Skocz do zawartości

[Opony] Jak je dobrać?

stawek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem zmuszony do wymiany tylnej opony ponieważ ta którą mam aktualnie uległa dzisiaj przebiciu i ogólnie do niczego się już nie nadaje. Z przodu mam 26x1.95 i na tył chciałbym wrzucić to samo jeśli chodzi o szerokość, a nawet zastanawiałem się nad czymś węższym, tylko czy to nie będzie głupio wyglądać ani jakoś negatywnie nie wpłynie na komfort jazdy ? Druga sprawa, jaką oponę wybrać ? Brałem pod uwagę RK ale niestety jest za szeroka. Teraz głównie jeżdżę po asflacie i nie jest mi potrzebna aż tak szeroka opona.

Napisano

2,2" też możesz założyć jeśli tylko się w ramę zmieszczą a powinny.

Możesz też węższą. Wizualnie o ile nie wsadzisz slicka 1" też się dużo nie zmieni, a po napompowaniu jak trzeba odczujesz różnicę w lekkości jazdy po asfalcie. Komfort i prowadzenie w terenie się pogorszy.

Napisano

Sam już nie wiem. Czyli im węższa opona nie znaczy, że będzie szybsza na asfalcie ?

A gdyby w grę wchodziła tylko 1.95 lub 2.0 to co możecie polecić ?

Napisano

Często jest tak, że z przodu jest grubsza opona. Jeśli jeździsz głównie po asfalcie to może poszukaj opony, która na środku jest praktycznie łysa, a po bokach ma jakieś klocki, które będą Cię trzymać, gdy zechcesz wjechać w teren.

Coś ze stajni Speca - Specialized Borough CX. Jest to opona 1.75, ale na Twoje preferencje powinna być OK (zapewne małe opory po szosie i dobra kontrola w terenie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...