - 2 czerwiec

positivv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !
poszukuję chętnych na wyjazd rowerowy do południowych Czech.

Termin:
dysponuję czasem w dniach 22 czerwca - 2 lipca
Proponuję dojazd do Brna moim samochodem.
Potem zostawiamy auto i przesiadamy się na rowery.

Propozycja trasy:
- winnice na południe od Brna,
- zamek Vranov nad Dyjí
- Znojmo
- stronę Czeskiej Kanady,
- Czeski Krumlov,
- w drodze powrotnej Telc i Trebic (zabytkowe starówki Unesco)

Dziennie chciałbym przejechać w spokojnym tempie dystans około 60 - 90 km,
Noclegi na kampingach w namiotach, ew. w namiocie w gospodarstwach agroturystycznych etc.
Śniadania we własnym zakresie, obiady/kolacje chętnie w czeskich gospodach :-)
Chciałbym wstawać przed 8, wyruszać najpóźniej o 8:30.

Koszt wyjazdu:
przejazd samochodem (benzyna i winietka) do podziału na uczestników;
pozostałe wydatki każdy z uczestników we własnym zakresie: nocleg w namiocie na kampingu to koszt około 12 - 18 zł.

Jedzenie jest odrobinę tańsze niż w u nas,

Cel wyprawy:

- krajoznawcze poznanie południa Czech ze szczególnym uwzględnieniem przyrody,

- kontakt z miejscowymi (jeśli to możliwe)

- kosztowanie lokalnych potraw i napojów na bazie chmielu ;-),

- przy okazji pobieżne przyglądanie się zabytkom (zamki starówki etc)

O mnie:
jestem bezkonfliktowy, otwarty na ludzi, lubię podróżować i jestem w 100% zdecydowany na wyjazd; tzn., że nie rozmyślę się, nie zmienię planów i nie odechce mi się :-))
Dotychczas jeździłem na jednodniowe wyprawy rowerowe, zwykle do 80 km dziennie. W tym roku po raz pierwszy jeździłem z sakwami na dłuższe dystanse. Na przełomie maj/czerwiec wybieram się na 4 dniowy wyjazd rowerowy: Mazowsze - Wyżyna Krakowsko-częstochowska - Mazowsze.

Kogo szukam:
szukam osób otwartych, bezkonfliktowych, pogodnych z poczuciem humoru oraz w 100% zdecydowanych na wyjazd !

Jeśli masz pytania/propozycje: proszę napisz do mnie, chętnie i szybko odpowiem:

mail: drzewo77@op.pl

pozdrawiam
Tomek

Wyprawa krajoznawcza, czyli raczej takie spokojne tempo tak? Jedziesz z sakwami i całym sprzętem na rowerze rozumiem?

Powiem szczerze, że interesująca wyprawa, bardzo :)

PS: W nazwie tematu masz błąd i trochę się zmyliłem.

Hej,

ale numer... najwyraźniej pisząc temat myślami byłem już w trasie ;) - tak oczywiście wycieczka jest planowana w terminie:

22 CZERWCA - 2 LIPCA.

Napisałem do Admina prośbę o zmianę, ciekawe czy to się uda zrobić ?

tak, wyprawa krajoznawcza, spokojne tempo - średnio dystans dziennie 69 km.

jeśli chcesz mogę podesłać mailem wstępną propozycję trasy, mam już posprawdzane campingi, etc.

planuję jazdę z sakwami i całym sprzętem: namiot etc.

Noclegi na kampingach w namiotach, ew. w namiocie w gospodarstwach agroturystycznych etc.

Śniadania we własnym zakresie, obiady/kolacje chętnie w czeskich gospodach :-)

Chciałbym wstawać przed 8, wyruszać najpóźniej o 8:30.

Moim zdaniem to się nie może udać. Ja w ciągu 30 minut zjesz śniadanie, pozmywasz, wysuszysz namiot i spakujesz cały majdan w sakwy.... Ja jeżdżę od 14 lat na wyprawy rowerowe i wszelka ta krzątanina zawsze mi zabierała 2 h a mój rekord to 1,5 h.

Hej,

dziękuję za radę, doceniam bo nie mam tak dużego doświadczenia, 

jest to dla mnie sygnał, że przed 8 oznacza koło 7  :)

Moim zdaniem to się nie może udać. Ja w ciągu 30 minut zjesz śniadanie, pozmywasz, wysuszysz namiot i spakujesz cały majdan w sakwy.... Ja jeżdżę od 14 lat na wyprawy rowerowe i wszelka ta krzątanina zawsze mi zabierała 2 h a mój rekord to 1,5 h.

Jak już  będziesz  na  południu  Czech  to  proponuje  jeszcze  jezioro Plitwickie to  takie  Czeskie  morze   tak  o  nim  mówią  sami  Czesi. A  z miejsc  które  wymieniłeś  to  moim  zdaniem  najlepszy  Czeski Krumlov   .

Pozdrawiam  geodan

Jak już  będziesz  na  południu  Czech  to  proponuje  jeszcze  jezioro Plitwickie to  takie  Czeskie  morze   tak  o  nim  mówią  sami  Czesi. A  z miejsc  które  wymieniłeś  to  moim  zdaniem  najlepszy  Czeski Krumlov   .

Pozdrawiam  geodan

Plitwickie Jezioro nie mieści się w Czechach

http://pl.wikipedia.org/wiki/Park_Narodowy_Jezior_Plitwickich

a w Czechach prawie w każdym miasteczku jest jakiś zamek, pałac czy ruinka do zobaczenia. Co jest najlepsze...kwestia gustu

https://picasaweb.google.com/101188059922695488423/Czechy2004?noredirect=1

Czechy są super, mnóstwo atrakcji turystycznych, super drogi jeśli chodzi o rowery (pagórki, górki, podjazdy zjazdy, a nie tylko równa droga). Do tego ludzie mili :) Na pewno kiedyś jeszcze je objadę, póki co poznaję jedynie północ Czech.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...