wojtas7 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Hej Trenuję kolarstwo dość poważnie (10-15h tygodniowo), odżywanie się bardzo zdrowe, waga w porządku, zrobiłem morfologię 2 miesiące temu i wyszły słabe wyniki krwi (hematokryt 39, hemoglobina 13), przez ten czas pilem sok z buraka, jadlem czerwone mieso. niestety po dwoch miesiacach wyniki krwi nie zmienily sie ani troche. Witamine B12 i zelazo mam w gornych rejonach więc to nie anemia. Robie rowniez badania wydolnosciowe i treningi zimowe poprawilem wyniki dosc znacznie, prog LT spadlo tetno, wzrosla moc, wiec nie jestem przetrenowany, odpoczynek w duzej ilosci i regeneracja. Czym to moze byc spowodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 sok z buraka sobie odpuść, to zabobon. Jeśli masz niskie Hb i Hct jednocześnie to może jesteś przewodniony podczas badania. Pomiędzy żelazem i gotową krwinką wystepuje jeszcze cała masa białek przenośników, czasem są ich niedobory. Jak masz możliwość zbadaj i poczytaj o: transferrynie, ferrytynie, TIBC. Czy w morfologii masz inne odchylenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 badania krwi robiłem trzy razy w trakcie ostatnich 2 miesięcy, przewodniony raczej nie byłem, normalnie funkcjonuję i zrobiłem sobie te badania. Ostatnie wyniki: Morfologia (C55) WBC 5,2 K/μL 4,0 — 10,0 w NEUT 2,6 K/μL 2,5 — 5,0 w NEUT% 50,1 % 45,0 — 70,0 w LYM 2,2 K/μL 1,5 — 3,5 w LYM% 41,9 % 20,0 — 45,0 w MONO 0,2 K/μL 0,2 — 0,8 w MONO% 4,5 % 3,0 — 8,0 w EOS 0,17 K/μL 0,04 — 0,4 w EOS% 3,3 % 1,0 — 5,0 w BASO ¯ 0,01 K/μL 0,02 — 0,10 w BASO% 0,2 % 0,0 — 1,0 w ALY% 1,7 % 0,0 — 2,5 w LIC% 0,2 % 0,0 — 3,0 RBC 4,1 M/μL 4,1 — 6,2 HGB ¯ 13,1 g/dL 14,0 — 18,0 HCT ¯ 39,0 % 40,0 — 54,0 MCV 94,7 fL 80,0 — 97,0 MCH 31,9 pg 27,0 — 34,0 MCHC 33,7 g/dL 32,0 — 36,0 RDW 12,9 % 11,0 — 15,0 PLT 239,0 K/μL 150,0 — 450,0 MPV 8,6 fL 6,1 — 11,0 PCT 0,21 % 0,12 — 0,36 PDW 13,3 % 11,0 — 18,0 Zelazo w surowicy 107 μg/dl 37 — 158 Witamina B12 371 pg/ml 211 — 911 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Sok z buraków to rzeczywiście ściema wciskana jako lekarstwo na raka. Żelaza ma niewiele, zawiera za to nieco kwasu foliowego, który działa krwiotwórczo. Jednakże wiele innych produktów ma kwasu foliowego znacznie więcej.A tak swoja drogą, kwas foliowy oznaczałeś? A tak w ogóle - lekarz nie forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 oczywiście że lekarz nie forum, byłem u lekarza już dwa razy, każdy mówi "przeczekać 2-3 miesiące, badanie powtórzyć", łącznie ze znajomą lekarką w rodzinie. Oni nie wiedzą co to jest kolarstwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Masz w górnej granicy normy parametr MCV, co mogłoby wskazywać na nieznaczne niedobory B12 lub kwasu foliowego. Skoro jednak B12 jest okej, to być może powinieneś spróbować oznaczyć kwas lub po prostu go suplementować przez jakiś czas. Z drugiej strony obniżone Hct, Hb, RBC mogłyby wskazywać na jakieś problemy gospodarki żelazowej. Ja dalej obstawiałbym sprawdzenie pozostałych parametrów, o których pisałem - to jeśli Ci bardzo zależy. Jeśli się nie spieszy - kwas foliowy w tabletkach. Tak naprawdę przy takich wynikach jak Ty masz, to żaden lekarz Ci nie pomoże. Nakłady na pełną diagnostykę będą niewspółmiernie wielkie do korzyści - i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Jeśli się nie spieszy - kwas foliowy w tabletkach. Dokładnie - nie zaszkodzi, a pomóc może. Oprócz tabletek warto także jeść na zielono sałata, brokuły, natka pietruszki, brukselka, kapusta, szpinak, strączkowe... I pomarańcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Gdzieś na forum dla biegaczy czytałem, że dość niska hemoglobina u sportowca to może być objaw anemii sportowej: http://www.sportacademy.pl/smf/index.php?topic=286.0 Nie jestem specjalistą, ale może o to właśnie chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 jutro pójdę się pokłóć i sprawdzę kwas foliowy. w dzisiejszych czasach jak zapłacisz to badanie zrobią w ciągu 3h wynik do odbioru przez internet, zero kolejek, cała procedura 5 minut... szok co prywatna inicjatywa potrafi. koszt badania na kwas foliowy - 39zł. sama morfologia 9zl. moim zdaniem to tanio. jesli wydalem 100zł na pompkę to czemu mam żałować na zdrowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 W ciągu 6 lat studiów w życiu nie słyszałem o anemii sportowej, od hematologów, internistów, chirurgów - jednym słowem - żadnego lekarza. A w przytoczonym wyżej artykule mimo ogromnej ilości trudnych słów nie jest doszukałem się wyjaśnienia istoty mitycznego zjawiska [chociaż przeczytałem go ze trzy razy]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszpk Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Pierwsze co mi przychodzi do głowy to hemoglobinuria powysiłkowa. Nasikaj do słoiczka na mocz po treningu i oddaj do analizy. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 W hemoglobinurii można by się spodziewać podwyższonego rdw. Ale znowu, kto wie. Badanie moczu to pewnie koszt 10zł, więc chyba autor tematu będzie w stanie tyle włożyć. Tapatalk, przepraszam za lakoniczną wypowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 odpowiedź lekarza: Witam Pana serdecznie. Hematokryt (Ht) oznacza stosunek ilościowy pomiędzy krwinkami czerwonymi a osoczem krwi. Określa się go w procentach. Nieco wyższy jest u mężczyzn, u których powinien przekraczać 42%. Zmniejszenie wartości hematokrytu jest typowe dla różnego rodzaju niedokrwistości. Może takżę wystąpić przy nagłym zwiększeniu się objętości osocza krwi (np. po napojeniu dużą objętością płynu ). Przyczyną przewodnienia organizmu mogą też być różne choroby nerek (w tym ich ostra lub przewlekła niewydolność). Obniżeniu hematokrytu zwykle towarzyszą inne odchylenia od normy w morfologii lub pozostałych badaniach pomocniczych. Podobnie w opisanych przed chwilą sytuacjach może dochodzić do obniżenia się poziomu hemoglobiny. Wartości hemoglobiny poniżej zalecanej normy mogą wynikać więc zarówno z niedokrwistości jak i przewodnienia. Ze względu na brak odchyleń w badaniach dodatkowych mogących potwierdzić niedokrwistość myślę iż nie ma powodów do obawa. Można doszukiwać się jako powodu zmniejszonych wartości Ht i Hgb w spożywaniu dużej ilości płynów co ma związek z uprawianym sportem. Chciałbym także zaznaczyć, że u sportowców sytuacja taka nie jest niczym poważnym i może wynikać z przystosowania organizmu. Dzieje się tak, ponieważ podczas intensywnego wysiłku do organizmu dostarczana jest duża ilość powietrza, przez co ciało jest odpowiednio zaopatrzone w tlen. Często na skutek hiperwentylacji, która podczas uprawiania sportu nie jest niczym nieprawidłowym organizm wtórnie reaguje zmniejszeniem elementów transportujących tlen. Myślę iż w Pana przypadku nie należy podejmować żadnych działań, szczególnie że wartości te nie są znacznie obniżone. Przy uprawianiu sportu ważne jest rutynowe wykonywanie morfologii krwi, ponieważ wczesne wykrycie chorób, gdy często brak jest jeszcze widocznych objawów, zmniejsza czas i zwiększa skuteczność zastosowanego leczenia. Ze względu na możliwe nerkowe pochodzenie problemu mogę tylko zasugerować by wykonać podstawowe badania czyli mocznik kreatynina, badanie ogólne moczy, elektrolity. Pozwoli to ocenić sprawność i funkcjonowanie nerek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.