Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Jakie zabezpieczenie pod tego typu stojak rowerowy

Piehursson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od poniedziałku zaczynam śmigać rowerem do pracy. Pod budynkiem jest tego typu stojak (troszkę różni się kształtem ale zasada parkowania taka sama) 

http://tinyurl.com/b65bpen

Oczywistym jest, że żaden u-lock tutaj się raczej nie odnajdzie. Pytanie brzmi: jakiego zabezpieczenia użyć w tego typu stojaku?

Póki co po cichaczu będę wstawiał rower do budynku ale to jest krótkotrwałe rozwiązanie bo prędzej czy później szefostwo wywali mnie z nim na zbity pysk więc przydałoby się kupić zabezpieczenie jak najszybciej.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

no tak, faktycznie można przypiąć tylny widelec... proste rozwiązania trafiają pod czerep na samym końcu lub za pomocą mądrzejszych :)

Też uważam, że tego typu stojaki są beznadziejne ale w kwestii tego konkretnego pod pracą nic nie zrobię, to jest jedyne możliwe miejsce żeby podpiąć rower, żadnego słupa, żadnej latarni w pobliżu nie ma niestety.

Pod warunkiem, że zmieści się przerzutka i nie skrzywisz przy tym haku. 

Ja bym po prostu zorganizował sobie łańcuch z kłódką i zostawił go na stałe przy stojaku.

Fakt, muszę obadać czy całość się zmieści.

Co masz na myśli pisząc o łańcuchu?

Co masz na myśli pisząc o łańcuchu?

Na pewno nie pokarmowy :P

Taki ze sklepu metalowego. Jakiś gruby i odpowiednio długi, najlepiej nierdzewny i hartowany. 

http://www.forumrowerowe.org/topic/136287-zabezpieczenie-kupowanie-mocnego-%C5%82a%C5%84cucha-na-metry/?hl=%C5%82a%C5%84cuch&do=findComment&comment=1281410

Albo stosujesz ulock na przednie koło i po prostu mocujesz koło w sposób bardziej trwały do widelca. Są na allegro takie specjalne antykradzieżowe mocowania przedniego koła oparte na zasadzie specjalnego klucza, a nie szybkozamykacza. Nie używałem ich nigdy, u mnie jest zwykły bolton na 4mm imbus i jeszcze żaden złodziej mi roweru nie buchnął (odpukać) :) Jest to też dużo wygodniejsze niż wpinanie tylnego widelca, można użyć krótszego ulocka...

Jeżeli masz na myśli klucz pięciokątny to ja mam takie zaciski do kół. Od jakiegoś czasu rozglądam się za czymś nowym, bo każdy może sobie dokupić taki klucz do mojego zacisku. Fajniejszym (i droższym) rozwiązaniem jest Pitlock. Dostajesz prawie unikalny klucz (256 wzorów jeżeli dobrze pamiętam).

Mimo wszystko nie ryzykowałbym zostawiania roweru przypiętego za przednie koło nawet z Pilockiem. U-Lock, dobry słup i po sprawie.

Czasami robię tak samo jak zekker, wtedy najlepiej u-lock długości 30 cm. Ewentualnie łancuch. Można też zastosować zaciski kół antykradzieżowe zeffal rock n roll

Do jakiej kwoty miało by być zabezpieczenie??

teoria głosi, że zabezpieczenie powinno stanowić 10% wartości roweru ;) idąc tym tropem budżet powinien wynieść 130 zł. Do tej kwoty powinienem zmieścić się z u-lockiem+linka

Upewnij sie, czy na pewno nie masz mozliwosci zaparkowac rumaka gdzies w budynku. Pracodawca to nie zawsze zly czlowiek :) Jak smigalem czasem na kolarce do technikum, to w klasie trzymalem i nie bylo problemu. Tylko moze czasy i ludzie sie troche zmienili.

Upewnij sie, czy na pewno nie masz mozliwosci zaparkowac rumaka gdzies w budynku. Pracodawca to nie zawsze zly czlowiek :) Jak smigalem czasem na kolarce do technikum, to w klasie trzymalem i nie bylo problemu. Tylko moze czasy i ludzie sie troche zmienili.

Co innego pacodawca a co innego administrator. Czasami trafia się na taki beton, że żadnym młotem się go nie przebije. Przykładem takiego betonu jest ów stojak... gdyż powszechnie wiadomo, że takie stojaki są najgorsze ale według administratora skoro ów twór ma mazwę STOJAK ROWEROWY to znaczy, że służy do stawiania w nim rowerów.

• 2 tygodnie później...

Dlatego powinno stosować sie zaciski antykradzieżowe do kół

Gdy chcieć wszystko zabezpieczyć to wówczas trzeba byłoby kierownicę odkręcić, korbę, przerzutki, błotniki, siodełko i całą masę gadżetów. Jaki to ma sens... Przypinamy U-lockiem ramę i koło a reszta ....to loteria...

Dlatego powinno stosować sie zaciski antykradzieżowe do kół

Masz na mysli coś konkretnego? Właśnie się rozglądam za takimi zaciskami i najsensowniejsze wydają się być zaciski Pinhead, ale cena powala - ok. 200zł za komplet. Ciekawe, ale też dość drogie są Zefal Lock'n'Roll. Tańsze Tranz-X można podobno otworzyć zwykłym imbusem. Wydaje mi się, że ktoś z tego forum z nich korzysta, a nie posiada dedykowanego klucza. Znalazłem też bardzo tanie zaciski Novatec z wykręcaną dźwigienką i bym się pewnie na nie zdecydował, gdyby do kompletu był też zacisk sztycy.

Roweru co prawda nie zostawiam nigdzie na długo, ale prawda jest taka, że kradzież koła to moment.

l. Tańsze Tranz-X można podobno otworzyć zwykłym imbusem. Wydaje mi się, że ktoś z tego forum z nich korzysta,

Mam takowe. Sprawdzają się w rowerze u syna i u żony. Ja w swoim używałem kiedyś specyficznych zapięć z bardzo oryginalnym kluczem. Jednak obecnie jeżdżę na szybko/zamykaczach i tylko na sztycy podsiodłowej owo cudo istnieje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...