Skocz do zawartości

[Hamulce] Kross Level A6 - Montaż przedniego koła-ocieranie hamulca

marcin2242

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem ostatnio Levela A6, dziś przyszedł i w chwili skręcania go do kupy, mój zapał do roweru ochłonął :/

W instrukcji ilustracje wogóle nie odpowiadają sprzętowi w rzeczywistości. Głównie chodzi mi o montaż przedniego kółka.

Kółko dałem odpowiednio tak jak pisze w instrukcji: "dyskiem pomiędzy okładziny cierne calipera hamulca" czyli po prostu tarcze do hamulca, tylko że jak bym go nie ustawiał to po zakręceniu kółkiem i tak tarcza ociera o te okładziny cierne. W instrukcji pisze żeby "wykonać regulację pokrętłem nr.1"  jest niby pokazany na rysunku ale tego pokrętła nigdzie nie ma! Albo już po prostu nie widze go :/

Próbowałem każdą śrubkę kręcić przy hamulcu i nic nie da sie wyregulować. 

W ostatnim pkt. niby pisze ze ewentualne ocieranie tarcz może sie pojawić w celu właściwego ułożenia się,

i w tylnym kole według mnie jest ok, bo na cały obrót koła ociera tylko przez 1 moment, a w przednim kole ociera gdzieś przez 3/4 całego obrotu.

Zostawić to ocieranie, czy można to jakoś wyregulować? Jeśli możecie to pomóżcie :/

Kurde, sorki ale troche mi to wszystko podnisło ciśnienie.... Tak mam, że sie wk**wiam jak za długo sie z czymś  pier***e :)

Pozdro.

Zaciśnij hamulec na tarczy i z zaciśniętym dokręć śruby zacisku na widelcu. Jeśli dalej ociera to przy puszczonym hamulcu bierzesz się za regulację ręczną. Podłóż najlepiej na dół coś białego, tak żeby się kontrastowało i byś widział odległość między klockami a tarczą i ręcznie ustaw zacisk, chyba że są śruby regulujące to nimi możesz pokręcić, ale upewnij się do czego służą :)

Jeszcze może się okazać, że tarcza jest krzywa, różnie bywa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...