qla Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 Witam;] mam problem z kolem w mojej meridzie ...otóż dziś zauwazylęm,ze tylne koło ma delikatny luz, moze z milimetr albo mniej, (chodzi o to,ze ciut sie kolebie na boki) no i od nowosci powyzej 25km/h coś mi brzęczy w kole(tak mi sie wydaje) naciąg szprych jest dobry, kolo nie ma krzywej felgi itd. rower ma 150km przebiegu... ja pozbyć sie luzu i co z tym brzęczeniem ??
sabath21 Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 wyczyścić i przesmarowac piaste w środku a potem dobrze przykręcić, w miare potrzeby wymienic łożyska. Jesli nie czujesz sie na siłach to zaprowadz do serwisu rower.
neo6 Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 a potem dobrze przykręcić dobrze, ale z wyczuciem, zeby kolo moglo sie swobodnie obracac
qla Napisano 4 Maja 2006 Autor Napisano 4 Maja 2006 wyczyścić i przesmarowac piaste w środku a potem dobrze przykręcić, w miare potrzeby wymienic łożyska. Jesli nie czujesz sie na siłach to zaprowadz do serwisu rower. rozumiem,ze to chodiz o luzy kola, a co powiecie na temat brzęczenia ?? czy to szprychy, czy co ?
Dinsdale Napisano 5 Maja 2006 Napisano 5 Maja 2006 rozwiązanie może być banalne, też mi przez dłuższy czas coś pobrzękiwało, nie mogłem zdiagnozować przyczyny. Okazało się że lekko poluzował się odblask na kole - zdjąłem i nie brzęczy już od pół roku
qla Napisano 5 Maja 2006 Autor Napisano 5 Maja 2006 rozwiązanie może być banalne, też mi przez dłuższy czas coś pobrzękiwało, nie mogłem zdiagnozować przyczyny. Okazało się że lekko poluzował się odblask na kole - zdjąłem i nie brzęczy już od pół roku no to aż tak banalne nie bedzie, bo ja niemam odblasków na koląch kombinujcie dalej bo ja juz nie wiem :|
sabath21 Napisano 5 Maja 2006 Napisano 5 Maja 2006 mozliwe ze łańcuch ociera o blaszke wózka w przerzutce na samym dole, sprawdz go.
Robert Napisano 5 Maja 2006 Napisano 5 Maja 2006 Raczej to lekko odkręciła się piasta miałem ten problem i wystarczyło zakontrować piaste czyli przykręcić z wyczuciem wystarczająco mocno, ale piasta nie powinna mieć dużych oporów, ogólnie nie jest to trudna czynność a pomaga
twardy Napisano 5 Maja 2006 Napisano 5 Maja 2006 czasami takie brzeczenie moze powodowac oslona na szprychy...przy dobrze ustawionej przerzutce jest nie potrzebna wiec ja wywal pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.