Skocz do zawartości

[czujnik kadencji/prędkości] Czujnik B'twin + Garmin 310XT, ktoś posiada taką kombinację?

Piehursson

Rekomendowane odpowiedzi

Z uwagi na to, że posiadam i wykorzystuję do treningów biegowych a także startów zegarek Garmin 310XT mam pytanie do potencjalnych użytkowników takiego sprzętu.

Wiadomo, że zegarek z GPS ma jedną olbrzymią wadę - długi czas reakcji na zmianę tempa/prędkości chwilowej. Podczas biegania (szybkie treningi, interwały etc. oraz starty) wspomagam się foot podem.

W przypadku roweru trzeba zainwestować w czujnik kadencji/prędkości. Można kupić oryginał Garmina GSC 10 ale to dość drogie rozwiązanie. W decathlonie jest czujnik kadencji/prędkości B'twin http://www.decathlon.pl/czujnik-prdk-kadencji-ant-id_8181211.html w całkiem rozsądnej cenie.

Czy ktoś z Was korzysta z takiej kombinacji (310XT + czujnik B'twin)? Jeśli tak to jak się taki tandem spisuje?

A może znacie jakąś inna alternatywę dla GSC 10 mierzącą także prędkość w rozsądnej cenie?

Hej Mam dokladnie taka kombinacje. Oryginalny garmina padl i kupilem decathlona. Dziala z 310xt.

Czy były jakieś problemy podczas parowania? Bo w kilku anglojęzycznych serwisach ludzie narzekali, że jest z tym czasami problem.

Czy pomiar prędkości chwilowej jest wiarygodny?

Pozwole sobie wkleić link do innego forum, bo duskutowali tam na ten temat. http://forum.xtri.pl...w=unread#unread

Już zabieram się za lekturę, dzięki :)

edit: jeszcze jedno mi się rzuciło w oczy. Na xtri.pl gość pisze, że czujnik kadencji i prędkości są rozdzielone i można je zamontować niezależnie. Natomiast ni jak ma się go do samej budowy czujnika i opisu instalacji na opakowaniu. Wygląda to tak jakby czujnik kadencji i prędkości były połączone przewodem i oba muszą być zainstalowane na tylnym kole. Jak to faktycznie wygląda?

Czy były jakieś problemy podczas parowania? Bo w kilku anglojęzycznych serwisach ludzie narzekali, że jest z tym czasami problem.

Czy pomiar prędkości chwilowej jest wiarygodny?

Już zabieram się za lekturę, dzięki :)

edit: jeszcze jedno mi się rzuciło w oczy. Na xtri.pl gość pisze, że czujnik kadencji i prędkości są rozdzielone i można je zamontować niezależnie. Natomiast ni jak ma się go do samej budowy czujnika i opisu instalacji na opakowaniu. Wygląda to tak jakby czujnik kadencji i prędkości były połączone przewodem i oba muszą być zainstalowane na tylnym kole. Jak to faktycznie wygląda?

Sparował bez problemu. Tylko trzeba wybrać speed+cadence a nie osobne czujniki.

Pomiar prędkości czemu miałby być niewiarygodny. Garmin kalibruje się do rozmiaru koła i przelicza ilosc impulsów i rozmiar koła na prędkość

Czujniki są rozdzielone ale połączone kablem i nie mozna oddzielic. Plus taki że na pokręconych ramach nie ma problemów z odległościami od korb i koła.. Kadencja jest blisko korby a prędkośc z tyłu gdzie szprychy sa bliżej widełek. Nie trzeba kombinować z przekręcaniem czujnika aby łapal sygnał.

Testowałem w zimie na szosówce w trenażerze, Teraz mam w MTB.

I jedna uwaga. Garmin 310xt po podłączeniu czujnika kadencji i prędkości pokazuje prędkość i dystans tylko z tych czujników. Nie uwzględnia prędkości i dystansu z  satelitów.

Jasne. Dzięki za odpowiedź.

I jedna uwaga. Garmin 310xt po podłączeniu czujnika kadencji i prędkości pokazuje prędkość i dystans tylko z tych czujników. Nie uwzględnia prędkości i dystansu z  satelitów.

Ale rozumiem, że GPS działa sobie w tle i ścieżkę zapisuje? Choć w sumie dlaczego miałby nie zapisywać ;)

Kupowalem 2 tygodnie temu czujnik z decathlonu, paruje sie bez problemu z 310xt.

Z tego co ustalilem czujniki produkowane wczesniej mialy problem z poprawna identyfikacja, obecne(wyprodukowane w okolicy marca 2013) pozbawione sa bledu :)

Problem z id jest w Edge500. One nie wykrywają czujnika i trzeba recznie wpisac Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Kurcze flak. Kupiłem ten czujnik i póki co kiepsko. Zegarek nie może go wypatrzeć. Wyjmowałem baterię, resetowałem i nic. Nie ważne czy na stojąco czy podczas kręcenia nie mogą się dogadać :/ No nic buszuję w sieci, może traię na jakąś wskazówkę.

A może Wy moglibyście pokrótce opisać jak u Was wyglądał proces parowania? Byłbym bardzo wdzięczny. 

no nic, wychodzi na to, że mam walnięty czujnik. Naklejka z datą produkcji na pudełku raczej na 99% to potwierdza - grudzień 2012.

Kurcze flak. Kupiłem ten czujnik i póki co kiepsko. Zegarek nie może go wypatrzeć. Wyjmowałem baterię, resetowałem i nic. Nie ważne czy na stojąco czy podczas kręcenia nie mogą się dogadać :/ No nic buszuję w sieci, może traię na jakąś wskazówkę.

A może Wy moglibyście pokrótce opisać jak u Was wyglądał proces parowania? Byłbym bardzo wdzięczny. 

Jaki zegarek?

Moze Cie poratowac odczytem ID czujnika, jak wpiszesz z palca to musi zatrybic :)

Jaki masz firmware w zegarku?

Parowalem taki zestaw tj b'Twin i 310XT bez problemu sie widzi.

Soft w 310XT ostatni, czujnik produkcja z marca 2013

Ja też mam najnowszy soft w zegarku. Nie dziwota, że sparowałeś bez problemu :) Doczytałem na forach, że właśnie czujniki produkowane od marca bezproblemowo gadają z każdym odbiornikiem ANT+. To co wyszło wczesniej albo nie gada wcale albo po przejściach udaje się je zatrybić. Ja swojego oddam i poproszę o ściągnięcie jakiegoś wypuszczonego po marcu.

Ja też mam najnowszy soft w zegarku. Nie dziwota, że sparowałeś bez problemu :) Doczytałem na forach, że właśnie czujniki produkowane od marca bezproblemowo gadają z każdym odbiornikiem ANT+. To co wyszło wczesniej albo nie gada wcale albo po przejściach udaje się je zatrybić. Ja swojego oddam i poproszę o ściągnięcie jakiegoś wypuszczonego po marcu.

Tej jak masz 310xt to masz i sticka ant+, zrob sobie test i odczytaj ID np w ant symulatorze.

Wpisz recznie i zobacz czy zagada :)

Tej jak masz 310xt to masz i sticka ant+, zrob sobie test i odczytaj ID np w ant symulatorze.

Wpisz recznie i zobacz czy zagada :)

Kurde, przyznam szczerze, że jeszcze nie zgłębiłem tematu na tyle, żeby od ręki siąść i pogrzebać ;) Do deca w Swadzimiu mam rzut beretem więc nie ma problemu a wolę mieć sprzęt, który w przyszłości nie będzie marudził tylko działał tak jak powinien :)

Kurde, przyznam szczerze, że jeszcze nie zgłębiłem tematu na tyle, żeby od ręki siąść i pogrzebać ;) Do deca w Swadzimiu mam rzut beretem więc nie ma problemu a wolę mieć sprzęt, który w przyszłości nie będzie marudził tylko działał tak jak powinien :)

https://dl.dropboxusercontent.com/u/9210131/ANT%2B_Simulator.zip masz, pobaw sie, jestem ciekaw efektu :)

kurcze minęliśmy się, gdy to pisałeś, ja już wyjeżdzałem do Decathlonu. Czujnik oddany, czekam tydzień na sprowadzenie nowego.

A parujesz jako czujnik cad/speed? Czy jako osobne? Bo trzeba cad/speed. Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Oczywiście. Później próbowałem pozostałych konfiguracji. Bez skutku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...