Skocz do zawartości

[sztyca] Odpowiednia 25.4mm

Romeq07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam ramę Jaguara i zakupiłem ostatnio siodełko Selle Italia - Turbo.

Potrzebuję teraz sztycy, do mojego cudeńka.

I tu moje pytanie: w jaką celować? Szerokość 25.4mm.

Jaka ma być jej długość? Mam 186cm.

Na allegro dojrzałem coś owego:

http://allegro.pl/sztyca-kalloy-25-4-mm-240-mm-s36-i3208151197.html

http://allegro.pl/sztyca-zoom-25-4-alu-400-mm-tanio-2-kolory-i3237881394.html

Czy może lepsze są stalowe sztyce? Nie mam zielonego pojęcia, jakich szukać (i w jakim przedziale cenowym). :)

jaka ma być jej długośc? hmm skąd mamy to wiedzieć. Ustawiasz taką wysokość, aby było Ci wygodnie. W zaeżności od tego ile ją wysuniesz musisz zostawić bezpieczną odległość którą wsuniesz w ramę. Sztyce, tkóe podałeś owszem się nadają. Nie powinno być problemu z zamontowaniem siodełka. Wg mnie te sztyce są OK, ponieważ w starych rowerach wysunięcie sztycy bylo dość małe więc nie powinno być problemu z długością, ale jeżeli mamy Ci podać dokładniej lub oszacować jakiejś długości potrzebujesz to przydałoby się więcej informacji. Chociażby jakiej wielkości jest rama.

Rozmiar ramy: mierząc wg informacji, jakie znalazłem na stronie angielskiej (długość rury podsiodłowej) - 58cm.

Osoba, od której rower mam jeździła na krótkiej sztycy(250mm), ze wzrostem 182cm.

Ja mam 1.86m, w takim razie bezpieczniej byłoby wziąć dłuższą?

Jedno pytanko jeszcze - jesteś w stanie określić (masz jakieś doświadczenie) - jarzmo, w której sztycy jest bardziej wytrzymałe? :)

Przy takie sztycy, wykonanej z tego materiału chyba nie ma różnicy, szczególnie, że wydaje mi się, iż jarzemka są dość do siebie podobne. Co do długości, to wiem, że nie jest to dobra metoda, ale na pewno coś może ci podpowiedzieć.
Przy sztycy 250mm wsunięcie wynosi około 8cm a więc do wysunięcia pozostaje 170mm. Więc powinno być dobrze, ale pewny nie jestem. Bardzo prymitywny sposób, który sam kiedyś przetestowałem (nie sprawdził się, gdyż pomyliłem sie o jakieś 2 cm, ale dający mniej więcej pogląda na to ile potrzebujesz) Zmierz sobie nogę, odejmij wielkosć ramy oraz długośc ramienia korby około 170mm. Wtedy wiesz ile "brakuje" Ci do siodła. Mowie, nie jest to dokładne i wiem, że spotkam się z krytyką. Zawsze bezpieczniej jest wziąć dłuższą, ale z drugiej strony po co trzymać w ramie 20cm nie potrzebnej rurki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...