Skocz do zawartości

[trening] wyniki

szewka

Rekomendowane odpowiedzi

Gratulacje,życzę powodzenia w zawodach .Jesteś młodym bikerem ,wszystko przed Tobą,powodzenia.

Tak żeby się pochwalić w tym miesiącu już mam 300km :)

To i ja sie pochwale :) 700km w maju, 5500km w tym roku :)

A wracając do temu, to kolejnym fajnym sposobem, na ocenę swojej kodycji i jej wzrostu, jest trening szybkościowo/wytrzymałościowy na jakiejś niewielkiej pętli MTB w lesie, lub po prostu na asfalcie pod kolarę :) Wyznaczamy sobie stała pętle i w równych odstępach czasu ( np co miesiąc ) przemierzamy ją w jak najszybszy sposób, no i na podstawie czasu, wiemy czy nasza forma wzrasta, czy słabniemy :)

Trudno określić osiągi na podtawie średniej prędkości, chyba,że mierzy się ją okresowo na tym samym odcinku trasy w podobnych warunkach jazdy. Na średnią prędkość wpływa wiele czynników, m.in. nachylenie terenu ( zjazdów,podjazdów), rodzaj nawierzchni, rozmiar koła roweru , siła i kierunek wiatru/opory powietrza i wiele innych.

Dla mnie 25km/h to całkiem niezłe tempo :)
Chociaż tak jak Jusia pisze zauważyłem że wystarczy wiatr, podłoże, opony, gorszy dzień, czy to jest wycieczka 20km czy moze 50km?, lub jak dochodzi nawigowanie po trasie (nie znajomość trasy) i prędkość potrafi mocno spadać. Gdy jadę z kolegą tempo rośnie o ok 2-3km/h, gdy z żoną spada o ok 5km/h :)
U mnie ostatnio średnie tempo z jazdy wychodzi ok 18km/h, ale jest to średnia przy mocniejszym wietrze (cały czas w twarz) do tego jazda po ściółce/miękkiej ziemi po nieznanych trasach. Przy sprzyjających warunkach jazda dla mnie dosyć szybka w terenie to ok 20km/h przy gorszych warunkach (wiatr, błoto, zjazd ze szlaku) tempo spada już nawet do ok 15km/h. Jazda drogą pożarową wychodzi ok 25km/h, a asfaltem między 25-35km/h

Pozdrawiam

Tak że kompletnie nie ma co porównywać średnich

Zgadzam się w zupełności :) Średnia nie jest miarodajną metodą porównania. Przecież kluczowy przy jeździe pow.20km/h jest opór areodynamiczny. Jedni mierzą z wiatrem, drudzy pod wiatr, inni z górki, na kolarce, czy mtb.

Żeby porównać wynik trzeba po prostu jechać z tą osobą - innej miarodajnej metody po prostu nie ma :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...