Lothar75 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Sezon w pełni, maratony w całej Polsce tak więc zauważyłem potrzebę przemieszczania się z rowerem na znaczne odległości. Mam autko rodzinne Renault Scenic i chciałbym wybrać optymalny i bezpieczny dla sprzętu sposób przewożenia. Od biedy da się rower zapakować do wnętrza, ale po pierwsze muszę wydłubać siedzenia i może ze mną jechać jedna osoba a po drugie jak rower ubłocony to wszystko w środku brudne. Opcja 1. Mój model nie ma relingów i listew maskujących a więc jak bym chciał mieć bagażnik dachowy to muszę kupić listwy, relingi + zestaw bagażnika dachowego (poprzeczki i rynny z uchwytami). W takim wypadku wyskakuję z ceną powyżej 1k PLN i to nie jest fajnie. Relingi i listwy oczywiście oryginalne do tego modelu (nie koniecznie nowe). Opcja 2. Bagażnik / platforma na hak - przyznam że chyba najwygodniejsza opcja, ale musiałbym zainwestować w montaż haka a to koszt w granicach 4-5 setek i koszt samego bagażnika od 3-5 setek. Może wyszłoby taniej niż opcja 1, ale sporo z tym zachodu. na pewno to najwygodniejszy sposób przewożenia rowerów. Opcja 3. Bagażnik umieszczany na tylnej klapie. To opcja zdecydowanie najbardziej uniwersalna i tańsza od poprzednich. Powiem szczerze, że gdyby taki bagażnik kosztował nawet 5 setek to i tak się opłaca w porównaniu z poprzednimi opcjami. Wygrzebałem w necie bagażnik/uchwyt Inter Pack PADOVA 3. Czy możecie coś o nim powiedzieć. Wygląda solidnie, ma rynny a więc jest szansa że rowery nie będą o siebie ocierać. Naczytałem się trochę o bagażnikach tego typu i martwią mnie te paski i konieczność ich sprawdzania. Czy faktycznie mają tendencję do luzowania się w bagażnikach tego typu. W takim bagażniku ważna dla mnie jest też uniwersalność. Gdy zmienię samochód to założę go poprostu bez montowania haka czy relingów. Proszę podpowiedzcie co wybrać, na co się zdecydować. Oczywiście nie koniecznie musi być to ten wskazany przeze mnie model. Ale gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia to chętnie poczytam. A jak się znajdzie użytkownik Scenica z tego typu bagażnikiem to już wogóle pełnia szczęścia. P.S. Czytałem na forum jakiś temat z zeszłego roku w którym wskazano też ten model bagażnika/uchwytu, ale żadnych niestety opinii nie było z przebiegu użytkowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.