Skocz do zawartości

[zaplatanie] problem z długością szprych

kusak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

mam następujący problem przy zaplataniu koła:

otóż po zaplocie dwóch pierwszych wiązek (po dwóch stronach koła) nadchodzi czas na trzecią, czyli tą, która nada "3 krzyże". O ile jeszcze pierwsza szprycha jakoś wchodzi to następne są już za krótkie i nie sięgają obręczy.

Zaplatałem już sporo kół i nigdy nie miałem takiego problemu, długość szprych jest niby odpowiednia (według Spokemana). Koło kest na pewno dobrze zaplatane, probowałem już 2 razy i niestety to samo.

Czy ma tu jakiekolwiek znaczenie, że obręcz to wysoki stożek, a piasta ma wysokie kołnierze?

obstawiam za krótkie szprychy, ale może ktoś ma jakiś pomysł?

pozdrawiam

Napisano

Z jednej strony piszesz, ze zaplatales juz spora ilosc kol, a z drugiej, to co piszesz i pytania jakie zadajesz, wskazuje na cos zupelnie innego :)

Jesli dobrze dobrales dlugosc szprych, czyli wziales pod uwage ERD obreczy, srednice osadzenia otworow na kolnierzach piasty i ich odleglosc od osi piasty. Do tego wzor zaplotu, powinienes otrzymacz prawidlowa dlugosc szprych.

Nie za bardzo rozumiem, w jaki sposob zaplatasz kolo, piszac o "trzeciej wiazce"...?

Kolo zaplata sie stronami. Czyli np. w przypadku 32 na 3x, zaczynasz od jednej strony piasty: 1. osiem szprych wychodzacych na zew. 2. pozycjonowanie piasty wzgledem otworu na wentyl. 3. kolejnych 8 wychodzacych do wew. I w tym momencie juz masz jasnosc, czy szprychy maja wystarczajaca dlugosc.

Jesli wszystko jest OK, przechodzisz do drugiej strony piasty.

Jesli masz prawidlowo dobrana dlugosc szprych i podczas zaplotu wychodzi Ci ze sa za krotkie, to zle zaplatasz wzor.

Nie ma innej mozliwosci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...