Skocz do zawartości

[trening] wyniki

szewka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! 

Jeżdżę na bajku na sportowo od ponad pół roku i nie wiem jakie wyniki są dobre a jakie nie. i stąd moje pytanie czy 12.50km w 29min 28sek  to dobry wynik ? biorąc pod uwagę 2 podjazdy pod górkę o długości ok 1 km i 2 zjazdach ok 1,5km każdy ? 

nie znam się, dlatego  pytam :)

Tutaj mój profil endomondo

http://www.endomondo.com/profile/9516030

A tak serio, to lipa. Średnia wychodzi ok.25km/h . Musisz jeszcze trochę potrenowac. U nas średnie sa po 28-32km/h. Wiem, wiem że za chwile ktoś powie że średnia jest nie ważna, ale na tak krótki dystans, średnia powinna być dużo wyższa. A co za tym idzie zmniejszysz czas jazdy. "trening czyni mistrza"

Piszesz ze jemu średnia wyszła 25, a wam w grupie z niższych około 28 więc nie gadaj ze ma taką słabą skoro tylko 3 km/h mniej. Wiadomo ze w grupie sie łatwiej i szybciej jeździ :)

Oby jazda sprawiała Ci przyjemność :)

Tapatalk :)

Witam, kazdy od czegoś zaczyna panowie no nie? Jak dla mnie nie jest źle, choć jeszcze troche trzeba poćwiczyć, a z tą średnią to też względna sprawa, zalezy w jakich warunkach była robiona, na jakim rowerze, moj to samoróba przełaj starej daty ważacy jakieś 15 kg  :) ja na przykład ostatnio pokonałem dystans około 24 km w jakies 43 minuty, i co z tego, jak to też jest mały dystans, jechałem sam, a w grupie wiadomo, że średnie mozna podnieść dość wyraźnie :) sam nie wiem, jak bym przejechał to samo w peletonie, na carbonie 8 kg, siedzenie w cieniu aero, na kole itd... pewnie by było lepiej, ale i tak sam po sobie wiem, że to też na dobrą sprawę cienko, bo nawet osobiscie znam kilku lepszych... Kolego trenuj dalej i tyle, będzie git :)

Ale nie można też wszystkiego (zwala) na tunel aerodynamiczny czy np. jazdę na kole. Biker też musi mieć siły w swojej nodzę, żeby było można kleic się do kola jakiegoś innego lepszego bikera. To nie jest tak, że każdy lepszy z ulicy zrobi lepsza średnią u kogoś na kole..... Dobra koniec tego, kolego widzisz, że jednak wszyscy sądzą że jeszcze trochę treningu się przyda.

Hej, wg. mnie dobrze Ci idzie. Jak ja zaczynałem to miałem średnią 23km/h na dystansie 30km teraz 28km/h na dystansie 70km nie jest dużym problemem. 

Ale średnia nie jest wyznacznikiem. Najlepsze jesz pomiar mocy, ale to kosztowna zabawka w którą bawią się profesjonaliści. Startuj w maratonie sprawdzisz się.

Oczywiście sporo zależy też od roweru, który też daje sporą przewagę. 

Ale nie można też wszystkiego (zwala) na tunel aerodynamiczny czy np. jazdę na kole. Biker też musi mieć siły w swojej nodzę, żeby było można kleic się do kola jakiegoś innego lepszego bikera. To nie jest tak, że każdy lepszy z ulicy zrobi lepsza średnią u kogoś na kole..... Dobra koniec tego, kolego widzisz, że jednak wszyscy sądzą że jeszcze trochę treningu się przyda.

Zgadza się, jeśli jednak jest zbyt duża dysproporcja między bikerami, to nawet jeśli ten słabszy siądzie na kole, to i tak odpadnie w dość krótkim czasie, ale jeżeli autor wątku ma średnią "samodzielną" te powiedzmy 25 km/h, to na tej samej trasie w tych samych warunkach w grupce dobrych bikerów którzy by go ciągnęli odpowiednim tempem, raczej by zdołał te 3 km/h podciągnąć... Sam wiem po sobie, co dają warunki jazdy i dzień można mieć dobry i kiepski, na przykład 2 dni temu zrobiłem sobie czasówkę Carmichaela na 3 mile (Od słupa energetycznego w Borkowie Wielkim do przepustu w obrębie skrzyżowania w Radowie Wielkim, w moim sąsiedztwie ten odcinek najlepiej się do tego nadaje, jest zmierzone 4830 m, +-10 m błędu, odcinek jest w miarę płaski, lekki spadek jest, potem lekkie wzniesienie, lekki spadek i dla równowagi wzniesienie, i tak kilka razy, łagodne łuki, i w miarę nawierzchnia można się testować, i w obu kierunkach najlepiej robic testy przynajmniej jeśli chodzi o rząd wielkości, bo będzie błąd jakieś kilka sekund w pomiarze), i wyszło mi 8 min i 14 sekund, mimo, że miałem już za sobą dobre 20 km, a dziś znów się przejechałem w trasę, i było pod wiatr, i wlokłem się 23 - 25 km/h, a czasami był kryzys że poniżej 20 chwilowa spadała, i dojechałem znów do miejsca od którego robiłem tamtą czasówkę, no i spróbowałem, i co? po jakichś 2 minutach miarowej jazdy z v=33 - 40 km/h zwyczajnie zdechłem, musiałem zwolnić do 25 i mniej, i nie było sensu mierzyć czasu na liczniku... zrobiłem dziś ogólnie około 50 km, ale tyłka nie urywało... Tak że te średnie prędkości u tego samego bikera na tej samej trasie mogą drastycznie się zmieniać zależnie od warunków... Konkluzja taka: Kolego, pokonuj sam siebie, bo średnie innych są miarodajne w ograniczonym stopniu, po prostu jeździj, ćwicz, forma przyjdzie :)

Srednia nie jest odzwierciedleniem formy. Na mazowieckich martonach 30 km/h z 50-60 km trasy to żadne halo gdzie w typowo górskich oscyluje w dobrym razie w okolicach 20 km/h. Przejedź się na jakieś zawody i szybko zweryfikujesz stan formy porównując wyniki z czołówka lub znajomymi.

Ja już mowiłem, że średnia prędkośc nie ukazuje twojej obecnej formy. Najlepiej pościgać się w jakimś konkretnym maratonie czy wyścigu. Łap http://www.forumrowerowe.org/topic/133949-maratonyokolice-%C5%9Bl%C4%85ska/ temat założony przeze mnie, bo jest to mój pierwszy rok w którym będe startować w zawodach na wyższym poziomie. W temacie masz podane kilka dat zawodów w okolicy. Ja na pewno pojawie się na większości z nich. A jak na razie masz prawie 2 tygodnie na trening i przygotowanie się do pierwszego wyścigu XC Hołda Race w Chorzowie, przyjedź i się wypróbuj oplata startowa jesli się nie myle 20zl. To nie dużo jak na takie coś.

Jak już pisano wyżej średnia prędkość nie odzwierciedla Twojej formy w żaden sposób :)

Fajnym sposobem na sprawdzenie rozwoju swoich umiejętności a także formy, jest test COOPERA, z tym, że ten "oficjalny" jest dla biegaczy, ale jest też gdzieś wersja dla rowerzystów :)
Było pisane o tym na forum, więc warto poszukać :)

Witam, co do testu Coopera, oooo :) przyda się, wiem, że na mój wiek 35 latek, to jestem w środku tabelki, zależnie od dnia dobry lub bardzo dobry, ale jednocześnie widzę jak jeszcze słabo jest, 6800 m jakie jestem w stanie wydusić, to nie 8800 m i motywacja wzrosła :) hi hi :) bo na moim czołgu przełajku raczej jeszcze znacząco za słaby jestem aby kręcić przez 12 min na przełożeniu 48/13 aby mieć te 42 - 44 km/h cały czas :) już wiem do czego mam dążyć :) a tu: http://www.kasjanowicz.com.pl/index.php/hobby/rower/4-test-coopera-dla-rowerzystow linkacz do owej tabelki aby Koledzy nie musieli szukać :) Test jest na rowery szosowe z tego co wyczytałem, a więc jednak jakość roweru i waga, jakieś tam znaczenie ma...

nom... dzisiaj mi sie super jechało (2 górki po ok 1km kazda i jeden zjazd a tak droga prosta) i wyszła mi średnia 29km/h :P

21.49 km w 44m:32s

A wiesz cos wiecej o tej trasie w radzionkowie? jak wygląda i gdzie mogę zobaczyć czasy z zeszłego roku :D

Wyniki zdjęcia i inne podobne bajerki możesz znaleźć na MOSIR Radzionków. Jak chcesz sobie zapamiętać swoje trasy to załóż konto na www.bikestats.pl tam możesz zamieszczać wszystkie swoje traski. Tak żeby się  pochwalić w tym miesiącu już mam 300km :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...