payder Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Cześć, Z racji 1. postu witam wszystkich na forum. Planujemy w przyszły weekend "przetransportować się" z Krakowa do Budapesztu w 2 dni (bo musimy tam być w pn). Macie jakieś doświadczenia z trasą? Z własnych doświadczeń sugerujemy kierować się na Chyżne zakopianką, bo: wyprofilowana po remoncie wolny pas awaryjny Przynajmniej z wycieczek podkrakowskich mam doświadczenie, że po zakopiance się jednak jedzie równym tempem, a mniejsze drogi wcale nie są spokojniejsze (zwłaszcza jak jest się wyprzedzanym przez busa/dostawczaka niewiele szerszego od dziurawej drogi. Ciekawi mnie jednak wasza opinia na temat trasy oryginalnej E77 przez Naprawę i skoku w bok przez Mszanę (17,8km vs 22,6km) i tu znowu pytanie, czy boczna droga nie będzie dla nas oznaczała dużo węższej jezdni i niewiele mniejszego ruchu. Jak podjazdy? Co do Słowacji, to Rożemberok, Bańska Bystrzyca i Zwoleń - macie jakieś info odnośnie nawierzchni, pobocza itp? Węgry: Sahy, Vac i Budapeszt. Całość 380km Tak to widzimy: https://maps.google.pl/maps?saddr=Rozdro%C5%BCe+21e,+Krak%C3%B3w&daddr=Kili%C5%84skiego+to:Chy%C5%BCne+to:Trasa+59+to:E77+to:%C4%BDudov%C3%ADta+%C5%A0t%C3%BAra+to:Slovensk%C3%A9ho+n%C3%A1rodn%C3%A9ho+povstania%2FTrasa+66+to:Trasa+2+to:J%C3%B3zsef+Attila+u.&hl=pl&ie=UTF8&sll=48.936935,20.280762&sspn=5.145754,11.634521&geocode=FYaH-wIdhAwwASmNGkJbYlsWRzFP7NNmmNHNhA%3BFRkJ9QId1wkwAQ%3BFbIv8gIdHyUsASmptXf6i8MVRzGllydGXKMWbg%3BFTEK7QIdbIwmAQ%3BFbvC5wIdOAQkAQ%3BFaM25QIdur8jAQ%3BFWGS3QIdVBohAQ%3BFVBn2gIdYpcjAQ%3BFSfH1AIdgLciAQ&oq=chy%C5%BCne&t=p&dirflg=ht&mra=ls&z=8 Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoomek Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Nie wiem, na ile pokrywa się to z Waszą trasą, ale w ubiegłym roku była podobna wyprawa (Katowice-Budapeszt). Szczegóły tutaj http://onourbikes.info/index.php?lang=pl Kontakt jest na stronie, być może chłopaki będą w stanie coś podpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ted07 Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Hej, Też myślę o tej trasie, jednak nie w tym roku. Jechałem tamtędy samochodem i co nieco pamiętam, może coś pomogę. odnośnie trasy Chyżne Trstena - dobra szeroka droga z szerokimi poboczami, pomimo sporego ruchu. Wokół Trsteny wybudowano obwodnicę, która odciążył ruch przez miaseczko. Trstena - Orawski Podzamok - nawierzchnia dobra, droga kręta, wąska, brak szerokiego pobocza, spory ruch, Orawski Podzamok - Dolny Kubin - droga dobra szeroka, z poboczem, spory ruch. może coś pomogłem. Mam kilka pytań: Planujecie prowadzić jakąś dokumentację trasy, lub jakieś relacje? Skąd ten pośpiech 380 km w 2 dni? W Budapeszcie jaki czas planujecie pozostać? Powrót autobusem czy pociągiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
payder Napisano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Dzięki za odpowiedź i informacje. Pośpiech wyszedł w praktyce - do pt pracujemy w Krakowie i musimy być w poniedziałek w Budapeszcie. Na miejscu rowery też się nam przydadzą, więc zamiast Orangeways postanowiliśmy się przejechać , jako, że każdy z nas ma jakieś doświadczenie z długimi trasami (mój rekord to Warszawa-Kraków w 1 dzień). W sumie o relację z trasy możemy się pokusić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr51 Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Panie Gryszko, trasa jest git Przed Rabką na Chyżne, potem na Banska Bystryce i w dół do Vac ewentualnie wiedziemy na bursztynowy szlak, może ktoś zgubił jakie bursztyny czy jakies czesci pasujace do mojego unibike'a, bo wiesz jak to z nim jest Do jutra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.