Skocz do zawartości

[Poznań] Sztyca/siodło mtb - problem

Techniq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć czy ktoś z Was w Poznaniu(najlepiej okolice piątkowa) mógłby się ze mną spotkać w celu sprawdzenia co mi w rowerze strzela? (chodzi mi o sprawdzenie sztycy 31.6 albo zacisku albo siodła) coś strzela i chciałem wykluczyć popękaną Kubusie :<

Dzięki za informację

Napisano

hej, zacznij od wyczyszczenia sztycy i delikatnie potraktuj ją smarem, miałem podobny problem, było lekko zapieczone i trzaskało.

Jak nie pomoże i wcześniej nikt Ci nie pomoże to we wtorek jest szansa na wizję lokalną :)

Napisano

Cześć czy ktoś z Was w Poznaniu(najlepiej okolice piątkowa) mógłby się ze mną spotkać w celu sprawdzenia co mi w rowerze strzela? (chodzi mi o sprawdzenie sztycy 31.6 albo zacisku albo siodła) coś strzela i chciałem wykluczyć popękaną Kubusie :<

Dzięki za informację

Kolego wyciagasz sztyce czyscisz wszystko i odtluszczasz tzn jarzemko ,sztyce , otwor w ramie, stelarz w siodle. Nastepnie skladasz wszystko z powrotem i na wszelkich laczeniach nanosisz lekka warstwe smaru, na rurke również delikatnie smaru i wkladasz w rame. Nie powinno nic strzelac. Sprawdz jeszcze zacisk.
Napisano

Panowie porobiłem to o czym piszecie - fakt faktem smarowałem rurę w domu(teraz smaru nie mam - zrobilem to wczoraj).

Aktualnie ściągnąłem siodełko i naciskałem na sztyce - nie strzela. Skręciłem siodło ponownie i idę się przejechać(na sucho niby nie strzela, ale wczoraj po czyszczeniu było tak samo).

Napisano

Prawdopodobnie się spotkamy - bo niby skręciłem to znów, ale czasem strzeli(winię albo siodło albo popuszczający zacisk scape). Jak nie znajdzie się ktoś bliżej to chętnie wpadnę na rataje kiedy Ci będzie pasować

Napisano

Sprawdź, czy po odkręceniu zacisku sztyca ciasno siedzi w rurze podsiodłowej, czy możesz ją poruszać na boki. Jak sprawdzisz, napisz

Napisano

Jak ścisnę mocno to muszę użyć dużej siły by ruszyć siodło na bok(tyłek cięższy to może lżej). Jak zacisnę trochę delikatniej to ruszę bez problemu(smaru jest tam tyle co nic)

Po odkręceniu - bez problemów mogę obracać na boki

Napisano

Masz sprawdzić, czy po odkręceniu zacisku jest luz. Pytam, bo u mnie też był ten sam problem i musiałem włożyć pomiędzy sztycę a rurę podsiodłową kawałek blaszki z puszki od piwa. Teraz jest ok. Po prostu aluminium pod zaciskiem, przez luz na sztycy, w czasie jazdy pracowało i strzelało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...