Skocz do zawartości

[pompka] Jaka zwykła pompka w granicach 70 zł?

Daroufo

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz wozić ją tylko czasem to jest coś pośredniego: SIGMA JET

http://allegro.pl/pompka-sigma-alpha-jet-z-manometrem-12-b-170p-fix-i3216137411.html

chociaż radziłbym poszukać wersji LAMBDA - solidniejsza.

Do 10 barow pompuje spoko (wytestowana) chociaż już trzeba trochę przycisnąć. Jest spora, ale można i do ramy przypiąć. Jedyna wada jaką ma to brak zaworu upustowego chyba...

Pompeczkę woziłbym raczej zawsze ze sobą. Wielkość nie jest bardzo specjalnym problemem bo zawsze mam ze sobą plecak. Sigma ciekawa propozycja ale jak z jakością takiej pompki za 30zł? Konstrukcja nieco przypomina Topeak Turbo Morph tylko z tym, że Sigma jest 4-5 razy tańsza :)

To Sigma a nie byle jaka no name.

Używam jej od roku i chociaż jest plastikowa, a wajcha do zaciskania wentyla sprawia wrażenie miękkiej to już nie boję się, że to pourywam :teehee: Za to gigantyczną zaletą jest możliwość ustawienia jej na ziemi do pompowania po rozłożeniu.

Zwykle pompuję opony do nie więcej niż 5 barow i to ciśnienie da się osiągnąć bardzo łatwo. Kiedyś z nudów i ciekawości, a może dla testu napompowałem nią butelkę plastikową do 11 barów aż ją rozerwało :icon_mrgreen:

Przy takich ciśnieniach już trzeba się zapierać żeby wcisnąć tłok, ale konstrukcja znosi to bez zarzutu.

Ja polecam bo jest uniwersalna - każdy wentyl napompujesz i ma czytelny manometr. Głowica z manometrem bardzo dobrze trzyma ciśnienie gdy nie pompujesz akurat.

Przydałby się zawór upustowy i osobne otwory na wentyle PRESTA i SCHRADER - trzeba za każdym razem wyciągać i odwracać taką gumę na końcu co wymaga lekkiej wprawy.

No właśnie.

Ja pompuję oponę do 5 barów, bo tyle jest zalecanego. Od 3 już na dotyk różnicy nie ma a w jeździe jest ogromna, więc skąd wiedziałbym, że już wystarczy?

Manometru nie wzorcowałem, ale kiedyś mi kumpel kompresorem w innym rowerze wbił 3 bary, a w domu po 2 km jazdy stwierdziłem, że dobiję i manometr pokazał delikatnie poniżej 3 barów - mogło trochę uciec przy zakładaniu...

Nie mam jej ale... chciałbym mieć - mowa o Crank Bros Power Pump

Naczytałem się o niej sporo dobrych opinii, bez względu na nie waga powala - 97g. troszkę przekracza budżet, z manometrem przekracza go bardzo, ale uważam go za zbędny element - pompując w trasie sprawdzam wszystko na czuja chociaż mam w swojej pompce manometr. Co innego w warsztatowej - manometr musi być.

• 4 tygodnie później...

Witam

kilka dni temu dotarła do mnie Sigma Lambda Jet Analog,

wygląda naprawdę delikatnie, ale taka nie jest, 

od dziwo przy zakładaniu końcówki węża za zawór Presta powietrze nie ucieka :)

6 Bar wbija naprawdę szybko i bez większych problemów, więcej nie próbowałem bo opona jest do 6

nie wiem jak po roku użytkowania będzie, ale pompka spełnia swoje zadanie,

przemyślany system montażowy do roweru

rzepraszam za słabą jakość zdjęcia

Sprzedawca niestety oszukuje, bo sprzedał mi alpha jet a nie lambda jet, nie polecam sklepu podanego przez Kluskę!

witam

masz rację, sam nie zauważyłem, dzięki za info, jutro zgłaszam reklamację i sprawa zgłaszam do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta

Witam

jednak sprzedawca sprzedaje Lamda Jet w kolorze niebieskim, Alpha Jet nie ma manometru, a Lamda Jet ma

ja również taką otrzymałem z manometrem

Sigma Alpha Jet - brak manometru

Sigma Lamda Jet Analog - ma manometr

nawet w instrukcji obsługi widać która ma manometr a która nie

Sigma Alpha JetSigma Lamda Jet Analog

tak wygląda na stronach DE

Alpha Jet

http://www.amazon.de/sport-freizeit/dp/B000XCUPQE

Lamda Jet

http://www.amazon.de/SIGMA-Standluftpumpe-LAMBDA-Analog-SILBER/dp/B00175L146

W aukcji którą podałeś na zdjęciach są dwa kolory pompek, na stronie producenta widać dokładnie ze jedna ma manometr a druga nie. Najlepiej byłoby napisać do producenta aby się odniósł do zbieżnych informacji, może jutro uda mi się to napisze do producenta.

Wysłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 4

Od kilku tygodni używam niebieskiej Sigmy z manometrem, skrobnę mikrorecenzję:

Plusy:

+ Cena, dałem 24zł z dostawą

+ Pomysłowo zaprojektowana - podczas rozkładania można się podlansić

+ Manometr który działa i nie jest dla picu

+ Wężyk

+ Pompowanie "z nogi"

+ Wcisnąłem max 8 bar podczas formowania upartych opon, pod koniec było ciężko ale przepchnąłem :icon_cool:

Minusy:

- Wielkość, długaśne toto.

- Manometr mały, krótkowidz będzie się musiał co jakiś czas pochylić, sprawdzić :icon_wink:

- Tłocząc duże ciśnienia rączka może się złożyć i uszczypnąć palce

- Chwyt do ramy na gumki recepturki jak to u Sigmy

- Kaprysi z wentylami samochodowymi, a to za płytko wsadzone i powietrze ucieka a to za głęboko i coś się ciężko pompuje. Trzeba się parę razy przymierzyć zanim wszystko zaskoczy.

Ogólnie fajna :icon_cool:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...