dzieniol Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Tak, Tranz-X da się otworzyć bez pięciokątengo klucza. Kiedyś zapomniałem ze sobą tego klucza i otworzyłem śrubokrętem albo imbusem (w moim rowerze! ). Poza tym zapięcia Tranz-X już średnio można nazwać bezpiecznymi skoro bez problemu można dostać nawet sam kluczyk w sklepie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J0ker Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 No to Tranz-X odpadają. Lepiej już kupić najzwyklejsze zaciski na imbus, bo są tańsze. A te wynalazki Zefal'a ktoś testował? Podoba mi się w nich to, że można je otworzyć bez użycia narzędzi, więc nie musiałbym wozić jakiegoś kluczyka lub imbusa i nie musiałbym się martwić, że takowy zgubię. Podaję też link do wspomnianych przeze mnie zacisków Novatec z wykręcaną dźwigienką: http://e-bmx.pl/opis/584321/zacisk-kola-przod-novatec-z-wykrecana-dzwignia.html http://e-bmx.pl/opis/584322/zacisk-kola-tyl-novatec-qr202-z-wykrecana-dzwignia.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 @J0ker Mam Zefala i jestem zadowolony, Nie da się otworzyć gdy rower stoi na kołach, dopiero gdy postawi się go do góry i kąt przekroczy 90 stopni, da się otworzyć. http://www.mistervelo.com/images/l700/11818001.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszk007 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 takie zabezpieczenie U-lock jest czegoś warte czy lepiej szukać czegoś innego też do takiego stojaku jak w temacie? http://allegro.pl/zapiecie-rowerowe-u-lock-kellys-alert-kurier-5zl-i3228774819.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 @mariuszk007 szkoda na to pieniędzy, minimum to zapięcie za 99 zl magnum 7000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 a czy takie zapięcie o długości ~23cm jest wystarczające czy lepiej kupić ~29cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 @Piehursson 23 cm to minimum jeśli chcesz przypiąć tyknie widełki do barierki ochronnej. Osobiście mam i w 99% wystarcza, jednak zdarzają się sytuacje w których przydało by się te kilka centymetrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 jednak zdarzają się sytuacje w których przydało by się te kilka centymetrów. No właśnie, i tu pies pogrzebany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 a jak się ma porównanie w/w Magnum 7000 do Kryptonite Keeper LS (29cm)? Grubość jest ta sama 12mm, cenowo też to samo A mniej żelastwa do wożenia:) to fakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daroufo Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 @rowerzysta01 wspominał w innym temacie, że Magnum 7000 ma podwójnie ryglowany zamek a Kryptonite tylko pojedynczo. Jakie ma to znaczenie dla bezpieczeństwa nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 @Daroufo chodzi o to że przy pojedynczym ryglowaniu pręt u-locka jest blokowany tylko z jednej strony, w przypadku dwu ryglowego, obie końcówki są blokowane przez rygle. W poniższym filmiku ryglowanie z obydwu stron. mam nadzieje że w miarę jasno wytłumaczyłem Jeśli chodzi o kwestie bezpieczeństwa to w przypadku pojedynczego ryglowania, gdy przetniemy pałąk który jest zamykany, pręt wypadnie z zamka, ponieważ druga końcówka jest tylko włożona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pabloss86 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Jeżdżąc głównie po mieście co chwilę napotykam na takie "stojaki". Ja po prostu podjeżdżam rowerem tak aby korba znajdowała się na wysokości stojaka i podpinam u-lockiem do dolnej (grubej) rury ramy. Do tej czynności idealnie nadają się dłuższe u-locki, polecam Kryptonite, trochę kosztuje i waży ale nie muszę co 10 minut sprawdzać czy rower jeszcze stoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J0ker Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 @J0ker Mam Zefala i jestem zadowolony, Nie da się otworzyć gdy rower stoi na kołach, dopiero gdy postawi się go do góry i kąt przekroczy 90 stopni, da się otworzyć. Dzięki za info, chyba się zdecyduję na te zaciski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Najtańsze zabezpieczenie szybkozamykacza koła i siodełka, pokazane w tym filmiku w 5,15 minucie #! Oraz w 1 minucie filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 @gad ciekawy sposób poprzez zastosowanie "metalowego zacisku", natomiast pod zacisk dodałbym kawałek gumki aby nie rysować ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daroufo Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Oglądając tą serie filmów miałem wrażenie, że co niektóre U-Locki były droższe niż cały rower. Pomysł z metalową obejmą na szybkozamykaczu całkiem fajny ponieważ rozwiązanie proste, tanie, i jeżeli na imbusa to całkiem skutecznie wydłuży czas kradzieży koła/siodełka! @rowerzysta01 dziękuję za wyjaśnienie kwestii ryglowania zamka! A czy takiego rozciętego U-Locka łatwo rozgiąć? Kupię zapewne Magnum 7000 ze względu właśnie na ten zamek i chciałbym dodatkowo linkę jaką względnie tanią byście polecili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Na moją wyobraźnię również ten Magnum 7000 podziałał, szczególnie w połączeniu z ceną... ale nadal dumam nad jego długością - czy to wystarczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiksa Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 A może lepiej Magnum 7001 (dłuższa wersja 7000). Sam mam i wygląda na solidny produkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 @Daroufo, tego nie wiem na ile go można rozchylić, ale jeśli będzie przypięty do rurki o dużej szerokości, to raczej roweru nikt nie zabierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 A może lepiej Magnum 7001 (dłuższa wersja 7000). Sam mam i wygląda na solidny produkt wszystko ładnie, pięknie "ino" gdzie takiego drania dorwać? allegro milczy, ceneo to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiksa Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Ja kupiłem na allegro. Tylko jedna osoba sprzedaje te u-locki. Trzeba się spytać kiedy będą. http://allegro.pl/ulock-rower-do-wheeler-author-lox-by-magnum-7001-i3155640978.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 dzięki, zapytanie wysłane A może lepiej Magnum 7001 (dłuższa wersja 7000). Sam mam i wygląda na solidny produkt A jak w ogóle tak duża podkowa sprawuje się w codziennym użytku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiksa Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Szczerze tylko raz miałem okazję użyć - posiadam ją od miesiąca. W zestawie są mocowania do ram ale wolę wozić w plecaku. . Do pracy używam zwykłej linki - miejsce chronione... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Dostałem przed chwilą informację od sprzedawcy, że model 7001 nie jest już produkowany i mieć go już w związku z tym nie będzie. Szkoda. Jest jakaś sensowna alternatywa dla Magnuma w wersji 29cm w podobnych pieniądzach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daroufo Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 dzięki, zapytanie wysłane A jak w ogóle tak duża podkowa sprawuje się w codziennym użytku? Również pytałem o Magnum 7001 i otrzymałem odpowiedź, że ten model nie jest już produkowany! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.