Kowal034 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Witam. Chciałem zapytać jak przygotować się do tego jednodniowego wypadu a mianowicie z jakiej mapy do planowania drogi skorzystać, co kupić do jedzenia, co pić i co zabrać ze sobą, ale zacznę od początku. Mam zamiar jechać 31maja i zatrzymać się w Tomaszowie na noc. Nocleg zapewniony więc namiot, śpiwór etc odpada. Mój rowet to Kross evado 2,0. Kupiony w lutym więc raczej nic z nim się nie dzieje. Jedynie muszę przesmarować łańcuch. Dziennie jeżdże od 10 do 25 km oczywiście jeśli pozwala na to pogoda. Licznik zamówiony, pompka jest, łatki do kół też, brak zapasowej dętki ale to kwestia 30 zł więc już załatwiona. Będę wyjeżdżał rano tak że mrok etc mnie nie złapie. Co jeszcze zabrać ze sobą? Plecak mam nieduży i zamierzam z nim jechać na plecach. No i kwestia planowania drogi. Wstępną mam zaplanowaną i awaryjną również. Planowałem ją na googlach ale przykładowo na zumi.pl nie ma niektórych dróg jak i odwrotnie. nie wiem której mapie wierzyć żebym nie dojechał do punktu B i nie wiedział gdzie jechać. Pozdrawiam Michał A to link do trasy wg. Google https://maps.google.pl/maps?saddr=Reymonta&daddr=51.094724,19.4863911+to:51.141147,19.4838221+to:51.1669183,19.5181298+to:51.2722562,19.6833051+to:51.3191895,19.7778881+to:51.398461,19.8560671+to:Tomasz%C3%B3w+Mazowiecki&hl=pl&ie=UTF8&ll=51.342623,19.839935&spn=0.459804,1.352692&sll=51.432126,19.912848&sspn=0.014341,0.042272&geocode=FXdUCwMdDpooAQ%3BFcSkCwMdt1YpASmrf9j9r_8ZRzFMRRtnqHQk8Q%3BFRtaDAMdrkwpASkB1dzBWv8ZRzEw-8KH8fOovw%3BFca-DAMdsdIpASkReNYQjfgZRzExbWQTaZqdAg%3BFUBaDgMd6VcsASlrfRQ1sfYZRzELnoWF7kK8qw%3BFZURDwMdYMktASn3CpycE_MZRzGDUUoBbxXwng%3BFT1HEAMdw_ouASlphzqPUowZRzFzOcIcB-KIPg%3BFbpNEgMdx04xASnnQm5ozpoZRzFUAJYOs65UNg&oq=toma&dirflg=w&mra=mru&via=1,2,3,4,5,6&t=m&z=10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MakG Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Myślę, że na taki dystans to nie ma co specjalnie kombinować z jedzeniem i piciem - wystarczy woda, kanapki, batony. Nie ładuj za dużo wody do plecaka, bo zawsze możesz sobie dokupić po drodze. Jeżeli masz uchwyt na pompkę, bidon, torbę podsiodłową / trójkątną, to użyj ich. Jeżeli już musisz jechać z plecakiem przez brak bagażnika, to najlepiej, żeby był jak najlżejszy. Moim zdaniem do tej trasy wystarczą mapy Google'a, jeżeli posiadasz jakiegoś smartfona. A jeśli masz telefon z GPSem, to w ogóle luksus . Zwykła papierowa też wystarczy - z tego co widzę, nie ma tam jak się zgubić. Jeszcze co do narzędzi - na wszelki wypadek możesz wziąć zestaw kluczy rowerowych, jakby trzeba było coś poprawić, dokręcić. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Witam ! Do plecaka poza pompką, dętką i oczywiście kluczami rowerowymi zapakuj kurtkę przeciwdeszczową, kilka kanapek.Jazda z ciężkim plecakiem sprawi że nie będziesz miło wspominał tego wyjazdu. Najlepiej kupić bagażnik a jak spodobają Ci się długie wyjazdy dokupisz sakwy. . W każdej wiosce po drodze napotkasz otwarte sklepiki więc wożenie zapasów żarcia i picia jest niepotrzebne. W ubiegłym roku jechałem z Częstochowy do Opoczna,z szosy Piotrków-Opoczno do Tomaszowa jest ok 20 km./ mijasz J.Sulejowskie od wschodu /. Jechałem z Częstochowy przez Kłomnice ,Gidle,Przedbórz dalej drogą wzdłuż wschodniego brzegu Pilicy,Mniszków. Drogi lokalne, mały ruch , niezły asfalt,ładne okolice nad Pilicą ... Tanie mapy kupisz w Księgarni na Focha. Za 3zł 50 groszy kupisz mapę Okolice Łodzi. Po jednej stronie arkusza mapa okolic Łodzi w skali 1:100 000 /jest Sulejów, Tomaszów / po drugiej stronie dokładna mapa okolic J.. Sulejowskiego 1:50 000 i mapa Tomaszowa Mazowieckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Dokładnie jak koledzy wyżej piszą. Na tak krótkim dystansie wiele nie trzeba planować. Oprócz zabrania podstawowych narzędzi i ubrań "deszczowych" (chyba, że pogoda jednoznacznie będzie świetna) to potrzeba Ci jedynie gotówki i sprawnego roweru! trasa generalnie płaska, także 3-4 godzinki wycieczki przed tobą. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal034 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Super. Dzieki za odpowiedzi:) Miałem wstępnie jechać z Częstochowy ale nie jestem w stanie stwierdzić czy przejade te 120-140 km. Kiedys pojechałem do Wielunia i z powrotem. Zajeło mi to cały dzień ale to jak byłem w gimnazjum i to w dodatku na BMX-sie. Ale wiem że moja kondycja pogorszyła się pomimo że studiuje wychowanie fizyczne jeszcze raz dzięki i myśle że temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Super. Dzieki za odpowiedzi:) Miałem wstępnie jechać z Częstochowy ale nie jestem w stanie stwierdzić czy przejade te 120-140 km. Kiedys pojechałem do Wielunia i z powrotem. Zajeło mi to cały dzień ale to jak byłem w gimnazjum i to w dodatku na BMX-sie. Ale wiem że moja kondycja pogorszyła się pomimo że studiuje wychowanie fizyczne jeszcze raz dzięki i myśle że temat do zamknięcia. Hardcore. Swoją przygodę z rowerem zaczynałem od dyscyplin grawitacyjnych tj. dual, 4-cross. BMX był dla mnie zawsze najgorszym możliwym rowerem;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal034 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 A i jeszcze jedno. Może orientujecie się gdzie mogę sprawdzić jakie wzniesienia mnie po drodze czekają? Coś w stylu mapy topograficznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerkyros Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 A i jeszcze jedno. Może orientujecie się gdzie mogę sprawdzić jakie wzniesienia mnie po drodze czekają? Coś w stylu mapy topograficznej? Zainstaluj Google Earth i sprawdź wysokość npm na trasie, najlepsza opcja wg mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jak już pisałem jechałem tą trasą. Wzniesienia ? Jedyne wzniesienia to wiadukty na torami kolejowymi.! Częstochowa leży na wyżynie /najwyższy punkt w mieście 317 m. n.p.m. / jedziesz na północ w stronę morza a więc cały czas " z górki ". !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.