Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Jakie zabezpieczenie pod tego typu stojak rowerowy

Piehursson

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, Tranz-X da się otworzyć bez pięciokątengo klucza. Kiedyś zapomniałem ze sobą tego klucza i otworzyłem śrubokrętem albo imbusem (w moim rowerze! ;) ). Poza tym zapięcia Tranz-X już średnio można nazwać bezpiecznymi skoro bez problemu można dostać nawet sam kluczyk w sklepie ;] 

No to Tranz-X odpadają. Lepiej już kupić najzwyklejsze zaciski na imbus, bo są tańsze.

A te wynalazki Zefal'a ktoś testował? Podoba mi się w nich to, że można je otworzyć bez użycia narzędzi, więc nie musiałbym wozić jakiegoś kluczyka lub imbusa i nie musiałbym się martwić, że takowy zgubię.

Podaję też link do wspomnianych przeze mnie zacisków Novatec z wykręcaną dźwigienką:

http://e-bmx.pl/opis/584321/zacisk-kola-przod-novatec-z-wykrecana-dzwignia.html

http://e-bmx.pl/opis/584322/zacisk-kola-tyl-novatec-qr202-z-wykrecana-dzwignia.html

@Daroufo

chodzi o to że przy pojedynczym ryglowaniu pręt u-locka jest blokowany tylko z jednej strony, w przypadku dwu ryglowego, obie końcówki są blokowane przez rygle. W poniższym filmiku ryglowanie z obydwu stron. mam nadzieje że w miarę jasno wytłumaczyłem :icon_cool:

Jeśli chodzi o kwestie bezpieczeństwa to w przypadku pojedynczego ryglowania, gdy przetniemy pałąk który jest zamykany, pręt wypadnie z zamka, ponieważ druga końcówka jest tylko włożona.

Jeżdżąc głównie po mieście co chwilę napotykam na takie "stojaki". Ja po prostu podjeżdżam rowerem tak aby korba znajdowała się na wysokości stojaka i podpinam u-lockiem do dolnej (grubej) rury ramy. Do tej czynności idealnie nadają się dłuższe u-locki, polecam Kryptonite, trochę kosztuje i waży ale nie muszę co 10 minut sprawdzać czy rower jeszcze stoi ;)

Oglądając tą serie filmów miałem wrażenie, że co niektóre U-Locki były droższe niż cały rower. Pomysł z metalową obejmą na szybkozamykaczu całkiem fajny ponieważ rozwiązanie proste, tanie, i jeżeli na imbusa to całkiem skutecznie wydłuży czas kradzieży koła/siodełka! :)

@rowerzysta01 dziękuję za wyjaśnienie kwestii ryglowania zamka! A czy takiego rozciętego U-Locka łatwo rozgiąć?

Kupię zapewne Magnum 7000 ze względu właśnie na ten zamek i chciałbym dodatkowo linkę jaką względnie tanią byście polecili? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...