bobi1326 Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 Witam, Czy ktoś może pomóc mi zidentyfikować problem z moim tylnym kołem? Mianowicie Występuje nierówna odległość koła od ramy. Przez co nie mogę np. prawidłowo ustawić hamulców typu v-brake. Co powinienem zrobić aby te odległości wyrównać? Z góry dziękuję za pomoc
rzezniol Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 Jest kilka opcji ... 1. Koło siedzi krzywo w hakach ramy 2. Haki ramy są krzywe 3. Krzywa oś piasty ( typowe przy wolnobiegu) 4. Źle zbudowane koło ... obręcz przesunięta w stosunku do środka piasty. pozdro
seraph Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 Załóż koło odwrotnie i zobacz czy wtedy jest przesunięte w drugą stronę czy tak samo. W ten sposób przekonasz się czy jest źle zaplecione czy to wina ramy czy osi... Jeśli źle złożona oś to się trzeba dystansami pobawić.
bobi1326 Napisano 19 Maja 2013 Autor Napisano 19 Maja 2013 Jest kilka opcji ... 1. Koło siedzi krzywo w hakach ramy 2. Haki ramy są krzywe 3. Krzywa oś piasty ( typowe przy wolnobiegu) 4. Źle zbudowane koło ... obręcz przesunięta w stosunku do środka piasty. pozdro Dzięki za tak szybką odpowiedź. Zrobiłem szybki test aby wykluczyć któreś z opcji. Najpierw odkręciłem swoje koło i jeszcze raz je przykręciłem zwracając uwagę na to aby je równo przykręcić - kicha. Potem podmieniłem koło od innego roweru gdzie jest wszystko ok. Po przekładce na szybko stwierdziłem, że jest wszystko ok. Czyli haki ramy są proste. Pozostaje więc wina leżąca po stronie koła, a że i tak chciałem kupić nowe koła to teraz jest jeszcze lepsza okazja. Dzięki za pomoc
Kiciok Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 Zdejmij koło, pokręć ośką. Jeśli krzywa, to zobaczysz. IMHO krzywo przykręcasz i tyle. W niektórych rowerach trzeba na to uważać, a czasami nawet trzymać koło i przykręcać, bo inaczej "ucieknie" w którąś stronę.
bobi1326 Napisano 19 Maja 2013 Autor Napisano 19 Maja 2013 Właśnie swoje przykręcałem cały czas wciskając je w haki. Dodatkowo przykręcałem po pół obrotu z każdej strony aby równo się wkręciło. Zaciekawił mnie fakt, że po założeniu koła od innego roweru wszystko było ok.
Kiciok Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 Sprawdziłeś oś, jest prosta? Jeśli tak, to kciukiem podtrzymaj sobie koło, żeby nie uciekało na tą stronę i powoli przykręcaj.
bobi1326 Napisano 19 Maja 2013 Autor Napisano 19 Maja 2013 Ale to co, mam przykręcić nierówno na hakach, tak żeby były równe odległości od ramy? Jeżeli tak to już to robiłem i strasznie ciężko bo jak jest dobrze przy hamulcach to prawie ociera o ramę przy korbie. A jak sprawdzić oś?
Kiciok Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 Oś prosta, haki proste, a nie raz miałem to samo co u Ciebie. Przykręcałem tak, żeby było równo i jeździłem. Tak jak pisałem, zdejmij koło, oś pokręć palcami. W lewo i prawo, z obu stron i się przyglądaj. Skoro koło idzie aż tak na którąś stronę, to wyczujesz jeśli jest to z winy krzywiej osi.
bobi1326 Napisano 19 Maja 2013 Autor Napisano 19 Maja 2013 Koło dałem na straty. Rower ma już jakieś 15 lat i nic w nim nie było wymieniane od nowości. Opony próchno, przerzutki po nasmarowaniu ledwo co reagują, itp. itd. Przednie koło też bije na boki co jest trochę denerwujące. Dzięki za pomoc, muszę coś wybrać nowego. Ale to już w innym temacie: http://www.forumrowerowe.org/topic/137039-ko%C5%82a-i-opony-komplet-co%C5%9B-dla-amatora/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.