MaciejL Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 Witam serdecznie, poproszę o poradę, który z rowerów wymienionych w temacie jest lepszym wyborem? Z góry dziękuję za opinie. http://www.rowerymerida.pl/produkt560/crossway-100-d-rower-merida.html http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/crosstrail/crosstraildisc
Konkol Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 ja mogę się wypowiedzieć ze strony użytkownika Meridy 100-D. Jak na razie jestem zadowolona po przejechaniu 550 km - szukałam roweru uniwersalnego, który sprawdzi się na asfalcie jak i na utwardzonych drogach w lesie. To co może zawieść to przede wszystkim siodełko, które wymieniłam po paru godzinach na rowerze, oraz jak zwykle być może w takich rowerach amortyzator. Owszem jest spora różnica między tym jak się go zablokuje i wjedzie na nieco wyboiste tereny, a odblokuje, ale chyba nie jest to coś co możemy oczekiwać po rowerze w takiej cenie. Co do przerzutek itp nie mam żadnych zastrzeżeń, zmieniają się szybko i bez problemów (co było mankamentem w moim poprzednim rowerze - tam przerzutki Acera). Rower tak jak już mówiłam dobrze się spisuje na asfalcie - bez problemów można rozwinąć lepsze prędkości, a i pozycja na rowerze nie jest bardzo turystyczna. Jeśli chodzi natomiast o las to owszem też pomkniemy, ale opony nie są już tak dobre, by jeździć w bardziej grząskich terenach. Specjalistą od rowerów nie jestem, ale w porównaniu ze Specialized, Merida ma lepsze hamulce, bo hydrauliczne (Specialized mechaniki), oraz przerzutkę tylną o dwie klasy lepszą. To z tego co ja zauważyłam Jeśli masz jakieś pytania co do Meridy to zapraszam
mibas Napisano 21 Maja 2013 Napisano 21 Maja 2013 rower to nie tylko osprzęt. To przede wszystkim rama - osprzęt bez większego problemu da się wymienić, z ramą tak łatwo nie będzie ;-) Tak więc najlepiej byłoby gdyby kolega po prostu przejechał kawałek i jednym i drugim rowerem i wybrał ten, który mu po prostu bardziej pasuje. Osobiście mam Crosstraila Sport, z nieco już zmodernizowanym osprzętem (hamulce, zmienione przełożenie (korba) co wymusiło też zmianę przerzutek) i rower daje radę począwszy od codziennego jeżdżenia po mieście/dojazdy do pracy, przez płaskie bezdroża jak i w mniejszych górkach.
MaciejL Napisano 21 Maja 2013 Autor Napisano 21 Maja 2013 Bardzo dziękuję za obie opinie. Pozdrawiam serdecznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.