Skocz do zawartości

[obręcze] do kolarki - stal czy aluminium

RafalxM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jestem na etapie kompletowania części do ponownego uruchomienia starej kolarki - obręcze które mam są bardzo zniszczone , rower był używany niezgodnie z przeznaczeniem ;)

poruszam się codziennie po Warszawie, ścieżki rowerowe/ ulice   a więc trafiają się krawężniki./ dziury w jedzni .

'zaplanowane' - przeszkody (niskie krawężniki, mocne nierówności chodników) staram pokonywać odciążając koła 'podskakując przed przeszkodą', ale nawet wtedy wiadomo że koła dostają swoje.

Obecnie moim codziennym rowerem jest 29er więc problemu w zasadzie nie ma, ale kolarka będzie już problematyczna - nie zawsze da się jechać po ulicy, zresztą staram się tego unikać.

W związku z tym chciałbym poznać Waszą opinię które obręcze będą wytrzymalsze , czy stalowe czy aluminiowe, które będą się mniej odkształcać.

Koła chcę zamontować tak jak jest oryginalnie 27"   ,ale nie wykluczam 28"  - dopuszczam przeróbki w tym rowerze jeśli trzeba będzie coś dopasować.

Główne założenie to 'pogodzić' najtaniej z 'najlepiej'  -  robię ~54km dziennie i mam świadomość że przesiadka na kolarkę może okazać się złym pomysłem ze względu na stan dróg - dlatego na razie szukam budżetowych rozwiązań 'na próbę', no i w wytrzymałości obręczy upatruję najsłabszy element układanki :)...co myślicie?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Warszawa jest ciężkim miastem do jazdy gdyż mamy praktycznie każdy rodzaj nawierzchni. Ja od 14 lat jeżdżę po niej na MTB wycieniowanym czyli na oponkach 1,5 cala. Jest OK ale ... tylko w lecie. Z podziwem i zazdrością patrzę na wszystkie kolarki i OK pomykajace po mieście. I ja także kilka razy próbowałem ale za każdym razem wracałem do swojego MTB chociaż jest brzydszy i cięższy. Szosówkę zostawiam tylko do trekingów praktycznie na jedyną trasę.

I tak po nieco przydługim wstępie nie polecam ci szosówki na miasto. Zdecydowanie lepiej jest zaopatrzyć 29era w cienkie oponki i na nim pomykać...rozmiar kół będzie praktycznie identyczny a masa niewiele większa. Ale jeśli już chcesz uruchamiać szosówkę to bierz obręcze aluminiowe, wielokomorowe, stożkowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...