Skocz do zawartości
  • 0

Cynkowanie/ niklowanie/glwanizowanie

Gość Rafał

Pytanie

Gość Rafał
Napisano

Cześć

Przeglądałem forum, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Mianowicie zamierzam odremontować rower dziewczyny. Niestety budżet nie jest duży, więc powłoki ochronne chciałbym zamknąć w 100 PLN.

Żeby zaoszczędzić chciałbym oddać ramę i trochę drobnicy do cynkowania. Czy ktoś tak konserwował ramę? Jeśli tak to czy warto? Ewentualnie ile mogło by kosztować niklowanie/chromowanie?

Dziękuję i pozdrawiam

Zabaweb

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

ostatnio oddawałem czesci rowerowe do galwalizowania to ceny były takie:

kierownica -100zł

elementy sztycy (3 czesci jarzemka) -50zł

4 śrubki - 20zł

Gość Rafał
Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli jeszcze poświęcił byś mi chwilę będę zobowiązany:

1. Czym dokładnie pokrywałeś?

2. Jak przygotowywałeś części i w jakim były stanie?

3. Jak z połyskiem?

4. Czy możesz już coś powiedzieć o trwałości?

Dziękuję i pozdrawiam

Zabawbe

Napisano

1. Do końca nie wiem, zapomniałem zapytać. Wyglada na nikiel. 

Sam nic nie przygotowywałem, oddałem do zakładu w takim stanie jaki był. Na Kierownicy nie było śladu po poprzedniej powłoce, była całkiem skorodowana. Rower co na mniej 30lat stał w piwnicy.

Połysk na bardzo wysokim poziomie, nawet na spawach. Wszystkie nierówności wyszlifowane

Jeszcze nie podkładałem tego roweru, więc nie wiele moge stwierdzić. Wyglada trwale, przy transporcie i montarzu nie zrobiłem żadnych rys.

Gość Rafał
Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli rzeczywiście tak dobrze wyszła zasyfiona rama, to muszę się zastanowić. Jeszcze muszę poczytać o malowaniu w domu i wtedy coś zdecyduję.

Dziękuję i pozdrawiam

Napisano

nie galwanizowałem ramy tylko kierownice i drobne elemnty

rame wraz z widelcem oddałem do lakierni na piaskowanie i lakierowanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...