Skocz do zawartości

[rower] Lazaro Integral V3

Gość TheMan

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się sprawują te chwyty kellys za 50dyszek?

Podłączam się do pytania.

Jak już wcześniej gdzieś pisałem, kupowałem te chwyty bardziej pod kątem ich wyglądu niż wygody... no bo w sumie o wygodzie danego produktu dowiadujemy się dopiero po czasie:) W każdym bądź razie są niezłe, w porównaniu ze stockowym szitem są rewelacyjne ;) Ale tutaj chyba każdy chwyt będzie lepszy niż to gorfowane badziewie ;) Do kellysów używam żelowych rękawiczek z Decathlonu i jest całkiem nieźle chociaż szału nie ma. Myślę, że ergonomiczne chwyty lub jakieś typowo żelowe będą wygodniejsze. Powiem więcej. W Integralu mojej żony pierwszą rzeczą jaką również zmieniliśmy były chwyty, Miały być egronomiczne Velo lub Accenta ale niestety w Cyklotour'rze będą je mieć dopiero w ciągu tygodnia. Trza było zatem kupić coś niedrogiego ale lepszego niż gofry jako rozwiązanie tymczasowe. Wybór padł na gąbkowe chwyty z Auchan za całe 6,99 i muszę przyznać, że są wygodniejsze niż Kellysy :D

ze spinka do włosów?

hehehehehe prawie :D Niestety spinka do włosów ostatecznie się nie nadała więc jej pomoc ograniczyła się do naciągania łańcucha tak abym mógł go ustawić, zablokować w skuwaczu i ostatecznie skuć ;)

Ogólnie zestaw żeby przeprowadzić czyszczenie napędu

Do szejkowania użyłem benzyny ekstrakcyjnej. Do czyszczenia kasety, prowadzeń i korby - woda + płyn do mycia naczyń, po wymyciu przeciągnałem wszystko szmatą i wykończyłem znowu całość benzyną. Do nasmarowania łańcucha użyłem oleju Rohloff'a... później wsłuchiwałem się już tylko w ciszę ;)

Edytowane przez Piehursson

Jak na razie wpadły mi w oko te Velo

http://allegro.pl/chwyty-velo-vice-grips-ekstra-komfortowe-super-i3298417820.html

Gąbka kusiła mnie ceną ale na deszczu nasiąka pewnie wodą jak... gąbka :icon_wink:

Co do Kellysów czy używasz tych?

http://allegro.pl/chwyty-kierownicy-kellys-lockon-gel-130mm-wys-0zl-i3302371843.html

Z nazwy i opisu wynika że jest tam wkład żelowy, ale jeśli nosisz rękawiczki pewnie jest niewystarczający?

Jak już wcześniej gdzieś pisałem, kupowałem te chwyty bardziej pod kątem ich wyglądu niż wygody... no bo w sumie o wygodzie danego produktu dowiadujemy się dopiero po czasie:) W każdym bądź razie są niezłe, w porównaniu ze stockowym szitem są rewelacyjne ;) Ale tutaj chyba każdy chwyt będzie lepszy niż to gorfowane badziewie ;) Do kellysów używam żelowych rękawiczek z Decathlonu i jest całkiem nieźle chociaż szału nie ma. Myślę, że ergonomiczne chwyty lub jakieś typowo żelowe będą wygodniejsze. Powiem więcej. W Integralu mojej żony pierwszą rzeczą jaką również zmieniliśmy były chwyty, Miały być egronomiczne Velo lub Accenta ale niestety w Cyklotour'rze będą je mieć dopiero w ciągu tygodnia. Trza było zatem kupić coś niedrogiego ale lepszego niż gofry jako rozwiązanie tymczasowe. Wybór padł na gąbkowe chwyty z Auchan za całe 6,99 i muszę przyznać, że są wygodniejsze niż Kellysy :D

Gąbka kusiła mnie ceną ale na deszczu nasiąka pewnie wodą jak... gąbka

dokładnie, to jest niestety ich minus, że w deszczu nasiąkną wodą i pewnie przy dłuższych przebiegach będą się wykruszać. Tak przynajmniej było w przypadku mojego brata i jego roweru. Ale generalnie to jest naprawdę bardzo wygodne rozwiązanie, nie trzeba nawet rękawiczek :)

Co do Kellysów czy używasz tych? http://allegro.pl/ch...3302371843.html Z nazwy i opisu wynika że jest tam wkład żelowy, ale jeśli nosisz rękawiczki pewnie jest niewystarczający?

Tak tych. No niby wkład żelowy jest ale do miękkości chwytów ergonomicznych lub typowych żelaków trochę im jednak brakuje.

kasetę i korbę też oliwisz czy tylko łańcuch. Ja myślałem żeby karcherem przejechać wysuszyć naoliwic. Widziałem jakieś oleje w sprayu suche mokre. 

Gripy już dawno wymieniłem ale zastanawiałem się nad Kellys.

Dzisiaj mialem dziwny przypadek, złapałem flaka myślałem że będę dralowal 10km ale dopompowalem i koło trzyma także się ufarcilo, koła jeszcze nie rozbieralem.

kasetę i korbę też oliwisz czy tylko łańcuch. Ja myślałem żeby karcherem przejechać wysuszyć naoliwic. Widziałem jakieś oleje w sprayu suche mokre. 

Nie, oliwiłem tylko łańcuch :) Nie ma potrzeby nakładać smaru/oleju na koronki. Ani mi się waż używać Karchera! Nic tylko patrzeć jak woda pod ciśnieniem dostanie Ci się do piast i suportu i będzie pozamiatane. Woda, płyn do naczyń, szczoteczka do zębów, większa szczotka, szmatki i cierpliwość :)

Edytowane przez Piehursson

Gość TheMan

@feru

LOL, właśnie przęglądam gripy na alledrogo, łapy mam całe w odciskach i albo inwestycja w nowe chwyty albo kupuję kilogram pumeksu. Zanalazłem fabrycznie montowane gripy za 2,80 :teehee:

Podłączam się do pytania.

Tylko rękawiczki, a gripy najprostsze, piankowe za 6 zł, albo zostawić te, ja nie zmieniałem i hartuję rękawiczki. Na_siodelku_rekawiczki_rowerowe.JPG

Mam jeszcze jedno pytanie, czy zauważyliście dziwne "grzechotanie" wewnątrz obręczy ? na pewni nie pochodzi to od osi / piasty, coś jakby wewnątrz obręczy zostały jakieś pozostałości po obróbce ?

Mam to samo w przednim kole. Ktoś już wspominał, że to najprawdopodobniej opiłek aluminium po wierceniu otworów pod nyple, który dostał się do komory koła. Generalnie olewam, choć irytowało mnie to, ale tylko gdy prowadziłem rower, przy wyższych prędkościach siła odśrodkowa zagłusza moje wewnętrzne rozdygotanie ;)

Ja mam takie cos w tylnym kole i obwiniam bebenek. Slyszalne tylko przy delikatnym ruchu kola - prowadzenie roweru badz reczne zakrecenie kolem w powietrzu (dawalem z tym filmik). Irytuje mnie to i bede probowal zaradzic, chce sie dowiedziec o serwis gwarancyjny ale jak czytałem opinie to ten aspekt bf_bike jest mizerny

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Telik

Wróciłem właśnie z wieczornego rajdu i:

1. Siodełko zaczęło trzeszczeć.

2. Ponownie mam trzeszczenie z prawej strony napędu.

Tym razem nie jest to sprawa pedału, ten dokręciłem, ani tarcia łańcuchem o wózek przerzutki - naregulowałem. Problem występuje na biegach 3 i 7/8 i obciążeniu - tak jak miałem poprzednio. Zaczyna się gdy prawy pedał znajduje się w skrajnym górnym położeniu i przemieszcza się o ok. 100°. Kontynuacja obrotu 260° cisza.

Łańcuch jest upaprany w piachu, z zewnątrz wyczyściłem szmatką i zamierzam zrobić pełne czyszczenie w następny weekend.

Czy jest sens rozkręcać korbę i czego będę potrzebował, czy wystarczy tylko imbus 8?

Siodełkiem nie przejmuję się - jeśli będzie trzeszczeć przez następne dwa tygodnie poleci do kosza razem z gripami.

Czy jest sens rozkręcać korbę i czego będę potrzebował, czy wystarczy tylko imbus 8?

Ja bym sie wstrzymal ze zdejmowaniem korby, najpierw wyczysc lancuch i kasete.

imbus do zaslepek, do zdjecia korby potrzebny sciagacz  http://allegro.pl/sciagacz-do-korb-na-kwadrat-bike-hand-yc-216-klucz-i3266082761.html. W starym goralu jak nie mialem sciagacza to i mlotkiem sobie poradzilem ale tutaj bym odradzal - w koncu nowy, a mlotkiem wiadome :D

Ja bym sie wstrzymal ze zdejmowaniem korby, najpierw wyczysc lancuch i kasete.

imbus do zaslepek, do zdjecia korby potrzebny sciagacz  http://allegro.pl/sciagacz-do-korb-na-kwadrat-bike-hand-yc-216-klucz-i3266082761.html. W starym goralu jak nie mialem sciagacza to i mlotkiem sobie poradzilem ale tutaj bym odradzal - w koncu nowy, a mlotkiem wiadome :D

Tak też zrobię, na samą myśl o kolejnym wydatku na rower słyszę dzwonki alarmowe.

Tylko rękawiczki, a gripy najprostsze, piankowe za 6 zł, albo zostawić te, ja nie zmieniałem i hartuję rękawiczki. 

Właśnie chciałem uniknąć używania rękawiczek, pewnie będą farbować od potu - tak się dzieje w moich pakerkach, gdybym miał więcej niż jeden rower może by ten wariant przeszedł a tak rozsądniej jest wymienić gripy.

@Piehursson

Oki sprawdzę i spróbuję dokręcić.

Edytowane przez BikerLight

Wróciłem właśnie z wieczornego rajdu i:

1. Siodełko zaczęło trzeszczeć.

2. Ponownie mam trzeszczenie z prawej strony napędu.

Tym razem nie jest to sprawa pedału, ten dokręciłem, ani tarcia łańcuchem o wózek przerzutki - naregulowałem. Problem występuje na biegach 3 i 7/8 i obciążeniu - tak jak miałem poprzednio. Zaczyna się gdy prawy pedał znajduje się w skrajnym górnym położeniu i przemieszcza się o ok. 100°. Kontynuacja obrotu 260° cisza.

Łańcuch jest upaprany w piachu, z zewnątrz wyczyściłem szmatką i zamierzam zrobić pełne czyszczenie w następny weekend.

Siodełkiem nie przejmuję się - jeśli będzie trzeszczeć przez następne dwa tygodnie poleci do kosza razem z gripami.

co jest z tym rowerem, ze co tylko zabrudzenie to od razu sie wszystko rozlegulowuje?  - a patrzales czy to czasem nie spinka umh?

co do wyrzucania siodelka to zamiast wyrzucac moze lepiej oddaj - jest odpowiedni temat na forum :P

co jest z tym rowerem, ze co tylko zabrudzenie to od razu sie wszystko rozlegulowuje?  - a patrzales czy to czasem nie spinka umh?

co do wyrzucania siodelka to zamiast wyrzucac moze lepiej oddaj - jest odpowiedni temat na forum :P

Na moim łańcuchu nie ma spinki, założę ją podczas pierwszej solidnej konserwacji.

Siodełko przed oddaniem spróbuję jednak dokręcić :laugh:, zaczęło trzeszczeć akurat wtedy gdy "cztery litery" przestały boleć :laugh: czyli ciało zwyciężyło materię.

Edytowane przez BikerLight

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...