juby503 Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Witam posiadam rower unibike fusion taki:http://www.ceneo.pl/15310006#tab=reviews tylko bez tarcz. Powiem ze rower jest super jeżdżę w lesie i asfaltem trochę na nim skacze (w sensie ze w lesie). I w końcu postanowiłem wymienić denny amortyzator xcm (sprzedam za 100zł) na coś lepszego. Poszukałem chwile i znalazłem : http://www.ceneo.pl/21998229 (raidon) http://www.ceneo.pl/17817808#tab=spec (epicon) chciałbym także kupić hydraulikę to hamulce hydrauliczne na przód i tył poszukałem i znalazłem np. http://allegro.pl/hamulec-hydrauliczny-shimano-m-445-tyl-nowy-okazja-i3210302922.html na hamulce przód + tyl niechałbym wydawać więcej niż 250zł . Aha z montażem tego amortyzatora do mojej ramy nie będę miał żadnych problemów ? Pozdrawiam ps. waga 90 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Nie będziesz miał żadnego problemu, do hamulców będziasz potrzebował zapewne adapterów, bo mają mocowanie PM, a w ramie i amorze masz IS, po za tym Twoje piasty nie mają mocowania pod tarcze, więc będziesz musiał kupic nowe i przepleść koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 W Twoim przypadku wymiana hamulców i amorka będzie bardzo powiązana, jeżeli chodzi o amortyzatory to zdecydowanie Epicon pod każdym względem, ale to przy założeniu, że zmieniasz hamulce na tarcze (epicon z mocowanie na v-ki to biały kruk) , a więc, tak jak wspomniał qwaq, musisz zmienić też piasty, a to sumarycznie (z zaplotem kół) może wyjść dość drogo, a przy kupnie tańszych tarczówek niekoniecznie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juby503 Napisano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 dzieki za odp powiem wwam tak chetnie bym wymienil to wszystko ale czy sie oplaca? bo teraz ja mam ten amortyzator(uginacz) to komfortu nie mam zadnego jak na nim siade to sie dopiero ugina. rzeczy ktore wymienie zawsze moge sprzedac to troche zwroci koszty. No ale mam do wyboru albo telefon albo rower (wole rower bo to zawsze wieksza frajda). Tylko ja mam w kieszeni 500zl + 150 i jakies mysle ze z 200 ze sprzedazy czesci. Jesli za te pieniadze udaloby sie zlozyc cos dobrego co mi nie "popeka" to byloby super piszcie nizej propozycje. ps. moje piasty to : shimano rm30 i 40 '''' aha chwile siadlem i zauwazylem iz moj rower z v-brake i ten z tarzami maja takie same piasty i ogolnie wszystko oprocz wiadomo hamulcow i obreczy wiec powinno chyba wszstko dzialac? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Nie, nie mają takich samych piast. W "zwykłej wersji" masz FH-RM40 i HB-RM30 (albo FH-RM30 i HB-RM40, nie pamiętam). Tak czy siak, nie posiadają mocowania tarczy hamulcowej W wersji Disc znajdują się FH-RM35 i HB-RM35. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Czyli wyrzucisz min. 100zł (shimano deore centerlock) na nowe piasty, stare sprzedaż max za 50zł i koszt zalpotu wyniesie zapewne około 50zł, do tego hamulce będą Cie kosztowały wraz z tarczami około 300zł co już wraz z przesyłkami itd wyniesie około 400zł, a więc na amorek zostane +/-350zł, dodam, że koło zaplecione w lokalnym sklepie może też nie funkcjonować tak jak fabryczne, a więc, moim zdaniem przeznacz większą część na amortyzator i ewentualnie dobrej klasy v-ki bo sprzedaż XCM'a za 100zł może być problematyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 dodam, że koło zaplecione w lokalnym sklepie może też nie funkcjonować tak jak fabryczne Ponieważ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 dodam, że koło zaplecione w lokalnym sklepie może też nie funkcjonować tak jak fabryczne Jak chcesz to uzasadnić ? Co do tematu - weź Raidona z piwotami albo - jeśli znajdziesz (co będzie trudne z najnowszymi rocznikami) Epicona i zostaw Vłki, ewentualnie wygospodaruj troszkę więcej grosza. Od siebie polecam kombinację: amorek: któryś ze wspomnianych wyżej hebel: M596 komplet (400 ziko około) lub M485/6 (zmieścisz się w 300zł za komplet) piasty: M475 nie ma co brać, minimum Deore z mocowaniem tarczy (idź w 6 śrub jeśli możesz) - za komplet dasz do około stówki jak dobrze poszukasz na aukcjach. Jak gorzej, wydasz więcej tarcze - jakiekolwiek tanie markowe,na popularnym serwisie aukcyjnym jest ich pełno Od siebie dodam jedno: sprawdzaj forumowy dział sprzedaży, często można wyhaczyć tam ciekawe okazje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Koła zaplatane są ręcznie, często na "oko", przykład: sklep na ulicy Niepodległości w Wawie, gdzie serwisant centruje koło nie zdejmując go z roweru, ja nie ufam tego typu zabiegom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juby503 Napisano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Dobra to tak u mnie zaplecenie kola to ok 25zł piasta przednia : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/kola-obrecze-piasty-szprychy/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/przednie/p,piasta-przednia-deore-hb-m595-shimano,42924.html oraz przedni hamulec http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/tarczowe/zestawy/p,hamulec-tarczowy-hydrauliczny-br-bl-m445-shimano,44758.html bo mam pomysł po prostu zrobić sam przód a tyl zostawić jak będę miał środki to wymienię tylną piastę oraz v-brake. aha czym sie rożni rld od lod'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Koła zaplatane są ręcznie, często na "oko", przykład: sklep na ulicy Niepodległości w Wawie, gdzie serwisant centruje koło nie zdejmując go z roweru, ja nie ufam tego typu zabiegom W normalnym serwisie zaplatają normalnie - ręcznie, ale centrują z użyciem centrownicy. Nie spotkałem się, aby inaczej w serwisach robiono. A najlepsze koła są zaplatane ręcznie - maszyna nigdy nie jest aż tak dokładna. Jeszcze jak serwisant dociągnie szprychy z użyciem tensiometru (chyba tak się pisze nazwę tego narzędzia) to koła wychodzą często wręcz idealne. No, ale to kosztuje, niemniej to warte ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 RLD ma blokadę na kierownicy, a LOD na koronie z prawej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rezox Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Będziesz potrzebował jeszcze tego:http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/tarczowe/tarcze/p,tarcza-hamulcowa-deore-sm-rt66-na-6-srub-shimano,98178.html Daje bo nie wiem czy wiesz że nie ma w zestawie z hamulcem Z tego co wiem to na przód lepiej 180mm ale może niech ktoś kto się na tym zna się wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Niekoniecznie 180mm, jeżeli autor nie jeździ po górach, długich zjazdach, nie jest ciężki i to spokojnie wystarczy 160mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juby503 Napisano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Niekoniecznie 180mm, jeżeli autor nie jeździ po górach, długich zjazdach, nie jest ciężki i to spokojnie wystarczy 160mm. jak napisałem ważę 90kg i często jeżdżę po lasach i powiem wam ze xcm przy mojej wadze sie ugiął to muszę na rowerze skoczyć oczywiście na najmniejszy naprężeniu. ps. ta tarcza nie wystarczy : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/tarczowe/tarcze/p,tarcza-hamulcowa-sm-rt54-shimano,49526.html? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 18 Maja 2013 Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Tania, skuteczna, ciężka do zniszczenia - nie jest w tej cenie najgorsza. Uważaj tylko, aby nie kupić ze złym mocowaniem (cl w miejsce 6 śrub lub odwrotnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.