Skocz do zawartości

[skręca]rzuca na boki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od czasu, gdy zmieniłem przedni amortyzator, nie da się jechać w linii prostej. Miota nim raz na lewo raz na prawo, zatacza łuki. Ciężko jest go opanować 1 ręką a już nie wspomnę o jeździe bez trzymanki. Koło, amortyzator, rama - raczej nic nie jest skrzywione. Możliwe, że to przez uszczelki na widelcu?

Napisano

Możesz dodać zdjęcie przodu?

Geometria zawieszeń rowerowych i samochodowych skonstruowana jest tak, że same się prostują pod naciskiem, więc musiałeś coś źle złożyć :teehee:

Napisano

Hm, stery masz maszynowe czy kulkowe? Dokręcone na styk?

Druga sprawa: Amortyzator lagi ma proste i równoległe do siebie, czy są jakieś deformacje?

weź rower przed siebie przodem do swojej osoby, koło między nogi i przytrzymując go poruszaj amortyzatorem na boki - czy czujesz jakieś przesunięcia-luzy?

Koło na pewno nie zygzakuje? Oś QR jest mocno zaciśnięta i równo osadzona?

Napisano

Kolego drogi - dokrecić i wyregulować stery - sprawdzić czy prawidłowo złożone.

Czy na pewno masz średnicę sterówki odpowiednią dla tych sterów? Czy po założeniu bez dokręcania amor "siedzi" na sterach czy lata na boki z widocznym sporym luzem między sterówką a pierścieniem kulkowym?

Jezeli dokręcenie nie pomoże ew. przyczyna nie leży w niewłaściwie dobranej średnicy sterówki do sterów (można kupić reduktor) to stery do wymiany.

• Mod Team
Napisano

Albo mam takie wrażenie albo coś jest nie tak w górnym odcinkiem sterowym przy górnej misce, założyłeś klin pod mostek ?? 

• Mod Team
Napisano

Wiec wszystko w granicach normy ale nawet większy skok nie powoduje dziwnych zachowań chyba ze widelec jest krzywy  :P

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ostatnio nie miałem czasu żeby cokolwiek robić przy rowerze, ale wiem że ten luz jest przez uszczelki które mi popękały. Wymienię je i wszystko będzie w normie  :icon_cool:

Napisano

Nie wiem czy przyczyna nie tkwi w tych gumach co są przy sterach, dolna jest strasznie zmasakrowana (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).

Problem jestbw tym, że tu nie powinno być żadnych gum.  

Napisano

przełożyłeś bieżnię ze starego widelca ? 

Kolega dobrze kombinuje. Też bym obstawiał na to. Jak podniesiesz rower i złapiesz wideł na koronie tuż przy główce rany i poruszasz to jest luz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...