szynas222 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Raczej będzie pasować. Jest dość długa. Nie ma sprawy. To częsta przyczyna drętwienia ostatnich palców u dłoni. Znaczenie ma również profil gripów. Nowa rama nowy mostek dlonie nadal dretiweja...Mysle ze to kwestia chwytow bo mam bardzo twarde z krosa...Nie wiem moze jakies pianki kupic jakie polecicie?? Wiec tak zlozylem ten rower na ramie Accent Peak 29 er rozmiar ramy Xl... Mostek 90mm i kat 6 stopni do gory....Sztyca z offsetem 25mm...Siodelko gdzie w polowie....Niestety mam wrazenie ze nic sie nie zmienilo rower nadal wydaje sie dla mnie za krotki zreszta sami ocencie....Ponizej filmik i zdjecie roweru...Co myslicie o mojej pozycji nadal jest jak na rowerze z komunii?? I zdruga sprawa dlonie nadal dretiweja...Mysle ze to kwestia chwytow bo mam bardzo twarde z krosa...Nie wiem moze jakies pianki kupic jakie polecicie?? Edytowane 8 Czerwca 2013 przez szynas222 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Czy ja wiem, pozycja wydaje się dość dobra. Moze spróbuj jeszcze z mostkiem 100mm. Na pewno zbyt blisko kokpit i mocniej nachylona pozycja nie sprzyja dłoniom. Pokombinuj też z lepszymi gripami. Niekoniecznie piankowe, byleby miększe, a moze nawet lekko wyprofilowane (np. wybrzuszone w środku). No i nachyleniem kierownicy tak jak zasugerowałem koledze wyżej. Minimalna zmiana kąta może być zbawienna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) może takie: http://www.ergon-bike.com/us/en/product/gp1 ? żona ma w swoim rowerze i gdyby nie ich waga to sam bym pewnie zmienił ... wydają się niezwykle wygodne ... ps tu jest taka sugestywna animacja http://www.ergon-bike.com/us/en/ergonomics ;-) Edytowane 8 Czerwca 2013 przez bipr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Może to być wina samej kierownicy, trzeba by próbować z kierownicą z większym gięciem w tył (ale wtedy musiała by być nieco szersza niż obecna żaby zachować odpowiednią długość kokpitu), może załóż kierownicę z małym gięciem do góry. Na pewno rower nie jest za mały, pozycja jak najbardziej odpowiednia. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Czyli pozycja ok nie wiem czy ten mostej odsylac bo znowu wydawac kase na 100mm tak bym podmienil;) Pianki kupie moze dretwienie minie....Ale mi sie wydaje ze krotko moze mam takie zboczenie bo zaczalem w tym sezonie na szosie jezdzic....tam o dziwo o dretwieniu nie ma mowy wiec moze to rzeczywiscie kwestia chwytow .... Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Na rowerze szosowym jakbyś nie trzymał kierownicy to ustawienie dłoni jest inne - trzymając kierownicę na jej prostym odcinku masz je rozstawione dużo węziej niż w mtb, w okolicy manetek dłognie leżą zupełnie inaczej, w dolnym chwycie też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Wypowiem się, bo temat zrobił się ostatnio (ponownie) dla mnie bliski Mniejsza odległość siodełko-kierownica nie oznacza wcale odciążenia nadgarstków. Wyższa pozycja - owszem, ale co do odległości między siodełkiem a kierą, to jest wręcz odwrotnie - na zbyt krótkiej ramie (tzn ramie z mostkiem)nadgarstki są bardziej obciążone niż przy optymalnej tej długości. Polecam obejrzeć: (co prawda o szosie, ale dobrze ilustruje) I np to też jest ciekawe: Generalnie lepiej pooglądać YT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 W szosie ramy są krótsze niż w MTB , więc to nie kwestia wyciągnięcia tylko pozycji rąk na kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 ^ Jakie by nie były, zasada jest taka sama. Właśnie obejrzałem filmik autora i wg mnie rama z mostkiem jest za krótka - plecy powinieneś mieć bardziej wyprostowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Za krótka ? , pierdoły wypisujesz , oto co napisał nabial w temacie o Accent Peak 29er : ja przy 188 i ramie xl z mostkiem 110mm wisialbym jak na trzepaku, a o ostrzejszym skrecaniu obiema rekami?nie byloby nawet mowy Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Piszę co widzę. I świetnie sobie zdajesz sprawę, że każdy jest inaczej zbudowany. Zresztą, sami zobaczcie: http://scr.hu/0stz/rf2ta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Wystarczy popatrzeć na fotkę: to nie jest rama dla Ciebie. Ta rama była za krótka ta powyżej Accenta jest jak najbardziej OK. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Oj była, nie da się ukryć Ale nadal nie jest ok. Ja już się nie udzielam Niech autor sam przemyśli, co tam ma do przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Nie wiem moze odeslac ten mostek i zamienic na 100 ale pytanie czy ten 1cm cos da...? Nie wiem tez co robic z siodlem bo wczesniej w krosie w sztycy bez ofsetu siodelko mialem maksymalnie wycofane do tylu teraz przy ofsecie 25mm mam siodelko w polowie... Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 8 Czerwca 2013 przez szynas222 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Na 99% przez zmianę mostka na 100 mm ręce nie przestaną cierpnąć. Wymiana mostka była by uzasadniona jeśli czuł byś, że jesteś źle wyważony w rowerze. Jeśli chodzi o siodełko, po prostu powinieneś ustawić je tak żeby uzyskać optymalną pozycję nad korbą, siodełko masz w poziomie ? http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,jego-wysokosc-siodelko http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,baba-radzi-pedalowanie Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Tak mam w poziomie....A z tym mostkiem to chcialem wydluzyc bo nadal mam wrazenie ze mam za mala przesten miedzy siodelkiem w kierownica....Dretwienie rak bede probowal zmniejszyc poprzez kupno chwytow piankowych....Moja pozycja teraz nie jest za bardzo wyprostowana jest lepiej nizw krosie jak patrze na fotkach ale czy juz dobrze.... Jesli chodzi o siodlo nie wiem czy je cofnac? Wysokosc dobra jak patrzysz na filmik? Wymieniac trn mostek na 100mm bo zaraz sie zniczy i nie bede chcieli zamienic;) Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 8 Czerwca 2013 przez szynas222 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) szynas, u mnie miękkie chwyty zrobiły dużą różnicę. Rogi też pomagają bo co jakiś czas możesz zmieniać chwyt. Mam ok 1,9 m, rama Author Instinct 21", mostek 90, sztyca z offsetem, kierownica lekko gięta . Chwyty są jakieś 4 cm poniżej siodełka. Dla mnie pozycja jest idealna. Choć po dłuższej jeździe też czuję nadgarstki. Mostek weż 110, bo 1cm nawet nie poczujesz. (mam na sprzedanie Boplight Team 110 ) Edytowane 8 Czerwca 2013 przez fw66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Jak cię to męczy to wymień na 100 mm, będziesz miał porównanie. Na podstawie filmiku nie będziemy oceniać położenia siodełka, jak się ustawia podałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Jak cię to męczy to wymień na 100 mm, będziesz miał porównanie. Na podstawie filmiku nie będziemy oceniać położenia siodełka, jak się ustawia podałem. czy moze 110 od razu W krosie mialem 110 ale rama byla krotsza o 3cm.....Gorzej jak przy 100 bedzie za dlugi rower:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Nie przesadzaj. 1cm w mostku da sie wyraźnie odczuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Wymieniłeś może ten mostek na 100, 110? Jeśli tak to jakie odczucia? Ja mam taki problem, że rower przy mostu 90 jest strasznie nerwowy na podjazdach i zastanawiam się nad wydłużeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi