Przemek2786 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam Denerwuje mnie w rowerze ciągłe bujanie przy podjazdach i przy gwałtownym przyspieszaniu np. stojąc, dlatego poszukuje amortyzacji z blokadą do rockridera 6.2 Aktualnie mam : przód - rockrider XCT 80mm tył - Apro Toughshock FD, sprężynowy Proszę o pomoc w doborze. Chciałbym widelec pod hamulce v-brake na razie dobrałem damper: Rock shox monarch 4.2 - cena około 650 zł za nowy i przez co zostaje tylko 350 zł na amortyzator przedni. Mogę delikatnie nagiąć budżet o 100zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jaka rama? Jaki skok? Jakie warunki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek2786 Napisano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Rama: SIX aluminium 6061 skok przód i tył 80 mm warunki 60/40 teren miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Skąd przekonanie ,że Monarch ( tłumik bez blokady) załatwi sprawę? Jeśli chcesz zlikwidować całkowicie bujanie ( co tym typie zawieszenie jest normalne) musisz mieć tłumik z blokadą, Monarch ma platformę ,co jedynie ogranicza bujanie. Poza tym Monarch występuje z trzema rożnymi komorami powietrznymi i bodajże sześcioma ustawieniami tłumienia kompresji i odbicia. Źle dobrana wielkość komory powietrznej i/lub niewłaściwie dobrane parametry tłumienia kompresji mogą tylko pogorszyć sprawę. Tłumiki z blokadą Suntour Raidon http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-lo-165-38-amortyzator-tyl-damper-i3223923540.html Suntour Epicon http://allegro.pl/damper-suntour-epicon-lock-out-najtaniej-165mm-i3235770990.html Blokadę ma chyba Ario http://allegro.pl/damper-amortyzator-tyl-rockshox-ario-2-1-165-38mm-i3232007573.html Możesz poszukać Dt Swiss. Zakładam,że znasz długość montażową tłumika. Wg mnie kupno Monarcha do tej ramy to niezbyt szczęśliwy pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek2786 Napisano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 sugerowałem się trochę tym tematem: http://forum.mtbikes.pl/topic/1738-rockrider-narlen-projekt/?hl=rockrider temat z 2009r. Autor wstawił sobie damper monarch 4.2 i go bardzo chwali, ma blokadę floodgate. mimo to twoje propozycje wydają się ciekawsze i tańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Monarch to dobry tłumik,ale nie ma blokady- a to postawiłeś jako warunek. IMO w tego typu zawieszeniu pełna blokada ma plusy i minusy- plusem jest brak bujania, minusem jest totalne zablokowanie tyłu, co może skutkować zjawiskiem "galopowania" tyłu"- w trakcie pedałowania jedynym pracującym elementem będzie opona, - może to dać wrażenie jazdy na koniu. Pewnym rozwiązaniem są tłumiki z platformą,która jest po prostu silnym tłumieniem kompresji- da się jeździć na asfalcie,ale nie likwiduje bujania - jedynie mocno je ogranicza. Jest jeszcze druga kwestia- zakładając Monarcha i jakiś tani amorek ,będziesz miał bardzo źle zbalansowane zawieszenie przód-tył. tył będzie pracował w miarę dobrze, przód zaś raczej średnio- w fulach zaleca się ,aby charakterystyka przodu i tyłu była zbliżona do siebie. Prywatnie proponowałbym kupno tłumika Epicon i amortyzatora Epicon- przy odrobinie szczęścia zmieścisz się w budżecie i będziesz miał w miarę dobrze pracujący tył i przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek2786 Napisano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 zobaczyłem amortyzatory epicona, były by idealne ale: - nie ma piwotu na v brake - skok od 100 mm + jest blokada podobno zmiana skoku zawieszenia wiąże się z zmianą geometrii, chyba że te 20 mm nie zrobi większej różnicy 100mm przód 80 tył (tył 165mm) obejrzałem też amortyzatory Raidon (tam też min. to 100mm skoku), co o nich sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 W Epiconie jest regulacja skoku 80-100-120-140. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek2786 Napisano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 no to pięknie, jest regulacja na 80mm, tylko czy istnieją wersje z piwotami na v-brake bo na stronie producenta takich wersji nie ma apropo mój aktualny amortyzator to sr suntour xct 80 za niecałe 200zł Chyba wezmę sr suntour raidon na przód i tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 z piwotami musiałbyś szukać jakiejs starszej wersji Epicona. ewentualnie Raidon na przód i Epicon na tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek2786 Napisano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Z tego co już wyczytałem to dampery raidon i epicon maja blokadę na goleni (czy to problematyczne rozwiązanie ?, co się stanie gdy się zapomni o odblokowaniu dampera przy wjeździe na wertepy?) , znacie może jakieś odpowiedniki w ich cenie z blokadą na kierownicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Epicon i raidon występują z blokadą na kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek2786 Napisano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 ok, widelce mają blokadę na kierownicy, a mi chodzi o dampery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 W ogóle nie ma (i nie było) na rynku zbyt wielu damperów z blokadą z manetki. Z głowy potrafię wymienić tylko RS Ario, Foxa RP2, któryś z modeli DT i... w zasadzie tyle, chyba jeszcze Manitou miało kilka lat temu coś w ten deseń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 W internecie są nawet zdjęcia jak dorobić sobie blokadę na manetke do dampera więc tym się nie przejmuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek2786 Napisano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Wybrałem amortyzację: damper: DT Swiss M210 z manetką na kierownicy ok 500zł nowy amortyzator przedni SR Suntour Raidon 2013 X1 RL-R air z manetką na kierownicy i piwotami ok 600zł nowy Chociaż trochę mi namieszały oznaczenia Raidona RL-R, RL, x1 x2 x3 itd. głowa od tego pęka Teraz byle do wypłaty i kupuję PS. dziękuję za wasze opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.