makosz Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Witam, mam następującą kwestię. W rowerze mam napęd nexus 8 - bez hamulca (nie ma kontry nie ma M-ki z manetki), tylko moduł przerzutek. Gdy rower stoi, naciśnięcie na pedał natychmiast powoduje ruch roweru, nie ma żadnego spóźnienia, łańcuch od razu załapuje. Natomiast gdy jeżdżę, po każdej zmianie biegu oraz gdy przestanę na chwilę pedałować, po ponownym naciśnięciu pedałów mam spóźnienie zanim łańcuch załapie i zacznie znowu napędzać koło. opóźnienie jest raczej krótkie, ale odczuwalne i dość męczące, szczególnie przy szybkiej jeździe. myślę, że jest to mniej niż 1/4 obrotu. problem pojawił się po odbiorze roweru z serwisu - ogólnym przeglądzie przed sezonem. niestety nie wiem co dokładnie było robione przy napędzie. wiem, że łańcuch był bardzo luźny jednakże nie wiem jak ta sprawa została naprawiona. łańcuch nie został wymieniony ale nie jest już luźny. w każdym razie przed serwisem nie miałem odczucia, że jest spóźnienie. zarówno po zmianie biegu jak i ponownym pedałowaniu po tym jak rower tylko się toczył łańcuch załapywał natychmiast. teraz jest jest chwila przestoju, potem czuję, że zaskakuje i dopiero kręci. poza tym napęd działa bez zastrzeżeń, biegi zmieniają się gładko, wszystko gra. jakieś pomysły co może być przyczyną? co się dzieje? pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi.
makosz Napisano 17 Maja 2013 Autor Napisano 17 Maja 2013 masz rozregulowaną przerzutkę w pieście hmm. tzn. że w serwisie wykonano usługę odwrotną do zamówionej czyli rozregulowanie przed sezonem... cóż... rozumiem, że nie chodzi o standardową regulację na czwartym biegu (pokrycie się żółtych linii przy mechaniźmie) tylko sprawa jest poważniejsza. jestem w stanie sam to wyregulować czy mam szukać kogoś kto zna się na rzeczy? jakieś sugestie na terenie poznania?
adas651 Napisano 17 Maja 2013 Napisano 17 Maja 2013 pokombinuj z tym regulatorem, jesli źle działa na pokrytych zółtych kreskach sprawdź czy bedzie lepiej jak nie bedą idealnie równo najlepiej wróć sie do tego serwisu i powiedz im co sie dzieje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.