Skocz do zawartości

[adapter] problem z mocowaniem tarczy Avid BB5 + Avid Roundagon

matt55

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstępie powiem szczerze że nie wiem do którego działu byłoby trafniej, więc jak coś to proszę serdecznie o przeniesienie.

Kupiłem komplet Avid BB5 + Avid Roundagon i mam następujący problem, Tarcza nie pasuje otworami do tego adapteru do którego się ja przykręca.  W gratisie daje fotki żeby rozjaśnić o co mi chodzi.

281cc1254360551.jpg 

fd2d96254360568.jpg 

Kilka info:

Kółka w moim rowerku a dokładniej piasty to niestety jakieś chinole... i przez to adapter o ile tak to się nazywa jest za duży dla markowej tarczy Avid'a. Otworki na śrubki nie pasują.

Udało mi się to ustrojstwo odkręcić, szukałem w sieci czy da radę kupić coś takiego ale nie wiem jak to się fachowo nazywa, postanowiłem więc najpierw udać się na forum w celu zasięgnięcia porady.

A więc, proszę szanownych roweromaniaków o pomoc.

Wątpię żebyś znalazł adapter który połączy Twoją piastę z "normalną" tarczą pod 6 śrub. Pewnie piasta to jakiś wynalazek który jest wykonany we własnym standardzie. Generalnie tarczę pod 6 śrub do piasty mocuje się bez adapteru, bo mocowania są wykonane bezpośrednio w korpusie piasty. Adapter stosuje się tylko jeżeli chcesz połączyć tarczę na 6 śrub z piastą pod Centerlock.

Pozostaje Ci jedynie dalsze użytkowanie starych tarczy lub wymiana piast lub całych kół.

Dokładnie tak. Kiedyś słyszałem, że to jest taka sama piasta jak na tył do wolnobiegu i nakręcony na to ten adapter i to wszystko. Mam to samo w domu i nawet nie próbuję tego odkręcić. Wymień koło, albo piastę. Jeżeli nie możesz to jeździj na tym co jest. Tak to właśnie jest z makrokeszami....  :sick:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...