talento259 Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Witam! Mam rower GT Avalanche 3.0 Disc, są w nim hamulce Tektro Novella, z tarczami 160mm przód/tył. Mianowicie, od samego zakupu trze adapter o tylną tarcze, z początku myślałem że to klocki trą, żadne regulacje nic nie dały. Dziś przyjrzałem się temu bardzo uważnie i okazało się że to adapter (!). Obejrzałem także tarcze i sam adapter na których wyrazie widać ślady zużycia (zjechania/tarcia, nie ma lakieru na adapterze), jest po nim również ślad na tarczy, wszystko załączam na zdjęciach. Moje pytania brzmią; Co zrobić żeby nie tarło?, Czy konieczna będzie zmiana tarczy? Załączam zdjęcia z zaznaczonym miejscem tarcia (adapter): Tutaj natomiast można zobaczyć ślad po adapterze na tarczy: Przepraszam za słabą jakość, zdjęcia były robione tym co było pod ręką, Pozdrawiam, talento259 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Na moje oko to nie trze o adapter tylko o zacisk hamulca... Odkręć i zdejmij zacisk. zakręć kołem zobacz czy trze o sam adapter. Jeśli nie będzie tarło to problem z głowy bo przykręcisz zacisk tak żeby nie tarło bo oczka do mocowania zawsze mają trochę luzu na śruby do regulacji. Jeśli natomiast trze o adapter no to trzeba go jakoś odsunąć. Może ma podkładki pod śrubami mocującymi do ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 No właśnie zaś na moje oko to nie zacisk, ani klocki, bo jak jedzie się na tym rowerze to słychać niekiedy dzwonienie ( adapter trze o tarcze, która jest nawiercana). Patrzałem dokładnie klocki obracałem koło o 360 stopni i w ŻADNYM momencie nie ociera o tarcze bez wciśniętej klamki. Powiedz mi jeszcze o co chodzi z tymi podkładkami? Może by spiłować ten adapter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Piłować adapter można, czemu nie, ale to ostateczność. Łatwo pójdzie, bo to aluminium, ale delikatnie. Między adapterem a mocowaniem hamulca w ramie mogą być podkładki po prostu to wyjmij. No chyba, że nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 A jak wyjmę te podkładki ( jak będą), to klocki nie będą krzywo ułożone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Będziesz musiał wyregulować hamulec od nowa. Tzn przykręcić go w odpowiedniej pozycji. Adapter odsunie się od koła i nie ma cudów, żeby dalej tarł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Aha, jutro tak zrobię i powinno być ok, a powiedz mi jeszcze czy trzeba będzie zmieniać tarcze? Jest na niej ten ślad po tym adapterze. ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 A skąd... Tarcza została porysowana nie na powierzchni hamującej, więc nadal będzie spełniać swoją rolę jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.