Skocz do zawartości

[Narzędzia] do kaset/wolnobiegów, korb i suportu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Myślę nad skompletowaniem mojego małego domowego warsztatu rowerowego. Brakuje mi, i wiem, że będę potrzebował, następujących rzeczy:

Bacik + ściągacz do kaset/wolnobiegów

Urzadzenie do ściągania korby

...no i jak szaleć to szaleć - klucz do zdejomwania suportu (czy ja dobrze mówię ?)

Wiec pytania sa takie

1. Bacik to prosta sprawa. Ale czy moge mieć jeden klucz do kaset i wolnobiegów? Mam w moim rowerze kasetę, dziewczyna ma wolnobieg, Ojciec chyba tez, więc chciałbym to załatwić jednym. Czy to:

http://www.mbike.pl/Bikehand-Klucz-do-wolnobiegu-YC-121A(4,9168,12872).aspx 

się nada, czy muszę miec też:

http://www.mbike.pl/Bikehand-Klucz-do-kasety-YC-126(4,9168,8324).aspx

?

1a) Ja i Ojciec mamy napędy z Shimano, dziewczyna ma z supermarketu - ma szansę pasowac klucz shimanowski? Jak to sprawdzić?

2. Jak rozpoznać, jaki klucz do ściągnięcia korby jest potrzebny? A może jest jeden standard? Słyszałem o "mocowaniu na kwadrat"...ale na tym się moja wiedza kończy.

3. I to samo jak chodzi o suport - jak to rozpoznać?

Oczywiście chciałbym nie wydać na te narzędzia zbyt dużo (stad pytanie 1), a czekają mnie:

- wymiana wolnobiegu i przełożenie korby u dziewczyny

- wymiana suportu u Ojca

- serwis tylnej piasty u mnie

==> więc zamiast płacić za serwis chciałbym w podobnej cenie dostać narzędzia, które mi jeszcze zostaną :)

Napisano

1. Mam klucz do kaset i niestety do wolnobiegu nie "działa". Jest inny Najlepiej poprostu zapytać fachowca wcześniej robiąc zdjęcia.

1a. Rowery tzw "makrokesz" mają śruby bądź kasety czy inne tego typu rzeczy z kosmosu. Poprostu potrzebny jest całkowicie inny klucz, który bardzo rzadko można spotkać. Sprawdzisz to bardzo prosto ściągając koło i porównując z tym marketowym.

2. Standardowy ściągacz do korby. Mocowanie na trzy bądź na cztery. Tylko musisz zobaczyć bo często już w sklepach ramiona klucza są pokrzywione.

3 Dziwne pytanie. O co w nim chodzi? Jeśli o klucz to jest specjalny klucz do suportów ale nie warto inwestować w takowy. Lepiej wypożyczyć albo poprosić w rowerowym o wykręcenie. Za 5zł powinni wykręcić.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Muszę powiedzieć, że nie rozumiem tego zjawiska socjologicznego - ale szukałem na innych forach, pytałem też w końcu kilku znajomych, uzbierałem powiedzmy około 10 wypowiedzi, z których:

5 stwierdza, że klucz do kaset pasuje do wolnobiegów

5 stwierdza, że NIE pasuje

i większość osób twierdzi, że próbowała...

Wniosek: są chyba rózne rodzaje wolnobiegów, jedna "idą" kluczem do kaset, inne nie. Ech...

Napisano

tutaj masz fotke moich kluczy do wolnobiegu i kasety (po lewej do wolnobiegu, po prawej do kasety):

http://zapodaj.net/c92f838fa036b.jpg.html

różnica jest w szerokości wypustek i rowków między wypustkami (przy kluczu do wolnobiegu szersze wypuski i węższe rowki między nimi)

gdy wymienialem wolnobieg na kasete, przed kupnem klucza do kaset, sprawdzilem, czy przypadkiem aby klucz do wolnobiegu pasuje do kasety. jak sie okazalo trzeba bylo kupic klucz do kaset...

co do sciągacza do korb. posiadam mniej wiecej taki sam jaki prezentował Lucek17 i się sprawdza.

co do bacika. zapewne wiesz, ze przy zakladaniu kasety jest nie potrzebny, wiec gdybyś chcial tylko zmienic z wolnobiegu na kasete to do tego nie trzeba kupowac bacika. przy zdejmowaniu kasety można sprobować starego łańcucha, ew. sprobowac z tego lancucha skonstruowac samemu bacik.  

Napisano

WIem z tym bacikiem, ale czeka mnie zdjęcie kasety do serwisu piasty i zmiana wolnobiegu z jednego na drugi...więc sie przyda.

A, to może jest tak że klucz do wolnobiegu nie pasuje do kaset ale klucz do kaset pasuje do wolnobiegów??

Napisano

W teorii jeden nie pasuje do drugiego i basta, nie odkręcisz.

W praktyce to zależy jak mocno jest przykręcone i jak bardzo Ci zależy :).

Najlepiej jest mieć 2 osobne klucze, ale może się okazać że tym samym odkręcisz obydwa.

I tu uważaj przy kupowaniu. Kiedyś zamówiłem przez allegro klucz do kaset i dostałem do wolnobiegu. Stwierdzili, że się nie pomylili. Fakt faktem zadziałał, ale to był klucz do wolnobiegu na 100%, przez co teraz mam dwa :).

Napisano

wsadzilem klucz do kaset w stary wolnobieg i niby pasuje. tylko zastanawiam sie czy przy oporze jaki wolnobieg bedzie stawial (przy probie odkrecenia) klucz nie zacznie przeskakiwac.

i jeszcze jedna kwestia. nie wiem czy to jest regula, ale klucz do kaset, jaki posiadam jest sporo krotszy od klucza do wolnobiegu i po wlozeniu w wolnobieg ledwo wystaje ponad zebatke. kluczem plaskim nie daloby rady odkrecic, a nasadowy by sie nie zmiescil.

poza tym. skoro sprzedaja inny rodzaj klucza do kasety, inny do wolnobiegu to jest tego jakas przyczyna.

prawde mowiac. czy ta cala nasza rozprawa ma sens? zastanawiamy sie czy da rade zaoszczedzic 5 zl czy nie :) 

Napisano

2. Standardowy ściągacz do korby. Mocowanie na trzy bądź na cztery. Tylko musisz zobaczyć bo często już w sklepach ramiona klucza są pokrzywione.

Nie wiem jak można to coś polecać... Wiem, że niektórzy ściągają tym, co prawidłowo jest ściągaczem do łożysk, ale to po pierwsze nie każdą korbę złapie, po drugie potrafi wygiąć całość, a po trzecie jest niebezpieczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...