Skocz do zawartości

[amortyzator]który do enduro ,fr,dirt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!!!

potrzebuje amortyzator z zastosowaniem w kolejności : ciężkie enduro , fr , dirt

interesują mnie tylko amory które mogę zakupić w sklepie na raty.

Napoczątku tj. do jesieni amor bedzie siedział w dartmoorze a na jesień przejdzie w dunconie akity.

Proszę o konkretne odpowiedzi najlepiej z uzasadnieniem a o to moje propozycje:

- gregorio - Z1FR1 ETA 2005 qr20 - chyba z regulaćją skoku jest - w katalogu 150 mm - 1900 zł

DJ 1 qr20 2005 - 1400 zł

- chciałem PIKA ale nie ma nigdzie juz z 2005 roku a 2006 jest poza zasiegiem cenowym

jaki jeszcze amor rock shocka ma qr20 oprócz PIKA?

- manitou Stance Flow Thrue HEX 2006 qr20 - 1490 zł

Nixon Elite MW qr 20 - 1690 zł

proszę o pomoc z uzasadnieniem czemu ten a nie inny amor no i moze jaeszcze jakies propozycje?

pozdrawiam

Napisano

Ja bym sie zdecydował jednak na dżidżeja ;) 1400 zł i porządny amorek. Raty spłacisz mniejsze to i sie uzbiera na inne szpeje :)

Napisano

ale ja juz mam wszystko to co chcę oprócz amorka na qr 20

a teraz zauważyłem dopiero ze dj1 2005 ma tylko 100mm wiec odpada bo do aqkity sie nie nada

jakies inne propozycje?

Napisano

"kartusz typu "888"-30 kliknięć" - o co w tym chodzi - jakas regulacja?

więc nielepiej dołożyc te 300zł skoro i tak na raty bede brał i kupic Z1FR1 ETA 2005 - najwyzszy model - teraz jest za 1900zł a moze jeszce sie cos urwie ?

a ten psylo nada sie do enduro, fr - gdzie można taki na qr 20 wychaczyc? -chodzi mi o jakis pewny sklep

Napisano

Ja bym jednak byl za fr2, ma tlumik hscv w jednej ladze z regulacja tlumienia, wlasnie owe 30 klikniec, jak w 888 a w drugiej ladze ma ssv, w sumie to nie rozni sie niczym od fr1, z tym, ze on zamiast ssv ma eta, czyli to samo tyle, ze ma blokade skoku, ktora i tak pewnie Ci sie nie przyda, a tak to masz 400 w kieszeni :) . Sadze, ze moje fr3 po odpowiednim ustawieniu tlumienia olejem i zrobieniu 150 mm skoku nadaje sie do tego co napisales (tak swoja droga, to wymieniajac mu olej na 15W udalo mi sie zrobic mu tlumienie przy 110 mm skoku ;) .

Napisano

a tu mialo byc enduro panowie!!!ETA musi byc i Z1 dowolne na jakie Cie stac ze 150mm skoku-nic lepszego nie znajdziesz na tej planecie

Napisano

Ja zainwestowałem w pike najwyższą wersje (prosze nie sugerowac się ceną) a ramkę zapewne będe miał kiedyś taką jak ty czyli akite. Co do marzoków jestem tego samego zdania co szakq.............

Napisano

mmmak trochę dziwi mnie Twoje postępowanie, mianowcie czy nie łatwiej jest wziąć mały kredyt w wysokości np. 1500zł i kupić sobie na allegro pike'a 06'? No chyba, że nie możesz wziąć kredytu w banku, ale kupowanie od dystrybutorów jest z deka nie opłacalne:/ DJ ma za mały skok moim zdaniem jak do FR/enduro i nie łączyłbym dirtu z fullem bo to taki średni pomysł(nie mówię że się nie da).

Pozdrawiam.

P.S. RS ma lepszą gwarancję niż marzocchi i manetkę blokady skoku w cenie, więc to też jakieś argumenty.

Napisano

nie rozumiem tego rowniez :P

masz teraz dartmoora to smigaj :P:P a nie na forum bedizesz siedzial :D:D ( mam nadzieje ze jutro pochybamy :P )

noo a co do amora to pike na 06 jest calkiem calkiem ale skoro masz zamiar brac fulla w przyszlosci moze wziasc cos z wiekszym skokiem 150 - 170 mm moze nawet 2 polke :(

Napisano

juz panowie odpowiadam :

Alvaren - Pike fajna sprawa i to na ten amor padła decyzja ale nie ma juz nic z 2005 roku a ceny z 2006 sa dla mnie nie do przeskoczenia 2700zł + odsetki z rat, dotego dojdzie zakup piasty qr 20

marcinN - pewnie chodzi ci o pika 409? - jest to amor bez asysty powietrza wiec nie ustawie go pod siebie i z tego powodu odpada. Jak pisałem wcześniej wyeliminowałem z rozważań już DJ z powodu zamałego skoku. Dirt wymieniłem na samym końcu i nie dotyczy to fulla.Nie chce mi się załatwiać kredytu a mogą mi sprowadzić do sklepu w moim miescie amora i to z nimi bede sie dochodził spraw gwarancyjnych ewentualnie a nie z jakims tam sklepem internetowym.

Ogór - jak sobie wyobrażasz enduro z dwupółką i skokiem 170 mm.

Napisano

Ja mam Pike'a SL bez asysty i nie narzekam. :P

Ile ważysz? Ja ponad 90kg i ani razu amor mi nie dobił, ostatnio po kocich łbach jechałem (na najmniejszym skoku) i bardzo fajnie wybierał. :P

Polecam Pike'a, na Allegro chodzą po ok. 1500zł. :D

Napisano

waże 85 kg i uparłem się na amor z asystą i zdania nie zmienie z powodu możliwości regulacji

Jak wyzej pisałem amor z allegro nie wchodzi w grę z powodu czytaj wyżej

pozdrawiam

Napisano

Jak dla mnie to wolne żarty, w profilu masz napisane, że masz 27 lat, tzn. że pewnie pracujesz, a wiadomo, że to pozwala wziąć kredyt zwłaszcza tak nieduży. Ja bym wolał wziąć kredyt na 1500zł w banku i nawet pojechać osobiście do sklepu w którym sprzedają amory na allegro(większość tych sklepów działa realnie) niż wziąć raty w sklepie rowerowym na 2700zł!!! Co do gwarancji, to jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby ktoś się skarżył na pike'a i żeby to był amor, w którym łatwo coś zepsuć. Na utwardzanie i zmiękczanie amora są różne sposoby, np wymiana sprężyn(bazowy sl(409) +sprężyny będzie tańszy niż powietrzny) albo po prostu pobawić się trochę z ustawieniami kompresji i innych rzeczy, poza tym cookie już napisał, że waży nawet więcej od Ciebie.

Przedstawione argumenty moim zdaniem są kompletnie wystarczające, ale każdy człowiek i tak za najwyższy argument uważa swoją subiketywność i osobiste priorytety, więc i tak to co napisałem Cię nie przekona.

Pozdrawiam.

Napisano

Ja mam pewne informacje z pewnego źródła że przy testach nowego pike air uturn padła negatywna komora nie wiem czy to pojedyńczy przypadek czy nie :/ poza tym przy końcu skoku amor sie utwardza co tez jest potwierdzone w teście BBordu........ ogólnie został mi polecony pike u-turn na sprężynie lecz waga mnie odstrasza:/ teraz juz kompletnie nie wiem co robić tzn co kupić :/

Napisano

więc poczytałem sobie jeszcze troszkę opinii i wybór padł jednak na Z1FR1 ETA - może wyrwę go jescze taniej wraz piasta wyjdzie jakieś 2000 zł

dzieki za opinie

Napisano

|Sam bym takiego chciał lecz z racji że mam b.tanio pike to własnie jego wezme ........... dobry wybór mmmak...........

Napisano

Alvaren, nie przesadzasz? Pike nawet sl'ka jest lżejszy od marzocchi jakiego kolwiek cięższego, poza tym im więcej masz komór powietrznych, tym mniejsza regulacja skoku, a to z deka kiepsko.

Pozdrawiam.

Napisano
poza tym im więcej masz komór powietrznych, tym mniejsza regulacja skoku,

nie wiem o co ci tu chodzi ;) wiesz jest air uturn i masz komory powietrze i regulacje skoku..........

• 1 rok później...
Napisano

To może podepnę się pod temat.

Nixon Elite RTWD 130-160 QR

Domain 318 IS U-Turn 115-160 QR

55 ATA2 120-160 QR

Który do FR? Nie patrzymy na to ile kosztuje tylko na wagę, pracę, niezawodność i inne cechy użytkowe.

• Mod Team
Napisano

Z racji mojej miłości do RS'a go polecam. :)

A tak poza tym to Domain ma dobre opinie.

Wydaje się być najlepszą opcją z tych co podałeś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...