Piehursson Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Z uwagi na to, że posiadam i wykorzystuję do treningów biegowych a także startów zegarek Garmin 310XT mam pytanie do potencjalnych użytkowników takiego sprzętu. Wiadomo, że zegarek z GPS ma jedną olbrzymią wadę - długi czas reakcji na zmianę tempa/prędkości chwilowej. Podczas biegania (szybkie treningi, interwały etc. oraz starty) wspomagam się foot podem. W przypadku roweru trzeba zainwestować w czujnik kadencji/prędkości. Można kupić oryginał Garmina GSC 10 ale to dość drogie rozwiązanie. W decathlonie jest czujnik kadencji/prędkości B'twin http://www.decathlon.pl/czujnik-prdk-kadencji-ant-id_8181211.html w całkiem rozsądnej cenie. Czy ktoś z Was korzysta z takiej kombinacji (310XT + czujnik B'twin)? Jeśli tak to jak się taki tandem spisuje? A może znacie jakąś inna alternatywę dla GSC 10 mierzącą także prędkość w rozsądnej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Hej Mam dokladnie taka kombinacje. Oryginalny garmina padl i kupilem decathlona. Dziala z 310xt. Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilN Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Pozwole sobie wkleić link do innego forum, bo duskutowali tam na ten temat.http://forum.xtri.pl/viewtopic.php?f=3&t=3153&view=unread#unread Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Hej Mam dokladnie taka kombinacje. Oryginalny garmina padl i kupilem decathlona. Dziala z 310xt. Czy były jakieś problemy podczas parowania? Bo w kilku anglojęzycznych serwisach ludzie narzekali, że jest z tym czasami problem. Czy pomiar prędkości chwilowej jest wiarygodny? Pozwole sobie wkleić link do innego forum, bo duskutowali tam na ten temat. http://forum.xtri.pl...w=unread#unread Już zabieram się za lekturę, dzięki edit: jeszcze jedno mi się rzuciło w oczy. Na xtri.pl gość pisze, że czujnik kadencji i prędkości są rozdzielone i można je zamontować niezależnie. Natomiast ni jak ma się go do samej budowy czujnika i opisu instalacji na opakowaniu. Wygląda to tak jakby czujnik kadencji i prędkości były połączone przewodem i oba muszą być zainstalowane na tylnym kole. Jak to faktycznie wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Czy były jakieś problemy podczas parowania? Bo w kilku anglojęzycznych serwisach ludzie narzekali, że jest z tym czasami problem. Czy pomiar prędkości chwilowej jest wiarygodny? Już zabieram się za lekturę, dzięki edit: jeszcze jedno mi się rzuciło w oczy. Na xtri.pl gość pisze, że czujnik kadencji i prędkości są rozdzielone i można je zamontować niezależnie. Natomiast ni jak ma się go do samej budowy czujnika i opisu instalacji na opakowaniu. Wygląda to tak jakby czujnik kadencji i prędkości były połączone przewodem i oba muszą być zainstalowane na tylnym kole. Jak to faktycznie wygląda? Sparował bez problemu. Tylko trzeba wybrać speed+cadence a nie osobne czujniki. Pomiar prędkości czemu miałby być niewiarygodny. Garmin kalibruje się do rozmiaru koła i przelicza ilosc impulsów i rozmiar koła na prędkość Czujniki są rozdzielone ale połączone kablem i nie mozna oddzielic. Plus taki że na pokręconych ramach nie ma problemów z odległościami od korb i koła.. Kadencja jest blisko korby a prędkośc z tyłu gdzie szprychy sa bliżej widełek. Nie trzeba kombinować z przekręcaniem czujnika aby łapal sygnał. Testowałem w zimie na szosówce w trenażerze, Teraz mam w MTB. I jedna uwaga. Garmin 310xt po podłączeniu czujnika kadencji i prędkości pokazuje prędkość i dystans tylko z tych czujników. Nie uwzględnia prędkości i dystansu z satelitów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Jasne. Dzięki za odpowiedź. I jedna uwaga. Garmin 310xt po podłączeniu czujnika kadencji i prędkości pokazuje prędkość i dystans tylko z tych czujników. Nie uwzględnia prędkości i dystansu z satelitów. Ale rozumiem, że GPS działa sobie w tle i ścieżkę zapisuje? Choć w sumie dlaczego miałby nie zapisywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Kupowalem 2 tygodnie temu czujnik z decathlonu, paruje sie bez problemu z 310xt. Z tego co ustalilem czujniki produkowane wczesniej mialy problem z poprawna identyfikacja, obecne(wyprodukowane w okolicy marca 2013) pozbawione sa bledu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 dzięki, cenne info na zagranicznych forach ludki psioczyły o kombinowaniu z wpisywaniem ID nadajnika poprzez AntAgenta itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Problem z id jest w Edge500. One nie wykrywają czujnika i trzeba recznie wpisac Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Problem z id jest w Edge500. One nie wykrywają czujnika i trzeba recznie wpisac Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Kurcze flak. Kupiłem ten czujnik i póki co kiepsko. Zegarek nie może go wypatrzeć. Wyjmowałem baterię, resetowałem i nic. Nie ważne czy na stojąco czy podczas kręcenia nie mogą się dogadać :/ No nic buszuję w sieci, może traię na jakąś wskazówkę. A może Wy moglibyście pokrótce opisać jak u Was wyglądał proces parowania? Byłbym bardzo wdzięczny. no nic, wychodzi na to, że mam walnięty czujnik. Naklejka z datą produkcji na pudełku raczej na 99% to potwierdza - grudzień 2012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 18 Maja 2013 Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Kurcze flak. Kupiłem ten czujnik i póki co kiepsko. Zegarek nie może go wypatrzeć. Wyjmowałem baterię, resetowałem i nic. Nie ważne czy na stojąco czy podczas kręcenia nie mogą się dogadać :/ No nic buszuję w sieci, może traię na jakąś wskazówkę. A może Wy moglibyście pokrótce opisać jak u Was wyglądał proces parowania? Byłbym bardzo wdzięczny. Jaki zegarek? Moze Cie poratowac odczytem ID czujnika, jak wpiszesz z palca to musi zatrybic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Jaki zegarek? Moze Cie poratowac odczytem ID czujnika, jak wpiszesz z palca to musi zatrybic 310XT. Dzwoniłem do Deca i nie będzie problemu ze zwrotem/wymianą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 18 Maja 2013 Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 310XT. Dzwoniłem do Deca i nie będzie problemu ze zwrotem/wymianą Jaki masz firmware w zegarku? Parowalem taki zestaw tj b'Twin i 310XT bez problemu sie widzi. Soft w 310XT ostatni, czujnik produkcja z marca 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Jaki masz firmware w zegarku? Parowalem taki zestaw tj b'Twin i 310XT bez problemu sie widzi. Soft w 310XT ostatni, czujnik produkcja z marca 2013 Ja też mam najnowszy soft w zegarku. Nie dziwota, że sparowałeś bez problemu Doczytałem na forach, że właśnie czujniki produkowane od marca bezproblemowo gadają z każdym odbiornikiem ANT+. To co wyszło wczesniej albo nie gada wcale albo po przejściach udaje się je zatrybić. Ja swojego oddam i poproszę o ściągnięcie jakiegoś wypuszczonego po marcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 18 Maja 2013 Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Ja też mam najnowszy soft w zegarku. Nie dziwota, że sparowałeś bez problemu Doczytałem na forach, że właśnie czujniki produkowane od marca bezproblemowo gadają z każdym odbiornikiem ANT+. To co wyszło wczesniej albo nie gada wcale albo po przejściach udaje się je zatrybić. Ja swojego oddam i poproszę o ściągnięcie jakiegoś wypuszczonego po marcu. Tej jak masz 310xt to masz i sticka ant+, zrob sobie test i odczytaj ID np w ant symulatorze. Wpisz recznie i zobacz czy zagada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Tej jak masz 310xt to masz i sticka ant+, zrob sobie test i odczytaj ID np w ant symulatorze. Wpisz recznie i zobacz czy zagada Kurde, przyznam szczerze, że jeszcze nie zgłębiłem tematu na tyle, żeby od ręki siąść i pogrzebać Do deca w Swadzimiu mam rzut beretem więc nie ma problemu a wolę mieć sprzęt, który w przyszłości nie będzie marudził tylko działał tak jak powinien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 18 Maja 2013 Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Kurde, przyznam szczerze, że jeszcze nie zgłębiłem tematu na tyle, żeby od ręki siąść i pogrzebać Do deca w Swadzimiu mam rzut beretem więc nie ma problemu a wolę mieć sprzęt, który w przyszłości nie będzie marudził tylko działał tak jak powinien https://dl.dropboxusercontent.com/u/9210131/ANT%2B_Simulator.zip masz, pobaw sie, jestem ciekaw efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 18 Maja 2013 Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 A parujesz jako czujnik cad/speed? Czy jako osobne? Bo trzeba cad/speed. Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 https://dl.dropboxusercontent.com/u/9210131/ANT%2B_Simulator.zip masz, pobaw sie, jestem ciekaw efektu kurcze minęliśmy się, gdy to pisałeś, ja już wyjeżdzałem do Decathlonu. Czujnik oddany, czekam tydzień na sprowadzenie nowego. A parujesz jako czujnik cad/speed? Czy jako osobne? Bo trzeba cad/speed. Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2 Oczywiście. Później próbowałem pozostałych konfiguracji. Bez skutku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.