Skocz do zawartości

[Wyprawa] Pasawa Wiedeń Bratysława - potrzebna porada

drink123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W wakacje wraz ze znajomymi planuję przejechać Donauradweg z Pasawy do Bratysławy. W związku z tym mam kilka pytań odnośnie tej wyprawy?

1. Z tego co wiem trasa biegnie raz lewym raz prawym brzegiem Dunaju. Jak to wygląda z przeprawami promowymi? Ile one kosztują? I jak często na trasie trzeba się przeprawiać z jednej strony na drugą?

2. Czy na trasie są jakieś pola namiotowe lub miejsce gdzie można się rozbić namiotem u gospodarzy lub na dziko tak żeby nie zostać zauważonym? ;D

3. Jak z Polski (górny śląsk) najlepiej i najtaniej dostać się do Pasawy. Myślałem, żeby pojechać pociągiem do Ceskego krumlova lub do którejś z granicznych miejscowości bo z tego co wiem pociągiem międzynarodowym może to wyjść dużo drożej. Chyba, że znacie jakąś lepszą opcję.

To na razie tyle. Jeśli ktoś z Was jechał kiedyś tą trasą to bardzo proszę o porady.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

W majowym numerze "rowertour" jest opisana wycieczka z Pasawy do Widnia.

Według autora tekstu lokalne promy przez Dunaj to koszt ok. 1 euro/osobę.

Pola namiotowe są, w cenie 5-7,5 euro za osobę.

Sprawdź strony (podane w czasopiśmie):

www.campingcompass.com

www.campsite.at

www.campingwien.at

Napisano

dzięki. chyba zakupię majowy numer.

Podłączam się pod temat.

BTW Czy dostanę jeszcze ten majowy numer? :)

Problem jest ze znalezieniem informacji na temat dojazdu do Passawy.

W moim wypadku również startowałbym na górnym śląsku.

Największym problemem jest dojazd, nie mogę znaleźć niczego bezpośredniego. Łączenie różnych środków transportu + prześiadki stwarza zagrożenie, że gdzieś na coś się nie zdąży ;) Na chwilę obecną znalazłem coś takiego:

Dojazd autokarem typu Sindbad do Ratyzbony - koszt 250 Zł, następnie pociągiem do Passawy (ok. 100 km) - koszt 150 Zł.

Cztery stówki w jedną stronę to dość sporo, czy ma ktoś jakieś doświadczenie i mógłby coś zasugerować?

Dzięki.

Napisano

ja rozważam dwie opcje.

pierwsza: Dojazd samochodem/pociągiem do Bohumina. Stamtąd jakieś 10h pociągiem do miejscowości Nove udoli przy granicy z Niemcami i ostatnie 50 km do Pasawy na rowerach. Koszt samego pociągu to 112 zł bez rowerów. Powrót pociągiem z Bratysławy z przejazdem na rowerach na odcinku Skalite - Zwardoń i dalej znowu pociągiem. W moim przypadku wychodzi ok 60 zł już z rowerami.

druga: dojazd samochodem do Brna i zostawienie auta na parkingu strzeżonym lub na lotnisku. Z Brna tym samym pociągiem jak w 1 przypadku. Powrót z Wiednia na rowerach albo do Brna albo do miejscowości Breclav i stamtąd do Brna. Koszt. pociąg-73 zł, parking na lotnisku -ok. 175 zł plus paliwo. Parking i paliwo oczywiście do podziału na ilość podróżnych.

Obie te opcje są trochę męczące ale wydaje mi się, że najtańsze. Jeśli ktoś ma lepszą propozycję to chętnie ją rozważę.

co do majowego numeru to sam nie wiem. Może uda mi się znaleźć w empiku.

Napisano

są tam mosty,

promów nie trzeba zbytnio używać.

Campingi full wypas co 50 60 km.

Zarcie w marketach tyle co u nas.

droga płaska, można 200 km w dzien zrobic.

woda w kranach mineralka, co parę km ławeczka.

Jak się uprzesz można w krzakach spać, są takie darmowe place biwakowe.

Napisano

BTW Czy dostanę jeszcze ten majowy numer? :)

to jest czerwcowy a nie majowy numer. ja dzisiaj kupiłem go w empiku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...