rzezniol Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Witam Przedstawiam tu mój drugi rower po stalowym [12362g] GT Aggressor ... Wstawiam go w manie lekkości bo ... jak sądzę już teraz jego masa nie jest zła a jest perspektywa na wysokie 9 kg. Link do >> garażu << Rower bez ekstrawagancji ... jak sądzę . W sumie nie sięgałem na bardzo wysokie pułki ... SLX, SID w podstawowej wersji, rurki Accenta ... Rower mi się podoba a to w sumie najważniejsze Specyfikacja Bar Ends: (Rogi) - PRO Alloy SL - 63gBottle Cage: (Koszyk na bidon) - Elite MIO SIOR - 37gBrake (Front): (Hamulec przedni) - Avid Elixir R-SL + G3CS 160mm + śruby - 387g Brake (Rear): (Hamulec tylny) - Avid Elixir R-SL + G3CS 160mm + śruby + adapter - 422gCables: (Pancerze i linki) - Shimano SIS-SP41 + uszczelneinie - 85gCassette: (Kaseta) - Shimano CS-HG81-10 - 345gChain: (łańuch) - Shimano CN-HG-74 - 256gCrankset: (Korby) - Shimano FC-M660-10 - 808gDerlr (Front): (Przerzutka przednia) - Shimano FD-M660-10 - 153gDerlr (Rear): (Przerzutka tylna) - Shimano RD-M663 SGS - 271gFork: (Widelec) - Rock Shox SID Race + PopLock + gwiazdka - 1512gFrame: (Rama) - Cube Reaction 20` + miski sterów - 1568g Grips: (Gripy) - Ritchey WCS Ergo + korki - 29gHandlebar: (Kierownica) - Accent Scandium - 128gHeadset: (Stery) - Accent AirPlane - 67gPedals: (Pedały) - Shimano PD-M540 - 350gSeat: (Siodło) - SanMarco Blaze - 262gSeatpost: (Sztyca) - Accent Carbon Lite - 204gSeatpost clamp: (Zacisk sztycy) - Accent Light - 24gShifters: (Manetki) - Shimano SL-M660-10 - 248gSkewers: (Zaciski koł) - Bolt-on - 69gSpacers: (Podkładki pod mostek) - Al N/N 15mm - 12gStem: (Mostek) - Accent AirPlane - 116gTire (Front): (Opona przednia) - Rubena Charybdis 26x2,0 - 434gTire (Rear): (Opona tylna) - Rubena Scylla 26x2,1 - 445gTubes: (Dętki) - Stan`s No`tubes 2x80ml + wentyle + taśma - 191g Wheel Front: (Koło przednie) - Mavic CrossRide - 869gWheel Rear: (Koło tylne) - Mavic CrossRide - 1012gMisc : (Inne) - Osłona ramy, podkładka kasety - 11g Razem : 10467g Wiem ze ciążą koła ... oczywiście są ciągle w planach ... jednak CrossRide mimo wady w postaci wagi są pancerne ... i boję się troszkę inwestycji w lekkie koła aby nie okazały się kołami Race Day Only ... Gdzieś tam kilkadziesiąt gram do urwania z napędu (śruby korby, zębatki, kaseta przerzutka) to dopiero w dalszych planach wraz ze zużyciem elementów . Tak więc jest to rower przygotowany na ten sezon ... Rzeczowa krytyka mile widziana . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Widzę, że sukcesywnie dążysz do czterocyfrowej wagi. Jak oceniasz pracę napędu 10-cio rzędowego w ciężkim terenie? Planujesz większe zmiany (amor,rama)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Największa zmiana jaką planuje to koła ... wydam 1 kzł sprzedam Crossride`y urew z 400 g będzie po około 1,5 zł za 1g Szkieletu ruszać nie będę ... bo Rama: - nie widzę konkurencji aluminiowej która pozwoli znacznie zredukować wagę bez uszczerbku na sztywności ... zaoszczędzę może ze 100 g a wydam nawet 1 kzł - aby sensownie urwać z wagi trzeba wejść w węglowe rurki a sensowny węgiel to nawet kilka kzł ... za drogo ... Amortyzator : - aby wymiana miała sens to też trzeba by urwać więcej niż 10% wagi ... Ja się pytam ile kosztuje dobry amor do XC z wagą 1350 g (oczywiście nie rozmawiamy o starym SID`zie którego mam w GT)? Dla mnie sensowne jest wydanie kasy jeżeli za zaoszczędzony 1 gram zapłacę max 3 zł a bardzo lubię jak 1 g kosztuję poniżej 1 zł. Tak chcę aby ten rower ważył 9xxx g, wydaje mi się że jest jeszcze z czego urwać aby taki wynik osiągnąć. Nie, nie chcę tego zrobić za wszelka cenę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Tak patrzę na te wasze Cubeusze i normalnie, aż mnie korci, żeby sobie takiego sprawić. Szkoda, że nie można kupić samej ramy od dystrybutora. Powodzenia w dalszych pracach, z chęcią będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 W jakim stanie są koła bo widzę, że tu mowa o sprzedaży a ważą w porównaniu do moich "tylko" 1881gr więc może to być kusząca propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Koła są używane a jak to koła używane mają kilka skaz ... za to są proste i dobrze naciągnięte Na ten sezon dostały nowe łożyska ... Pilnuj wątku, będą się sprzedawały dopiero po zakupie nowych co tu zostanie odnotowane . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 No to pilnuje, mam tylko pytanie na jaki miesiąc jest planowany zakup nowych kół/sprzedaż crossrideow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 na jaki miesiąc jest planowany zakup nowych kół/sprzedaż crossrideow Chciałbym bardzo przed końcem lipca Póki co urwałem 2 g z wagi przy zmianie siodełka na Selle Italia Shiver Flow ... Szukam siodełka z którym moja nic nie wyszło polubi się na tyle ze nie będzie protestowała podczas Transjury 2012 - 185 km od "szczała". Zmiany wklepie przy większej aktualizacji ... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 ja troche nie wytrzymałem i chciałem poczuć jak sie przyspieszan przy kółkach ważących 1550gr i jednak różnica jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 korba slx jest sporo lzejsza od twojech (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 @@BajkowiecxD, Rozwiń myśl bo nie wiem o co ci chodzi ... Moja seryjna korba SLX w granicach błędu waży tyle ile inne seryjne korby SLX w tym samym modelu ... Rowerowawaga.pl podaje 811 g więc nie kumam ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Heble są ciężkie ale nie warto wymieniać chyba że na XX , sam mam avidy carbony i mimo dużej wagi ich nie zmienię bo są mega mocne. Jedyne co widzę do zmiany to właśnie koła, ewentualnie kaseta/blaty w korbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 co do kasety to widziałem np sunrace'a za 170 zł i wagą 270gr więc stosunek cena waga jest b dobry bo xt przy tej wadze kosztuje min 205zł a co do trwałości kasety sunrace to wyczytałem kilka pozytywnych opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubim Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 głupie pytanie, ale w rozpisce masz uwzględnione miski suportu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 @@szliri, Co do blatów korby ... zaczynam poważnie się zastanawiać nad opcją 2x10 Przy moim trybie jazdy w aktualnej konfiguracji blat i młynek to rzadkość co do kasety to widziałem np sunrace'a za 170 zł i wagą 270gr Daj jakiegoś linka bo jedyne 10`tki Sunrace jakie znalazłem to ponad 300g własnie za 170 zeta Tak czy inaczej kasetę będę zmieniał dopiero jak aktualna dokona żywota, Wymiana wcześniej tylko z powodu wagi ... nie ma większego sensu ... wyrzucanie kasy. Frame: (Rama) - Cube Reaction 20` + miski sterów - 1568g Jak widać miski w wadze ramy. Regularnie wrzucam do "świnki" drobniaki celem zorganizowania budżetu na koła oby w tym sezonie ... Chce mieć rower poniżej 10 kg ale nie za wszelka cenę... Lekki rower bez formy sam wyników nie zrobi Co jak co w tym samym czasie rok wcześniej forma była sporo lepsza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) co do linka to przepraszam za błąd ale w takiej cenie to ja kasete na 9 znalazłem Edytowane 3 Czerwca 2013 przez czyzu6491 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adish Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 @@szliri, Jak widać miski w wadze ramy. Ale napisałeś, że miski sterów, a co z suportem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 głupie pytanie, ale w rozpisce masz uwzględnione miski suportu? Drugi raz przeczytałem ;D i dotarło do mnie ze pomieszałem miski sterów z suportem Fakt nie ma w rozpisce ale waga końcowa uwzględnia ten element Bottom Bracket (suport) - Shimano SM-BB70 - 89 g Rozpiskę robiłem według wzoru a we wzorze nie ma suportu na liście. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 ja brak suportu w szablonie zauważyłem dopiero jak chciałem wpisać wagę nowego no administratorzy! do poprawki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Na zdjęciu za długi pancerz przy tylnej zmieniarce masz moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Qrde któryś raz to słyszę Obciąć można zawsze (kolejne gramy do zdjęcia ) ale ... Podczas montażu wydawało mi się że ta długość i ten sposób ułożenia jest najbardziej neutralny dla przerzutki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 aha przepraszam bylem w bledzie bo gdzies czytałem ze wazy 400g sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 łooo ... To same łożyska w alu miskach ... Octalink ES25 to 314g a tam to kawał stalowej osi się jeszcze kręci Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi