Skocz do zawartości

[tłoczki hamulcowe] Za mała szpara między klockami hamulcowymi

wikti010

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam problem z tłoczkami hamulcowymi w Shimano br m445. Otóż kiedy włoże tarczę miedzy klocki jeden styka się z tarczą a drugi ma około 1 mm przerwy co wg. mnie jest zdecydowanie za mało. Próbowałem już wcisnąć tłoczki, co nawet mi się udało jednak po kilku zaciśnięciach klamki tłoczki wróciły do poprzedniego ustawienia. Podejrzewam, że mam ciut za dużo nalanego płynu hamulcowego. Co możecie mi poradzić aby rozszerzyć te tłoczki?

• Mod Team

Po kiego odpowietrzać? Nie ma szans żeby się hamulec zapowietrzył, jeśli wciśnie się klamkę kiedy w zacisku są klocki.

Klocki wyjąć, płaskim narzędziem rozepchać tłoczki (należy wcisnąć tłoczek i chwilę przytrzymać, inaczej wróci do wcześniejszego położenia), włożyć klocki z powrotem, zamontować, wyregulować, jeździć.

I w żadnym wypadku nie używać metalowych narzędzi do rozpychania tłoczków! Zwłaszcza noża. Weź łyżkę do opon plastikową (jeżeli masz). Reszta jak mówi Sznib, chwile musisz przytrzymać tłoczek wciśnięty. Jaki jest zakres ruchu klamki z włożoną tarczą między klocki? Więcej niż 1/3?

Po kiego odpowietrzać? Nie ma szans żeby się hamulec zapowietrzył, jeśli wciśnie się klamkę kiedy w zacisku są klocki.

Klocki wyjąć, płaskim narzędziem rozepchać tłoczki (należy wcisnąć tłoczek i chwilę przytrzymać, inaczej wróci do wcześniejszego położenia), włożyć klocki z powrotem, zamontować, wyregulować, jeździć.

No według mnie też nie ma potrzeby ale jesli uparcie twierdzi że mu się schodzą.........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...