Skocz do zawartości

[Trasa] Kraków -> Budapeszt w wersji "na szybko"

payder

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Z racji 1. postu witam wszystkich na forum.

Planujemy w przyszły weekend "przetransportować się" z Krakowa do Budapesztu w 2 dni (bo musimy tam być w pn). Macie jakieś doświadczenia z trasą?

Z własnych doświadczeń sugerujemy kierować się na Chyżne zakopianką, bo:

• wyprofilowana
  • po remoncie
  • wolny pas awaryjny

Przynajmniej z wycieczek podkrakowskich mam doświadczenie, że po zakopiance się jednak jedzie równym tempem, a mniejsze drogi wcale nie są spokojniejsze (zwłaszcza jak jest się wyprzedzanym przez busa/dostawczaka niewiele szerszego od dziurawej drogi.

Ciekawi mnie jednak wasza opinia na temat trasy oryginalnej E77 przez Naprawę i skoku w bok przez Mszanę (17,8km vs 22,6km) i tu znowu pytanie, czy boczna droga nie będzie dla nas oznaczała dużo węższej jezdni i niewiele mniejszego ruchu. Jak podjazdy?

Co do Słowacji, to Rożemberok, Bańska Bystrzyca i Zwoleń - macie jakieś info odnośnie nawierzchni, pobocza itp?

Węgry: Sahy, Vac i Budapeszt.

Całość 380km

Tak to widzimy: https://maps.google.pl/maps?saddr=Rozdro%C5%BCe+21e,+Krak%C3%B3w&daddr=Kili%C5%84skiego+to:Chy%C5%BCne+to:Trasa+59+to:E77+to:%C4%BDudov%C3%ADta+%C5%A0t%C3%BAra+to:Slovensk%C3%A9ho+n%C3%A1rodn%C3%A9ho+povstania%2FTrasa+66+to:Trasa+2+to:J%C3%B3zsef+Attila+u.&hl=pl&ie=UTF8&sll=48.936935,20.280762&sspn=5.145754,11.634521&geocode=FYaH-wIdhAwwASmNGkJbYlsWRzFP7NNmmNHNhA%3BFRkJ9QId1wkwAQ%3BFbIv8gIdHyUsASmptXf6i8MVRzGllydGXKMWbg%3BFTEK7QIdbIwmAQ%3BFbvC5wIdOAQkAQ%3BFaM25QIdur8jAQ%3BFWGS3QIdVBohAQ%3BFVBn2gIdYpcjAQ%3BFSfH1AIdgLciAQ&oq=chy%C5%BCne&t=p&dirflg=ht&mra=ls&z=8

Dzięki za pomoc!

Hej,

Też myślę o tej trasie, jednak nie w tym roku.

Jechałem tamtędy samochodem i co nieco pamiętam, może coś pomogę.

odnośnie trasy Chyżne Trstena - dobra szeroka droga z szerokimi poboczami, pomimo sporego ruchu. Wokół Trsteny wybudowano obwodnicę, która odciążył ruch przez miaseczko.

Trstena - Orawski Podzamok - nawierzchnia dobra, droga kręta, wąska, brak szerokiego pobocza, spory ruch,

Orawski Podzamok - Dolny Kubin - droga dobra szeroka, z poboczem, spory ruch.

może coś pomogłem.

Mam kilka pytań:

Planujecie prowadzić jakąś dokumentację trasy, lub jakieś relacje?

Skąd ten pośpiech 380 km w 2 dni?

W Budapeszcie jaki czas planujecie pozostać?

Powrót autobusem czy pociągiem? 

Dzięki za odpowiedź i informacje.

Pośpiech wyszedł w praktyce - do pt pracujemy w Krakowie i musimy być w poniedziałek w Budapeszcie. Na miejscu rowery też się nam przydadzą, więc zamiast Orangeways postanowiliśmy się przejechać :), jako, że każdy z nas ma jakieś doświadczenie z długimi trasami (mój rekord to Warszawa-Kraków w 1 dzień).

W sumie o relację z trasy możemy się pokusić

Panie Gryszko, trasa jest git ;) Przed Rabką na Chyżne, potem na Banska Bystryce i w dół do Vac ;) ewentualnie wiedziemy na bursztynowy szlak, może ktoś zgubił jakie bursztyny czy jakies czesci pasujace do mojego unibike'a, bo wiesz jak to z nim jest   ;) Do jutra

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...