Skocz do zawartości

[rower] merida crossway 100-d czy Specialized crosstrail disc

MaciejL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja mogę się wypowiedzieć ze strony użytkownika Meridy 100-D. Jak na razie jestem zadowolona po przejechaniu 550 km - szukałam roweru uniwersalnego, który sprawdzi się na asfalcie jak i na utwardzonych drogach w lesie. To co może zawieść to przede wszystkim siodełko, które wymieniłam po paru godzinach na rowerze, oraz jak zwykle być może w takich rowerach amortyzator. Owszem jest spora różnica między tym jak się go zablokuje i wjedzie na nieco wyboiste tereny, a odblokuje, ale chyba nie jest to coś co możemy oczekiwać po rowerze w takiej cenie. Co do przerzutek itp nie mam żadnych zastrzeżeń, zmieniają się szybko i bez problemów (co było mankamentem w moim poprzednim rowerze - tam przerzutki Acera). Rower tak jak już mówiłam dobrze się spisuje na asfalcie - bez problemów można rozwinąć lepsze prędkości, a i pozycja na rowerze nie jest bardzo turystyczna. Jeśli chodzi natomiast o las to owszem też pomkniemy, ale opony nie są już tak dobre, by jeździć w bardziej grząskich terenach.

Specjalistą od rowerów nie jestem, ale w porównaniu ze Specialized, Merida ma lepsze hamulce, bo hydrauliczne (Specialized mechaniki), oraz przerzutkę tylną o dwie klasy lepszą. To z tego co ja zauważyłam :)

Jeśli masz jakieś pytania co do Meridy to zapraszam :)

Napisano

rower to nie tylko osprzęt.

To przede wszystkim rama - osprzęt bez większego problemu da się wymienić, z ramą tak łatwo nie będzie ;-)

Tak więc najlepiej byłoby gdyby kolega po prostu przejechał kawałek i jednym i drugim rowerem i wybrał ten, który mu po prostu bardziej pasuje.

Osobiście mam Crosstraila Sport, z nieco już zmodernizowanym osprzętem (hamulce, zmienione przełożenie (korba) co wymusiło też zmianę przerzutek) i rower daje radę począwszy od codziennego jeżdżenia po mieście/dojazdy do pracy, przez płaskie bezdroża jak i w mniejszych górkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...