Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak "dobra geometria". Bo co proszę ? Dobór geometrii jest subiektywny i w dużej mierze zależy od proporcji ciała. Szukanie idealnej geometrii dawno się skończyło, jeszcze w czasach kiedy odkryto, że każdy ma inną budowę.

Gdyby istniał jeden sprawdzony wzorzec wszyscy by go kopiowali...

wiadomo, że dobór geo to rzecz subiektywna, ale są firmy co trochę w tym temacie mają więcej do powiedzenia, np canon albo trek...proponuję się przymierzyć :P

Napisano (edytowane)

canon to głównie jednak w fotografii.

widać ogarniasz temat jak ta lala ;) ... nie pisze się przez 2 i

Edytowane przez RufusBiker
Napisano

czuję parcie na nadgarstki - to właściwie po chwili jazdy od razu poczułem

Co do bolących nadgarstków to jest jeszcze jedna możliwość

Może klamki hamulca - manetki masz "za bardzo poziomo" ? co wymusza nienaturalną pozycję nadgarstków

Jeżeli tak opuść je aby były bardziej skierowane ku dołowi (ziemi)

Napisano

Co do bolących nadgarstków to jest jeszcze jedna możliwość

Może klamki hamulca - manetki masz "za bardzo poziomo" ? co wymusza nienaturalną pozycję nadgarstków

Jeżeli tak opuść je aby były bardziej skierowane ku dołowi (ziemi)

To odpada - mam pod kątem w dół.

Ten ból/ścierpnięcie to raczej było od tego, że dawno nie jeździłem i wogóle nowa pozycja na rowerze itp. Zaczyma się przywyczajać :)

Napisano

przy 180 cm L była wcale nie za długa a jajami obcierałem o rurę...porażka

a może masz inne proporcje ciała jak dłuższy tułów a krótsze nogi ??

Napisano (edytowane)

a może masz inne proporcje ciała jak dłuższy tułów a krótsze nogi ??

sylwetka proporcjonalna...nawet nogi długawe :P

Edytowane przez RufusBiker
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Zgodnie z obietnicą odpisuje po prawie miesięcznym użytkowaniu roweru. Popróbowałem tych zaleceń o których pisaliście i tak:

- siodełko mam na równi z kierownicą tak 3/4 przesunięte do przodu

- nadgarstki - raz po raz jeszcze czuję ale coraz mniej - stwierdzam, że raczej nie byłem przyzwyczajony do takiej pozycji - to po pierwsze, a po drugie jak robię dużo podjazdów, zmiany pozycji w czasie jazdy itp to jest ok. 

- tyłek za siodełko wysuwam bez problemu i mam je tak na klacie/splocie 

- w czasie zakrętu na szrutowej drodze o 180st nie odrywa mi się dłoń od zewnętrznej cześci kierownicy - cały czas mam zacisięte dłonie

I na koniec zrobiłem sobie taki "egzaminacyjny" wyjazd w ten weekend po lasach, polach i wzniesieniach - teren był dość ciężki (wg początkujacego) bo cały tydzień padało, więc miejscami grzęzło się po pedały w błocie :) itp - odcinek 25km. Przyjechałem zadowolony bo nie miałem nigdzie problemów aby ujechać, podjechać, zjechać. Nic mnie nie bolało, nic nie mam otartego. Sprzęt i ja - usmarowani w błocku, że aż miło :)

Także dziękuję za rady - uważam że ramę i ustawienia mam dobrane w porządku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...