Skocz do zawartości

[Górska wycieczka] w Tatry.

Dunczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jadę pierwszy raz w Tatry z rowerem. I chciałbym się dowiedzieć od doświadczonych forumowiczów jak przygotować rower do jazdy w górach. Przeważnie jeżdżę po lasach i z górami doświadczenia "0".

Pozdrawiam.

Musisz nieco zweryfikować swoje zamiary bo nie bardzo widzę możliwość poruszania się rowerem po samych Tatrach. Wprawdzie był gość, który wszedł z rowerem na Rysy ale chyba nie bardzo ci chodzi o taką aktywność.

Tatry a dokładniej tereny dookoła Tatr doskonale się nadają zarówno to jazdy na szosówce jak i do jazdy na MTB. O ile MTB nie trzeba przygotowywać to w szosówce warto założyć kasetę z szerszym zakresem przełożeń aby móc swobodnie podjeżdżać pod strome wzniesienia.

Musisz nieco zweryfikować swoje zamiary bo nie bardzo widzę możliwość poruszania się rowerem po samych Tatrach. Wprawdzie był gość, który wszedł z rowerem na Rysy ale chyba nie bardzo ci chodzi o taką aktywność.

Tatry a dokładniej tereny dookoła Tatr doskonale się nadają zarówno to jazdy na szosówce jak i do jazdy na MTB. O ile MTB nie trzeba przygotowywać to w szosówce warto założyć kasetę z szerszym zakresem przełożeń aby móc swobodnie podjeżdżać pod strome wzniesienia.

Nie,nie..same Tatry to wiadomo że nie. Źle się wyraziłem.

Chcę traskę zrobić i jeszcze ze 2 jakieś krótsze.,

Ta trasa, którą podałeś w większości przebiega po asfaltach, częściowo po ścieżce spacerowej pod Reglami i po drodze dojazdowej w dolinie Chochołowskiej.  Szczerze mówiąc nie znam tylko owej drogi. Na taką trasę wybrałbym opony 2.0 lub co najwyżej 2.2 z mało agresywnym bieżnikiem.

W Tatrach większość to widoki, takich naprawdę długich i wymagających legalnych tras mtb brak. Z takimi rzeczami to kilkadziesiąt km na północny - wschód się kieruj, będziesz zadowolony z technicznych ścieżek i jednocześnie widział Tatry  ;)

Czytaj Gorce, Beskid Sądecki. Nie daj się ponieść kultowi Zakopanego, ta miejscowość zmienia się niestety w kicz. Chociaż wiadomo, że nie zaszkodzi sobie zobaczyć.

Witam.

Jadę pierwszy raz w Tatry z rowerem. I chciałbym się dowiedzieć od doświadczonych forumowiczów jak przygotować rower do jazdy w górach. Przeważnie jeżdżę po lasach i z górami doświadczenia "0".

Pozdrawiam.

Na szosę to każdy sprzęt da radę i tu szczególnej filozofii nie ma poza kondycją oczywiście. Co do jazdy gdzieś w terenie to już tu ktoś wspomniał, że jest bardzo lipnie. Do dyspozycji tylko Gąsienicowa, Chochołowska i rejon Butorowego Wierchu.

Miałeś chyba na myśli podejście. Niektórzy ludzie zjeżdżają tam nawet, ale nie jest to szczególnie mądre ze względu na ludzi.

Tłuc się specjalnie do Zakopanego z rowerem, jeździć po Gubałówce i brukach...kwintesencja MTB :) Polecam jako opcja awaryjna na wyjeździe z rodziną, ale samo w sobie - nic szczególnego, poza widokami rzecz jasna.

Na Gubałówkę można jak najbardziej dostać się asfaltem i to kilkoma drogami ale one prowadzą nieco okrężnie a nie wzdłuż kolejki szynowo-terenowej.

Tak wiem, bo sama pokonywałam tę drogę z ozim84 ;) Pisząc "chyba raczej zjeżdżałeś" miałam na myśli to, że jechaliśmy z Gubałówki do Zakopanego, a co za tym idzie szybko i cały czas z górki, czyli zjazd. Nie miałam na myśli żadnej drogi wzdłuż kolejki szynowo-terenowej. Potwierdzam raz jeszcze asfaltowe drogi są! ;) To tak dla sprostowania ;) pzdr

Chcę tę traskę zrobić i jeszcze ze 2 jakieś krótsze

Na tej trasie jest fajny (męczący) podjazd asfaltem na Gubałówkę przez Butorowy Wierch. Droga pod Reglami jak najbardziej do jazdy mtb, generalnie jest prosta ale jest tam kilka smaczków (krótkie odcinki) korzeni, luźny kamienisty zjazd itp. Odcinka od Butorowego Wierchu w kierunku Płazówki i Kojsówki nie znam.

Polecam jeszcze fajną asfaltową trasę z Bukowiny Tatrzańskiej kierujesz się na Łysą Polanę, następnie jedziesz odcinek po słowackiej stronie przez Tatrańska Javorina aż do wsi Podspady. W Podspady kierujesz się na polską stronę na Jurgów i kawałek dalej znowu jesteś w Bukowinie Tatrzańskiej. Szczególnie przy zachodzącym słońcu, które oświetla na czerwono górę Hawrań są tam zaiste widoki.

Pozdrawiam i powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...