Skocz do zawartości

[rower] Lazaro Integral V3

Gość TheMan

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego @jayp.

Wzrost to tylko jedna z wieeeelu "odnośni".

Mierzyć wzrost powinno się w jakimś obuwiu (chyba nie będziesz na bosego Lolka śmigać),

Ważny jest też KROK - noga "środku" - od podłoża do "woreczka" - aby znać wysokość "zawieszenia" klejnotów rodzinnych (niekoniecznie nad poziomem morza ;) ).

Indywidualne odczucia - również są ważne.

Z tych oto powodów zwykle najlepszym rozwiązaniem okazuje się szukanie porad wcześniejszych (wiadomo - iluś chłopa już się dopytywało, więc statystycznie można wyciągnąć wnioski dla własnych potrzeb), kontakt z posiadaczem interesującego Cię modelu (lub pokrewnego) z okolicy, określenie swoich wcześniejszych preferencji lub modeli.

Jednej osobie wydaje się iż "nominalnie" za duża rama lepiej pasuje - są i odwrotne przypadki - dlatego NIKT nie podejmuje się ostatecznej decyzji CO, KTO, MUSI kupić, ponieważ to indywidualna sprawa jest.

Można coś doradzić, jednak lepiej podać więcej swoich rozmiarów lub się na żywo do roweru "przypasowywać" - bo to jest potencjalnie najlepsze wyjście - ponieważ i tak wszystko wyjdzie w praniu - przykładowo po jeździe 20km, czy pasi, czy coś jednak "rwie".

;)

Edytowane przez KroQ

czy przy wzroscie 184-187 19" rama będzie w porządku, czy lepiej 21?

To ile w końcu masz tego wzrostu? 184 czy 187 cm? Na moje 184 cm rama 19 calowa jest idealna. 21 calowa byłaby pewnie nieco przyduża. Przy 187 cm wzrostu 21 może być dobra. 

Edytowane przez Daniel84

Mam go od 2 dni i standardowa jest spoko

Co poradzicie na delikatne wibracje, tarcie czy jak to nazwac. Wyczuwalne to jest przy pedalowaniu. Sprzedawca napisal mi " Witam.

proszę o bardzo mocne dokręcenie pedał w ramionach korby" chodzilo mu o pedala(kluczem 15) czy cale ramiona(jest na imbusa). To na imbusa jest na maxa skrecone

Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2

Pierwszy post, a więc Witam wszystkich użytkowników Integrala i nie tylko.

Co do dyskusji powyżej, również odczuwalne drgania i zgrzyty z okolic korby ? miałem. Na chwilę obecną przeszły same.

Ale wracając do sedna mojej rejestracji, rozwiejcie mi proszę dylemat nad szerokością błotników ... jak mniemam 45 mm ? Ciężko dostępne są te w "normalnych" cenach, SKS powyżej 100 zł, Zefal chwilowo niedostępny, a allegro made in poland ciężko zaufać. 

Poradzi ktoś w kwestii doboru błotnika z chlapaczem, jakieś propozycje ? (rower używany czasem jako trekking na dłuższe wypady)

Edytowane przez Tiermes

Pedaly w korbie, mozna dokladniej. Podala mam dokrecic, tak jak to robilem na starcie(lewe, prawe) wkrecilem recznie w gwint potem kluczem 15. Czy cos innego

Pedały należy ponownie mocno dokręcić po pierwszych kilometrach. Miałem podobne objawy. Pedały lekko się poluzowały. Dokręciłem na wszelki wypadek 2 razy: po pierwszej i po drugiej przejażdżce. Objawy nie powróciły.

Edytowane przez Daniel84

Nie do końca się zgodzę, jest multum przyczyn piszczenia klocków, a że to nie same "kiepsikie" klocki świadczy fakt, że piszczą mu tylko z przodu.

piszczeć może np.:

- "tłuste" obręcze

- źle, nie równolegle przykręcone klocki względem obręczy

- luźne śrubki, zarówno klocków, jak i szczęk/ramion hamulców

- "odwrotnie" (front/tył) zamontowane klocki.

- rozcentrowane obręcze

itp....

źle, nie równolegle przykręcone klocki względem obręczy

Myślę, że to może być właśnie ta przyczyna. Lewa szczęka przedniego hamulca jest ustawiona bliżej obręczy, a klocek niemal jej dotyka. Prawa jest wyraźnie dalej. Po naciśnięciu manetki lewa szczęka ma do pokonania mniejszą drogę. To chyba nie jest prawidłowe ustawienie i da się wyregulować, tak? Poza tym sprawdzę, czy klocki są ustawione równolegle do obręczy. Jednak, mimo nieznacznego popiskiwania, hamulec jest skuteczny.

Tylne klocki nie będą piszczały na sucho przy jeździe do przodu. Jeżeli możesz zrobić test to jedź do tyłu (z nie wielką prędkością) i przyhamuj tyłem - zapiszczy.

Jest malutki imbusik z kazdej strony hamulca. Tym imbusem regulujemy naciąg sprężyny.

Trzeba albo poluzować albo dociągnąć a wówczas szczęki będę pracowały idealnie równo.

Jest malutki imbusik z kazdej strony hamulca. Tym imbusem regulujemy naciąg sprężyny. Trzeba albo poluzować albo dociągnąć a wówczas szczęki będę pracowały idealnie równo.

Dziękuję za radę. Sprawdzę po południu.

Nie do końca się zgodzę, jest multum przyczyn piszczenia klocków, a że to nie same "kiepsikie" klocki świadczy fakt, że piszczą mu tylko z przodu.

piszczeć może np.:

- "tłuste" obręcze

- źle, nie równolegle przykręcone klocki względem obręczy

- luźne śrubki, zarówno klocków, jak i szczęk/ramion hamulców

- "odwrotnie" (front/tył) zamontowane klocki.

- rozcentrowane obręcze

itp....

Pod itp... podrzucam ciśnienie opon. Warto regulować je przy ciśnieniu na którym najczęściej się jeżdzi.

instrukcje - były... oblepiały szczelnie ramę przed zarysowaniami w transporcie (to nie żart)

o_O jestem ciekaw jak to wyglądało :D

tak czy siak jestem zdecydowany na Lazaro.. tylko jeszcze nie wiem czy bedzie mnie  stac na Integrala... jak nie to pozostaje Senatore :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...