noid Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Po jakim przebiegu zużywają się Wam tarcze hamulcowe ? Pytam, bo montując sobie tarcze na przód zakładałem, że będzie mi służyć wiecznie i prędzej ją gdzieś połamie/pognę lub po prostu mi się znudzi niż się "zetrze". Mowa o Hayes V6 w duecie z M595, na której jeżdżę od ponad 14kkm, w tej chwili na drugim komplecie klocków, hamuję tylko przodem, po płaskim, bez szaleństw choć po 100km okolice zacisku są już znacznie zapylone. Minimalna grubość podana na tarczy to 1.52mm - zwykła suwmiarka pokazuje mi dokładnie 1.5m a elektryczna 1.43mm, w miejscu gdzie nie łapie klocek jest 1.9m i paznokciem można wyczuć rant. Ciekawi mnie czy jest to normalne czy może jest to wina jakiegoś niefortunnego połączenia kształtu tarczy i klocków.... przyznań, że od początku w trakcie hamowania słychać lekkie brzęczenie, tak jak by krawędź klocka wpadała w otwór tarczy, jednak na chłopski rozum powodowało by to szybsze zużycie klocków a nie tarczy... a obecnie na organicznych shimano mam już 8000km i jeszcze trochę ich zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Skoro grubość spadła poniżej zalecanego minimum to warto myśleć o zmiania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Jeździłem na jednych tarczach dobre cztery lata i około 60-70 maratonów więc masz jeszcze trochę czasu . Tarcze cały czas się nadawały do użytku, ale wcześniej skończył się rower . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 No i metaliczne klocki szybciej zjedzą tarczę niż na przykład organiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 No tarcze pasowało by wymienić z kilku powodów: - spada jej pojemność cieplna i sie grzeje bardziej. - spada wytrzymałość mechaniczna żebyś nie doprowadził do sytuacji ze podczas hamowania tarcza ci strzeli, to będzie nie miłe doznanie. Lepiej wymienić. Albo Jak obie masz takie same zamień tarcze miejscami skoro tyłu używasz sporadycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noid Napisano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Tarczę w najbliższym czasie wymienię, jednak dziwi mnie co powoduje tak szybkie zużycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Odpowiedź na twoje pytanie brzmi: tarcie. Podczas hamowania zużywa cię i klocek i tarcza. Klocki są oczywiście dużo bardziej miękkie niż tarcze dlatego więc zużywają się szybciej. W warunkach laboratoryjnych można by pewnie pokusić się o określenie na ile kompletów klocków wystarczy tarcza. Ale życie to co innego. Kurz, piach itp powodują, że wszystko zużywa się szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.