Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Jakie zabezpieczenie pod tego typu stojak rowerowy

Piehursson

Rekomendowane odpowiedzi

A jak w ogóle tak duża podkowa sprawuje się w codziennym użytku? 

Ja używam od lat U-locków o jak największych długościach. Oczywiście nie mam najmniejszych problemów z przypinaniem do wszelkich krat, płotów czy stojaków. Nie mam także problemów z przewożeniem gdyż doszyłem oczka do górnej rury i tam Ulocka przewożę. W trakcie jazdy trochę się buja ale nie na tyle aby zahaczać stopą o niego czy aby przeszkadzał w manewrowaniu kierownicą.

Ja używam od lat U-locków o jak największych długościach. Oczywiście nie mam najmniejszych problemów z przypinaniem do wszelkich krat, płotów czy stojaków

Dlatego też mimo, że większa i cięższa, wolałbym wersję 29 cm. Tylko nie wiem co mogłoby być dobrą alternatywą dla tego Magnuma w podobnej kwocie bo Kryptonite w podobnych cenach jest słabszy chociażby ze względu na pojedyncze ryglowanie.

Tańszego nic nie znalazłem :icon_cool:

Tańsze nie musi być ;) Może być nieco droższe, powiedzmy do 150 peelenów ;)

edit: widzę, że ten Masterlock właśnie kręci się w okolicach 150 :) Czy on też ma podwójny rygiel bo w opicie nic nie ma na ten temat oprócz tego, że ma system Rotary Disc Tumbler... cokolwiek to znaczy;)

Witam,

ostatnim czasy zostałam właścicielką rowerku Kross Evado 1.0 i szukam dobrego zabezpieczenia. Czytam różne opinie o przeróżnych zabezpieczeniach i nie wiem czy dobrze zrobię jeśli wybiorę takie:

http://sklep.scigacz.pl/linka-zbrojona-abus-steeloflex-800-poziom-dlugosc-110-p-12781.html?cPath=99_884

Maksymalnie mogę wydać do 200zł na zabezpieczenie. Rower trzymam w mieszkaniu ale wolałabym nie zostawiać go opartego o ścianę gdy trzeba wstąpić do sklepu po wodę w środku wyprawy.

Tzw. podkowy są bardzo dobre ale z tego co czytałam to te steele mają podobne właściwości jeśli chodzi o wytrzymałość, a są bardziej praktyczniejsze. Pobobno marka Abus to dobry wybór.

Chciałabym zasięgnąć jeszcze Waszej opinii bo sprzedawcy zawsze zachwalają to co sprzedają:D

gdy trzeba wstąpić do sklepu po wodę w środku wyprawy.

Nie obawiaj się @MEVOSA o stan twojego rowerku na wyprawach. Od 14 lat jeżdże na wyprawy i po kilku latach praktycznie przestałem go przypinać. Załadowany rower jest mało atrakcyjny a podróżowanie przez lokalne małe miejscowości gwarantuje absolutne bezpieczeństwo. Możesz śmiało rower zostawić pod sklepem i zrobić nieśpieszne zakupy. Tylko na campingach iw dużych miastach rower warto przypinać. I tu nad U-lockami linki mają tę przewagę, że sa lżejsze i można nimi doczepić się do dowolnego elementu w tym grubego drzewa czy latarni. Dlatego na wyprawy polecam grube linki a do miasta U-locki.

@robertrobert1 moje obawy pewnie wynikają z faktu, że kupiłam rower bo bardzo długim czasie nieposiadania takiego sprzętu i pewnie dlatego jestem nieco przewrażliwiona na tym punkcie;) Trasy wycieczek też często przebiegają przez miasta i pomijając już tę wodę chcąc np. coś zwiedzić (typu muzeum) dobre zabezpieczenie to podstawa. Piszesz, że do miasta polecasz U-locki, ale nie wiem czy będę potrafiła odpowiednio go zastosować. Czytałam opinie, że to kwestia wprawy i nawet z najmniejszym nie ma problemu ale mimo wszystko mam wątpliwości.

@rowerzysta01 waga ma znaczenie:) Łańcuchy ważą od 2kg, a to troszkę za dużo jak dla mnie. Wprawdzie ja dopiero zaczynam przygodę z dwoma kółkami i na niewiadomo jak długie trasy się nie wybieram na początek ale z biegiem czasu to się zmieni i takie dodatkowe kilogramy raczej będą ciążyć. Choć z drugiej strony może i masz rację. Może warto podźwigać dla pewności. Muszę nad tym jeszcze pomyśleć i przeanalizować swoje możliwości.

A jak bym się zdecydowała na łańcuch to jaki jest godny plecenia? Bo tu chyba też ważne jest jego zapięcie.

Wbrew pozorom zapięcie U-locka nie jest problemem. Również przewożenie go jest także proste gdy zastosuje się pewien trick.

Linki są proste w przewożeniu ale jeśli są długie to kłopotliwe w zapinaniu.

Tymczasem łańcuchy moim zdaniem są najbardziej upierdliwe. Są ciężkie więc już konieczna jest jakaś sakwa, upierdliwe w przewożeniu jeśli chcemy go okręcić dokoła ramy. Możemy także łańcuch przewozić zapiety w okół ciała jak to często robią kurierzy. Jestem ciekaw jak będzie wyglądała drobna dziewczynka w zwiewnej sukience okręcona grubym łańcuchem. :laugh:

nader se :whistling:  :whistling:  :whistling: xy . ja tam wole lancuch, wlasnie za przyczyna jego plastycznosci. 120cm, zbrojonej stali i waga 2 kg to jest to. linek nie polecam, kombinerkami mozna je przeciac, nawet te grube, tnie sie pojedyncze druciki. u lock fany jesy ale jego ksztalt i dlugosc dyskwalifikuja go jako medium przypinajace do pni drzew. wiec lancuch pozostaje. 

...u lock fajny jest...

@Mevosa

Powiem że mam problem z doborem odpowiedniego zabezpieczenia. Tobie jest potrzebne coś "mobilnego" czyli solidne + lekkie, większość użytkowników potrzebuje dobrych zapięć i kwestia wagi jest rzadziej poruszana.

Problem polega na tym ze nie zawsze producenci podają wagę łańcuchów. Z lekkich na pewno będzie Kryptonite Keeper 785 Integrated Chain (1.60 kg).

Z znanych przeze mnie firm może jeszcze:  Magnum 3106, Magnum 3040 (nie ma wagi podanej), Trelock BC 480, Trelock BC 340.

[...] Jestem ciekaw jak będzie wyglądała drobna dziewczynka w zwiewnej sukience okręcona grubym łańcuchem. :laugh:

hehe... to byłby ciekawy widok:D

@Mevosa

Powiem że mam problem z doborem odpowiedniego zabezpieczenia. Tobie jest potrzebne coś "mobilnego" czyli solidne + lekkie, większość użytkowników potrzebuje dobrych zapięć i kwestia wagi jest rzadziej poruszana.

Problem polega na tym ze nie zawsze producenci podają wagę łańcuchów. Z lekkich na pewno będzie Kryptonite Keeper 785 Integrated Chain (1.60 kg).

Z znanych przeze mnie firm może jeszcze:  Magnum 3106, Magnum 3040 (nie ma wagi podanej), Trelock BC 480, Trelock BC 340.

Z podanych modeli każdy wydaje mi się dobry. Nie ma podanej wagi w ich opisach więc pewnie zostanie mi pisanie zapytań do poszczególnych sklepów. Chciałabym jeszcze zapytać czym dokładnie różnią się Trelock BC 480 od 340? W ich opisach jest tylko jedna różnica - jeden ma poziom zabezpieczenia nr 3, a drugi 4 i nie wiem na jakiej podstawie zostało to ustalone skoro pozostałe dane z opisu są identyczne:

Trelock BC 480

Trelock BC 340

W ich opisach jest tylko jedna różnica - jeden ma poziom zabezpieczenia nr 3, a drugi 4 i nie wiem na jakiej podstawie zostało to ustalone skoro pozostałe dane z opisu są identyczne: Trelock BC 480 Trelock BC 340

różnią się grubością:

480 - 8mm

340 - 7mm

A jednak coś przeoczyłam, dzięki:)

[...] Kryptonite Keeper 785 Integrated Chain (1.60 kg).

Zastanawiam się nad dwoma z nich. Jeśli mielibyście wybierać to, który byście kupili?

@Mevosa

Trelock 480 jest grubszy o 1 milimetr oraz osiada zamek 2 kulowy i system zabezpieczający klucz. Osobiście nie jestem zwolennikiem firmy Trelock, ale nie miałem innego pomysłu, i podanie tych zapiec to ostateczność :verymad: .

AXA Clinch te zapięcie zostało dwu krotne pokonane i rower skradziony (dział skradzione)

Ja się zastanawiałam między Kryptonite, a Trelockiem właśnie. Więc zostaje Kryptonite. Chyba, że jeszcze ktoś coś miłego napisze na temat podanych zapięć marki Magnum. W następnym tygodniu chciałabym już się na coś zdecydować i zamówić, a nie będę ukrywać, że bardzo liczę na waszą pomoc w tym temacie:)

Ulocki czy łańcuchy u Polsce nie mają sensu.. Sejf pancerny trzeba ze sobą wozić. Może głupi komentarz, ale uwaga!
Kolega zostawił rower pod blokiem spięty Ulockiem (ten rym) na dosłownie 10 minut. Wrócił opona była przecięta wzdłuż, widać ktoś próbował zwędzić, nie pokonał ulocka i postanowił chociaż coś zniszczyć. 

Dlatego żeby zostawiać rower przy np dojazdach do pracy najlepiej mieć drugi, taki zardzewiały na którym nikomu nie zależy.

Ulocki czy łańcuchy u Polsce nie mają sensu.. Sejf pancerny trzeba ze sobą wozić. Może głupi komentarz, ale uwaga!

Kolega zostawił rower pod blokiem spięty Ulockiem (ten rym) na dosłownie 10 minut. Wrócił opona była przecięta wzdłuż, widać ktoś próbował zwędzić, nie pokonał ulocka i postanowił chociaż coś zniszczyć. 

Dlatego żeby zostawiać rower przy np dojazdach do pracy najlepiej mieć drugi, taki zardzewiały na którym nikomu nie zależy.

Może i nie mają sensu ale sam przyznałeś, że rower nie został skradziony. Lepiej wymienić oponę niż kupować nowy rower. Przy okazji możesz napisać jakiego dokładnie Ulocka używa kolega? :)

I rower, i opona rzecz nabyta. Ale lepiej stracić oponę niż rower. Czyli zabezpieczenie działa. A głupota innych to już inna kwestia.

Natomiast może kogoś to zainteresuje: widziałem ostatnio w Decathlonie w Zakopiance łańcuchy Abusa, bodajże Ionus 8900, za 149,90zł. Na stronie też "wiszą", więc może i w innych sklepach są dostępne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...