Skocz do zawartości

[rower] Merida matts 40, lub inny do 1800zł?

marcin1311

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Jestem nowy na tym forum. Mam około 185cm wzrostu i 74kg wagi, szukam roweru mtb do jazdy po drogach głownie szutrowych i asfaltowych, W grę wchodzą jakieś lekkie pojazdy. To mój pierwszy poważniejszy rower chcę aby nadawał się do jakiś amatorskich rajdów, w terenie. Chciałbym abyście przybliżyli mi na co w takim wypadku zwrócić uwagę. Spodobał mi się ten http://allegro.pl/rower-merida-matts-40-md-2013-black-najgratisy-i3219463421.html. Lecz nie musi to być gotowy rower, jestem gotowy go poskładać z części jeżeli przekonacie mnie że bd to lepszy i tańszy wybór.

Napisano

Wczoraj znalazłem na allegro to cacko http://allegro.pl/super-rower-mtb-cayon-dr-deore-2013-hydralika-hit-i3236137940.html . Uwierz mi że tej klasy osprzętu za taką cene nigdzie nie znajdziesz chyba że używka ! Patrząc w tej chwili na tą aukcje żałuję że kupiłem Krossa Hexagona X6... Amor Rock Shox, przerzutka deore/alivio, heble hydrauliki naprawdę jestem w szoku :) Dozbieraj 300zł i będziesz miał rower na lata :)

Napisano

Dzięki za poradę, ale chciałbym się dowiedzieć na co zwracać uwagę w taki rowerach??? wyczytałem że na pewno mile widziane są hamulce hydrauliczne.Np na jakie firmy czy modele zwracać uwage które gorsze które lepsze? I czy opłaca się składać rower

Napisano

Jeżeli nie jeździsz wymagająco to zwykłe mechaniki starczą bez problemu :) Oczywiście zwracaj uwage na rozmiar ramy, geometrie która ci pasuje i osprzęt bo jak wiadomo rower ma służyć długo i w miarę bez awaryjnie. Nie sugeruj się marką bo często płaci się za napis, kupując powiedzmy Krossa na pewno znajdziesz odpowiednik o wiele lepszej jakości w tej samej cenie. 

Napisano

Hehe, dobra riposta bo akurat ten RockShox to szału nie robi.

W tym momencie ten northtec faktycznie ma fajną cenę do tego co oferuje ale nie robiłbym z tego okazji stulecia.

W zeszłym roku kupiłem to http://www.rowerymerida.pl/produkt31/matts-trail-300-d-rower-merida.html za 2100 a były potem za równe 2k nawet

Nie powiem, że ten Northtec leży i kwiczy ale według mnie Merida lepsza.

Oczywiście teraz jest już nie do dostania, pokazuje ją tylko żeby założyciel tematu nie rzucił wszystkiego i pobiegł zamawiać Northteca.

Na co zwracać uwagę ? Zależy czy chcesz dalej inwestować w rower, czy jeździć bez zmian kilka lat.

Napisano

Osobiście sam chorowałem na Northteca, tyle, że 2012 rok, ale wyszło tak, że kupiłem Levela A4 :) Możesz rozejrzeć się za Levelem A3 z 2012 lub A2 jeśli nie kręcą Cię hamulce hydrauliczne. Oczywiście jeśli podoba Ci się Cayon polecony przez MsRIFU, to nie ma żadnych przeciwwskazań żeby go kupić, bo ogólnie jest to ciekawy sprzęcik na fajnych częściach. Amortyzator jest też w nim ok, tylko jest to po prostu niska klasa (z resztą jak w większości rowerów w tym przedziale), do normalnych zastosowań da radę :) Z ciekawostek, jeśli podoba Ci się ta Merida, mogę powiedzieć, że zaproponowano mi ją za 1739zł (w wersji z hamulcami hydraulicznymi) na allegro, więc też możesz próbować. Warty uwagi jest również Unibike Fusion Disc.

Pozdr

• 3 tygodnie później...
Napisano

Proponuję czytać opis aukcji do końca... Jak byk napisane wytłuszczonym drukiem : "Dostępne na zamówienie także inne rozmiary 19 i 21( na tej aukcji licytujesz 17 cali !! )"

Napisano

Nie napisałem  że kupuje krossa akurat z tej aukcji, chodzioł mi że wybieram ten model a2 z hydraulicznymi hamulcami. Zanim uzbieram kasę, to jeszcze pewnie minie parę tygodni, spokojnie koledzy:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...