Skocz do zawartości

[skurcze] Uciążliwe na stopach

ILC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od pewnego czasu gdy zacząłem dość mocno trenować  mam problem ze skurczami w stopach, pojawiają się   znikąd, podczas normalnej jazdy. Ból jest zazwyczaj dosyć silny i uporczywy, czuję go na palcach, przechodzi po około 5-10 minutach z tym, że muszę się zatrzymać i odczekać, gdyż uniemożliwia to jazdę. Co może być tego przyczyną ? Jakieś rady ? Dodam, że nie jeżdżę w spd.

Napisano

Dokładnie brak magnezu, oraz sprawdź sobie dopięcie butów na stopie. Możesz mieć za mocno pościągane paski i dlatego łapią też skurcze. Jak będziesz zażywał magnez pamiętaj jeszcze o witaminie B6 (zwiększa przyswajalność magnezu).

Napisano

Ja mam to w jednej tabletce

Nie każdy suplement to zawiera :) Dlatego warto od razu na to zwrócić uwagę.

Napisano

Ja bym raczej obstawiał nienaturalną pozycję stopy - pewnie pedał masz mniej więcej pod łukiem śródstopia i do tego miękkie buty, więc stopa jest nienaturalnie zgięta podczas pedałowania, prostowniki i zginacze palców pracują niefizjologicznie i reagują kurczem. 

Bo skoro nie masz kurczy nigdzie indziej to nielogiczne, że akurat w stopie są spowodowane brakiem minerałów. Prędzej by cię uda albo łydy strzeliły.

Ustawiaj pedał bardziej z przodu stopy - tam gdzie jest pierwszy staw palców i ubieraj buty ze sztywniejszą podeszwą.

Napisano

Prawdopodobieństwo, że kogoś łapią kurcze podczas wysiłku z powodu braku pierwiastków jest jednak znikome. Chyba, że zjada się totalne śmieci, a potem popija to kawą. To jest zwykle problem kurczy spoczynkowych.

Ja również jestem za złą pozycją na rowerze i nieodpowiednimi butami.

Napisano

Reklamy suplementów przyzwyczaiły nas do myślenia magicznego, że weźmiesz magnez skurcze miną. A przyczyn skurczy jest naparwdę wiele, niedobór magnezu czy potasu to tylko jedna z nich. Zakrzepica, niedokrwienie kończyn (podczas wysiłku), odwodnienie - to tylko przykłady pierwsze z brzegu.

Ja generalnie jestem zwolenniczką badania się, a nie zjadania niezliczonych suplementów bez stwierdzonej potrzeby. Zwłaszcza, że wiele badań można wykonać prywatnie za niewielkie pieniądze. Oznaczenie magnezu i potasu jest tańsze niż suplement ;)

Popieram Klosia - skurcze w stopach będą mieć inne przyczyny niż te w łydkach i złe obuwie albo pozycja stopy na pedale jak najbardziej mogą mieć tu znaczenie.

Napisano

Prawdopodobieństwo, że kogoś łapią kurcze podczas wysiłku z powodu braku pierwiastków jest jednak znikome. Chyba, że zjada się totalne śmieci, a potem popija to kawą. To jest zwykle problem kurczy spoczynkowych.

Ja również jestem za złą pozycją na rowerze i nieodpowiednimi butami.

Witam

Wtrącę się w temat, ponieważ mam czasami podobny problem, choć kurcze nie są aż tak silne i niezbyt częste. Jeżdżę od dawna tylkow SPD. Dodam,że zaczełam jeździć niedawno, po kilkuletniej przerwie, wcześniej jeździłam bardzo dużo, w tych samych butach i kurcze się nie pojawiały. Moje buty posiadają bardzo twardą podeszwę. Myślę czasem,że jest ona zbyt płaska, ale może się mylę. Mam zwyczaj ciasnego zapinania butów.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Moim zdaniem każdy z wyżej wymienionych czynników,elementów ma na to wpływ. Przede wszystkim buty,dieta oraz odpowiednie ułożenie siodełka. Mnie też wielokrotnie łapał skurcz w stopie,ma się wtedy wrażenie,że jest łamana na pół. Bardzo nieprzyjemne uczucie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...