TriggaHappy Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Prosze o pomoc i wszelkie możliwe sugestie. Po 2 latach niezawodnej pracy tylny hamulec podziękował mi dziś za współpracę zaraz po wyjezdzie z domu (dzieki Bogu ze wtedy a nie w trasie). Przy pierwszym hamowaniu klamka się zapadła do końca, zauważyłem że cały płyn wyciekł w miejscu wkręcenia przewodu w klamke: Niewiele myśląc wykręciłem całość żeby zobaczyc co się święci. Po odkręceniu, przewód hudrauliczny praktycznie sam się wysunął z klamki, był luźny. Końcówka przewodu wygląda tak... --- a w klamce została oliwka: Praktycznie cały rower potrafię juz rozłożyć na części pierwsze i złożyć ale przy hydraulikach nigdy nic nie grzebałem oprócz odpowietrzania. Dlatego prosze o pomoc. Da sie to odratować czy trzeba nowy przewód ? Oliwke moge wyciągnąć z klamki na siłe ? bo siedzi twardo, na razie wole nie tykać. Z góry wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Kup nową oliwkę, starą wyciągnij z klamki, ( tylko ostrożnie!!! ), wyrównaj przewód, załóż nową oliwkę (dokładnie, żeby weszła do samego końca w przewód, obcięta końcówka przewodu musi schować się w oliwkę), skręć to wszystko i będzie git. Oczywiście nowy DOT 4 do środka i odpowietrzyć ale to wiesz jak się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TriggaHappy Napisano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Odkrecilem banjo i wyjalem caly przewod. Po krotkiej obczajce doszedlem do wniosku ze przewod sam sie wyrwal z zacisnietej oliwki bo byl za bardzo skrocony w serwisie i kazdy mocniejszy skret kierownica dzialal na niekozysc (albo ktos mi wyszarpal). Oliwke wyciagnalem, troche sie uszczerbila ale i tak jest nie do uzyca bo juz zacisnieta. Nowy przewod i nowa oliwka, zalac i bedzie jak zloto. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.