OdiLV4 Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Camelbak Mule naprawdę wart swojej ceny, stwierdzam to po opiniach użytkowników Pozdrawiam
Krathor74 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Odnoszę wrażenie, ze nigdy nie miałeś plecaka z dobrym systemem nośnym, bo nie widzę innego wytłumaczenia na dyrdymały, które piszesz. Wielu forumowiczów posiadało różne plecaki i po wypróbowaniu systemu takiego jak w Deuterze stwierdza, że jest to najlepsze co mieli do tej pory. A ja donoszę wrażenie że każdy może mieć swoją opinię i pisanie że ktoś piszę o swoich wrażeniach że to dyrdymały to trochę nie na miejscu. Miałem różne plecaki a akurat Deutera nie używałem bo po zakupie oddałem go do sklepu bo stwierdziłem że nie jest wart swojej ceny. To że coś pasuje komuś (nawet wielu) nie oznacza że to produkt idealny. Ja mam podobne wrażenia jak Oset - plecy mam zawsze spocone. Pozwólmy wyrażać swoją opinię ludziom bo po to jest forum. Dyskredytowanie czyiś opinii jest nie na miejscu. A jeśli chodzi o systemy stelaże siatkowe w plecakach to ja mam do nich zupełnie inny zarzut. Jak miałem taki plecak na sobie to czułem zaburzenie środka ciężkości i miałem dziwne wrażenie że coś cały czas przemieszcza mi się na plecach. Plecak - dla mnie - musi być "przyklejony" do pleców żebym miał poczucie zwartej masy i spójne poczucie środka ciężkości. A tego nie da się osiągnąć przy systemach siatkowych. A jak już mówimy o "najlepszych" plecakach to najlepsze robi Camelbak w linii Military. Wykonanie, materiały, zaprojektowanie wnętrza, rozmieszczenie kieszeni i możliwości rozbudowy są nie do przebicia. Ale oczywiście to moja opinia. Pewnie są jakieś małe firmy (pewnie w USA ) które robią dobry sprzęt custom dla wojska, dlatego nigdy nie mówię o plecakach że jakiś tam model "jest najlepszy". Zawsze mówię że z tych co znam polecam...
Darek14 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Plecak - dla mnie - musi być "przyklejony" do pleców żebym miał poczucie zwartej masy i spójne poczucie środka ciężkości. A tego nie da się osiągnąć przy systemach siatkowych. Popatrz: a coraz więcej renomowanych producentów robi swoim klientom na złość, wymyśla i wprowadza różne systemy siatkowe i zbliżone do siatkowych, najwidoczniej chcąc, żeby mieli gorzej. I tak na marginesie: nie mam plecaka Deutera, ale ciekaw jestem ile jeszcze razy napiszesz, że placaki tego producenta "nie są warte swojej ceny" ?
Krathor74 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Popatrz: a coraz więcej renomowanych producentów robi swoim klientom na złość, wymyśla i wprowadza różne systemy siatkowe i zbliżone do siatkowych, najwidoczniej chcąc, żeby mieli gorzej. To coraz więcej firm wprowadza nie znaczy że to jest optymalne rozwiązanie. Poza tym jak ludzie czegoś chcą to zadaniem producentów jest to dać. Pytanie tylko ilu użytkowników zakłada taki plecak i potem idzie z nim 20-30km albo jedzie na rowerze 80-100km. Grupa ludzi którzy używają plecaków ekstremalnie nie jest taka duża, więc sprzedaje się też rzeczy dla użytkownika mniej wymagającego. I te systemy siatkowe zachwalają przy każdym razie jak coś takiego oglądam. A jakoś Ci najwięksi ciągle robią inne typy plecaków i na dodtek wymyślają inne rzeczy niż systemy siatkowe. Czemu? I tak na marginesie: nie mam plecaka Deutera, ale ciekaw jestem ile jeszcze razy napiszesz, że placaki tego producenta "nie są warte swojej ceny" ? Ponownie - po co znowu wytykanie tego co ktoś powiedział? Będę pisał tak często jak będę miał ochotę. Jak mi administracja forum napisze: "Weź Krathor przestań pisać o tym że Deuter nie jest wart swojej ceny, bo ludziom to już uszami wychodzi i zdominowało to tematy na forum" to się zastanowię.
Darek14 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 A jakoś Ci najwięksi ciągle robią inne typy plecaków i na dodtek wymyślają inne rzeczy niż systemy siatkowe. Czemu? Nie wiem kogo masz na myśli pisząc "najwięksi", ale np. Deuter i Dakine (w droższych plecakach) stosuje system siatkowy. Także Camelbak zastosowało system, który dzięki któremu plecak jest oddalony, a nie przyklejony od pleców. . Grupa ludzi którzy używają plecaków ekstremalnie nie jest taka duża, więc sprzedaje się też rzeczy dla użytkownika mniej wymagającego. . Przecież jest dokładnie odwrotnie niż piszesz i właśnie w najdroższych , najbardziej zaawansowanych modelach skierowanych dla użytkowników wymagających zastosowane są systemy "wentylacji", a w najprostszych, dedykowanych dla tych, którzy kręcą się "wokół komina" ich nie ma.
Krathor74 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Nie wiem kogo masz na myśli pisząc "najwięksi", ale np. Deuter i Dakine (w droższych plecakach) stosuje system siatkowy. Także Camelbak zastosowało system, który dzięki któremu plecak jest oddalony, a nie przyklejony od pleców. Ale Dakine właśnie i Camelbak szukają zupełnie innego rozwiązania niż siatka. I o to mi właśnie chodziło, że chyba nie jest to idealne skoro szukają dalej czegoś innego. Ale zaczynam odczuwać znużenie tą dyskusją. A skoro to dla Ciebie takie ważne to zdecydowałem się przyznać że najlepszym co może być w konstrukcji systemu izolacji pleców w plecaku to system siatkowy. Informuję wszystkich producentów plecaków że mogą przestać szukać innych rozwiązań i produkować tylko systemy siatkowe, bo Darek14 uznaje je za wzorcowe i idealne. A jak ktoś myśli inaczej to się nie zna. Zadowolony? Możemy skończyć?
Sol Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 @Krathor - problem polega na tym, że swoją opinię podnosisz do rangi faktu, zapominając że jest opinią. Ja nie mam żadnych zastrzeżeń do systemu siatkowego, ale nie wyciągam z tego daleko idących wniosków, że jest to najlepszy system ever. Nie mam też generalnie zastrzeżeń do Deutera, poza luzującym się paskiem, a bukłaki które stosują uważam za najlepsze, bo są łatwe w obsłudze i utrzymaniu. Wykonaniem wprawdzie nie dorównują systemowi Ospreya, ale co z tego skoro tego ostatniego nie mogę porządnie wymyć, muszę siłować się z jakimś fikuśnym zapięciem rurki, a materiałowe obszycie nasiąka wodą przy myciu i kapie mi potem na podłogę. Podobnie z wielbionym tu i ówdzie Camelbakiem, którego skreśla u mnie mięciutki materiał bukłaka i słoikowe zamknięcie (podobne jest z resztą też w Ospreyu), a wystrzelony w kosmos (według reklam) system wentylacji mam gdzieś, bo gdy jadę w terenie, to nie myślę czy mi chłodno w plecy tylko czy mi się plecak nie przesunie., Wniosek jest taki, że z plecakiem bywa jak z kaskiem czy butami. Trza pomacać i przymierzyć, bo każdemu pasuje coś innego - i taką sugestię daję autorowi.
Darek14 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Ale Dakine właśnie i Camelbak szukają zupełnie innego rozwiązania niż siatka. I? Kiedy przystąpi się do dyskusji warto wiedzieć o czym się pisze. Posiadam -między innymi- plecak Dakine (jeden z wyższych modeli) 2013 i ma on system SIATKOWY identyczny jak w Deuterze. W modelach 2012 Dakine siatki nie stosował,ale postanowił, żeby w tym sezonie klienci mieli gorzej i lepszy stary system złośliwie zastąpił siatką.
Krathor74 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 @Krathor - problem polega na tym, że swoją opinię podnosisz do rangi faktu, zapominając że jest opinią. Ja nie mam żadnych zastrzeżeń do systemu siatkowego, ale nie wyciągam z tego daleko idących wniosków, że jest to najlepszy system ever. Nie mam też generalnie zastrzeżeń do Deutera, poza luzującym się paskiem, a bukłaki które stosują uważam za najlepsze, bo są łatwe w obsłudze i utrzymaniu. Wykonaniem wprawdzie nie dorównują systemowi Ospreya, ale co z tego skoro tego ostatniego nie mogę porządnie wymyć, muszę siłować się z jakimś fikuśnym zapięciem rurki, a materiałowe obszycie nasiąka wodą przy myciu i kapie mi potem na podłogę. Podobnie z wielbionym tu i ówdzie Camelbakiem, którego skreśla u mnie mięciutki materiał bukłaka i słoikowe zamknięcie (podobne jest z resztą też w Ospreyu), a wystrzelony w kosmos (według reklam) system wentylacji mam gdzieś, bo gdy jadę w terenie, to nie myślę czy mi chłodno w plecy tylko czy mi się plecak nie przesunie., Wniosek jest taki, że z plecakiem bywa jak z kaskiem czy butami. Trza pomacać i przymierzyć, bo każdemu pasuje coś innego - i taką sugestię daję autorowi. Zgadzam się z twoją wypowiedzią w 100%. Przecież cały czas piszę że nie ma ideałów a przeciwstawiałem się wypowiedziom że system siatkowy jest idealny. Napisałem też że są firmy których nie znam a które pewnie robią lepsze rzeczy niż te które ja uważam za bardzo dobre. A jeśli chodzi o bukłaki to jednak wolę Camelbaka bo wygodniej mi się nalewa niż do bukłaków z szyną. Inna sprawa że jestem trochę zawiedziony tym że Camelbak do rowerowych nie robi ustników z osłoną. Fakt że to wygodniejsze do używania w czasie jazdy ale trzeba uważać jak się plecak odkłada żeby w jakieś g.... nie włożyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.