Skocz do zawartości

[hamulec mechaniczny] zmiana z tektro novela na avid bb5

Oski88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak wyżej w temacie ;) mam okazję jutro kupić nową BB5 za 99zł i pytanie moje brzmi czy jest sens na zmianę z noveli na bb5 zostając przy tej samej manetce czyli: SHIMANO ST-EF65-8 EZ-fire Plus. Zastanawiałem się jeszcze nad hydrauliką, lecz koszty kupienia po pierwsze hamulców hydraulicznych są już same w sobie dosyć wysokie, a w moim przypadku musiałbym jeszcze wymieniać manetki, ponieważ te które posiadam są zintegrowane :( Proszę was o pomoc, bo wydaje mi się, że różnica będzie ale nie wiem jak znaczna. Z góry thx za pomoc ;)

PS dodam jeszcze, że własnie jutro bedę wymieniał linki wraz z pancerzami od przerzutek i hamulców.

To w sumie bez sensu to robić jak... Jak mam już wymieniać klamki to wole wziąć hydrauliki ;) Znalazłem dzisiaj shimano LX cały komplet na tył za 35 funtów ;)

A tak w ogóle ile kosztowałoby wszystko związane z klamkami jeśli chciałbym je wymieniac?

Jeżeli chcesz wymienić tylko jeden hampel,no to musisz mieć do niego klamkę i oddzielnie manetkę.

Tu wszystko zależy od klasy osprzętu.

Na przykład:

Manetka Deore http://allegro.pl/manetka-prawa-tylna-shimano-deore-sl-m590-bs-i3250862392.html

Hampel Deore http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-shimano-deore-bl-m596-tyl-i3186480637.html

Wychodzi nieco ponad 300zł,ale na Twoim miejscu najpierw kupił bym manetki Deore,a na hamulce dozbierał,wtedy już sobie wybierzesz czy mechaniki czy hydro.

Ewentualnie,możesz kupić manetki za te 150zł + klamki FR5 za 60zł do tych Tektrosów-powinny działać sprawniej.

Idąc po kosztach możesz wziąć manetki Alivio (podobno te nowe nie są złe) i zamkniesz się w 160zł z klamkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...