Skocz do zawartości

[Amortyzator] Wymiana oleju w fox f100 rlt , jaka gęstość?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż zalałem ostatnio olejem 10w foxa , pracował początkowo fajnie solidnie , ale po 400km zaczął mulić i "zapadać się " i zastygać , po 20-30km jazdy stawał się kamieniem.

Na stronie foxa w manualach wyczytałem że potrzeba mu 10W oraz 155ml do komory olejowej 20ml do powietrznej i rzecz jasna 5ml uszczelniacza . Lecz ja wlałem trochę za dużo tzn około 10ml wiecej do komory olejowej i nie rozkrecałem tłumika jak wymieniałem olej , czy to mogło sprawić że on tak "zastyga"  czy poprostu zmienić gęstość oleju na 7.5w a może 5w? Odrazu informuję że tłok chodził sprawnie gdy go rozebralem i nie ma to nic do pracy jego :)

• Mod Team

BTW- jaki wlałeś olej ( jakiej marki).

Lecz ja wlałem trochę za dużo tzn około 10ml wiecej do komory olejowej i nie rozkrecałem tłumika jak wymieniałem olej , czy to mogło sprawić że on tak "zastyga"

Teoretycznie nie.

Regulacja Threshold działa prawidłowo?

• Mod Team

Wlałem MOBIL Super 2000 10W40 

Wlanie tego oleju do amorka, a szczególnie do Foxa , to spory błąd. Prawdopodobnie zatykają się porty olejowe w tłumiku.  Foxy są dosyć czułe na rodzaj i jakość oleju. W czasie wymiany oleju na właściwy "przepłucz" tłumik - i to kilka razy.

Jutro kupuje do amortyzatorów 5W 0.5L na spróbowanie jeżeli to nie pomoże to wleje inny

Nie lepiej od razu kupić oryginalny? 

Już wymieniłem wlałem castrol fork oil 5w i teraz znowu problem bo amorek chodzi miodzio ale regulacja tłumienia no właśnie chodzi ale jakby nie mogła, amortyzator zablokuje normalnie ale te czerwone pokretło co klika 12 razy teraz nie wywołuje żadnej reakcji , może delikatnie go tłumi , myślę że teraz 5w to za mało , najwyżej jeszcze w przyszłości kupię 7.5w bo wydaje mi się że 10w to nie dla tego amortyzatora.

Dziękuje za odpowiedzi , temat można w zasadzie zamknąć ale może ktoś jeszcze odpowie co zrobić z regulacją tłumienia? 

• Mod Team

Castrol to niezły olej ale nie do Foxa i nie z tymi parametrami.

nie castrola bo nie do konca on przyjazny uszczelkom

Skąd takie nowiny?

Zasadniczo oryginalny olej Foxa to 10W ma lepkość ( viscosity) 47cSt@40C, Castrol Fork Oil 5W ma lepkość na poziomie 28 cSt@40C (czyli znacznie mniejszą niż Fox). Przy wyborze oleju do amortyzatorów ( a szczególnie do Foxa) nie można kierować się tylko i wyłącznie lepkością podaną według standardu SAE ( oil weight). 

Mam wrażenie ,że Autor utrudnia sobie życie na własne życzenie. Castrol być może jest tańszy,ale ,jak widać, Fox go nie toleruje. Oczywiście można kombinować i kupować kolejne oleje...nie moje pieniądze

BTW- Castrol 10W ma lepkość na poziomie 15cSt@40C.

Castrol to niezły olej ale nie do Foxa i nie z tymi parametrami.

Skąd takie nowiny?

Zasadniczo oryginalny olej Foxa to 10W ma lepkość ( viscosity) 47cSt@40C, Castrol Fork Oil 5W ma lepkość na poziomie 28 cSt@40C (czyli znacznie mniejszą niż Fox). Przy wyborze oleju do amortyzatorów ( a szczególnie do Foxa) nie można kierować się tylko i wyłącznie lepkością podaną według standardu SAE ( oil weight). 

Mam wrażenie ,że Autor utrudnia sobie życie na własne życzenie. Castrol być może jest tańszy,ale ,jak widać, Fox go nie toleruje. Oczywiście można kombinować i kupować kolejne oleje...nie moje pieniądze

BTW- Castrol 10W ma lepkość na poziomie 15cSt@40C.

Oryginalny olej też swoje kosztuję , wiec wole się pobawić bo w zasadzie 25zł za olej to nie dużo w porównaniu do tego co daje fox , na razie na pracę nie narzekam przejeżdzę na tym , przy następnej wymianie zmienie na motorex 7.5w myślę że ten spełni się idealnie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...