Skocz do zawartości

[nieporządane dźwięki] Deore/XT 3x9

MokryxD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W moim obecnym rowerze mam napęd składający się z:

- korba FC-M590

- przerzutka tył RD-M772 SGS

- przerzutka przód FD-M770

- manetki SL-M770@XTR

- kaseta CS-HG50-9 11-34

- łańcuch CN-HG53 108 ogniw + spinka SRAMa

- linki i pancerze Jagwire Basic

Cały problem tkwi w głośnej pracy. Początkowo, myślałem, że wszystko musi się dotrzeć. Później spędziłem poł dnia na regulacjach i zawsze nie było jedwabistej ciszy. Zdesperowany oddałem do serwisu, wszystko chodziło świetnie, ale jednak głośno.

Co może być tego przyczyną?

Początkowy łańcuch był nasmarowany fabrycznie, a teraz Rohloffem.

W moim starym rowerze napęd Acera/Tourney na wolnobiegu chodził ciszej przy smarowaniu czerwonym FLem.

Jeżeli po gruntownym oczyszczeniu osprzętu oraz posmarowaniu łańcucha nie ma niepożądanych dźwięków to wina leży po stronie Rohloffa. Postaram się dokładnie go wytrzeć po smarowaniu łańcucha, mam tu na myśli łańcuch, kasetę oraz tarcze korby.

Ja miałem tak, że po wymianie napędu na XT na początku wszystko było super, potem napęd lekko chrobotał - zwłaszcza przy obciążeniu. Okazało się, że prawdopodobnie lekko wyciągneła się sprężyna (ułożyła się po parudzisięciu km) i górne kółko przerzutki kręciło się zbyt blisko kasety, powodując hałas i wibracje. Trzeba było podociągać linki i sprężynę.

Myślałem, XT da mi jedwabistą i bezawaryjną pracę. Po 500km stwierdzam, że gdybym kupił nowe przerzutki i manetki byłyby to najgorzej wydane pieniądze w moim życiu.

Jak zakupię rozpuszczalnik, to umyję wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...