Skocz do zawartości

[kpl błotników] do mtb

michael26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuję zakupić błotniki do swojego bajka (można zobaczyć w garażu), jednak chciałbym żeby nie oszpeciły one zbytnio mojego roweru :D Na przód myślałem o takim bardzo małym :D tylko zapomniałem jak on się nazywa. Posiadam opony 2.2 . Proszę Was o pomoc. Budżetu nie podaję. Z góry dzięki ;)

Napisano

Bender Fender można zrobić samemu co nie? Kupiłem już teczki i spróbuję coś wykombinować :D

Co do tylnego to będę musiał coś kupić, rower straci na wyglądzie, ale jednak chlapiące błotko nie jest zbyt przyjemne.

Napisano

Zamknij na mój rower w galerii zobaczysz jak prezentuje się bez i z błotnikiem z tyłu. Musiałem go trochę podnieść bo ocierał troszkę przy maksymalnym naciśnięciu dampera.

Send with my HTC Sensation XL

Napisano

W sumie nie jest źle, powiedziałbym nawet, że pasuje do tego roweru. Chyba się zdecyduję, wiadomo, przed błotem nic nie uchroni, ale przynajmniej nie będzie tak chlapać na mnie, bo rower i tak szybciutko zmieni kolorek :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

Proponuje Topeak Defender M1+M2, lub model niższe... Różnica w materiałach i sposobie mocowania, ale tak jak już gdzieś pisałem, dobra jakość i warto :)

Pzdr

Napisano

Ja właśnie czekam na tylny Topeak M2, na zdjęciach wygląda super. Na przód zamontuję sobie Bender Fender własnej roboty i zobaczymy jak się taki zestawik sprawdzi.

Napisano

Białych nie widziałem na żywo, ale czarne które mam nieco wieją tandetą pod względem wizualnym i wykonania. Mocowanie tylnego błotnika jest skopane i trzeba albo wkręcić śrubkę blokującą (i nie zdejmować błotnika lub wykręcać za każdym razem) lub też zrobić apgrejd zsuwaną trytytką. No ale są tanie i działają. Tył pozwala na sensowną regulację, do przodu są adaptery pasujące do większości amorów. Drugi raz bym ich nie kupił, wolałbym dołożyć do czegoś fajniej wyglądającego.

Napisano

tylny Topeak M2, na zdjęciach wygląda super. Na przód zamontuję sobie Bender Fender własnej roboty

Tak mam u siebie i zdecydowanie polecam, sprawuje się wyśmienicie.

Napisano

Do tego mocowanie tylnego błotnika tak czy siak wymaga później lekkiego tuningu... Zabezpieczenie antypoślizgowe po pewnym czasie przestaje działać i trzeba kombinować z wymyśleniem nowego, a podczas jazdy w deszczu jak ten paseczek nasiąknie to błotnik jeździ prawo-lewo przy każdym dotknięciu...

Napisano

podczas jazdy w deszczu jak ten paseczek nasiąknie to błotnik jeździ prawo-lewo przy każdym dotknięciu...

Właśnie dlatego zdecydowałem się na M2, gdyż mocowany jest sztywnym zaciskiem, a nie na pasek. Mój się nie rusza :)

Napisano

W modelu niższym Topek'a też jest pasek, ale ma przyszytą gumę... W porównaniu do "zabezpieczenia" stosowanego w SKS jednak robi ogromną różnice.. :)

Nie zmienia to faktu że DF M2 są genialne :)

Pozdrawiam

Napisano

Bender Fender można zrobić samemu co nie? Kupiłem już teczki i spróbuję coś wykombinować

z czego  robisz ten błotnik?

jakie teczki?? wytłumacz proszę :)

Napisano

Możesz kupić teczkę na dokumenty, która ma w miarę elastyczną plastikową okładkę i kosztuje grosze. Nawet jak ci się nie uda za pierwszym razem to nic nie szkodzi, chociaż jest to tak proste, że pewnie dziecko w podstawówki da radę go wykonać, mając wydrukowany szablon.

Napisano

Tak właśnie myślałem że o takie teczki chodziło, ale nie spotkałem takich które by się nadawały, bo były zbyt wiotkie.

Myślałem o takim błotniku który nie odleci po pierwszym myciu Karcherem :D ja poszukam jakiegoś sztywniejszego materiału  może jak butelka PET :D albo arkusz pcv 2mm  zdam relacje jak mi poszło.

Napisano

W modelu niższym Topek'a też jest pasek, ale ma przyszytą gumę... W porównaniu do "zabezpieczenia" stosowanego w SKS jednak robi ogromną różnice.. :)

Nie zmienia to faktu że DF M2 są genialne :)

Pozdrawiam

Ja owe gumki, paseczki i inne pierdułki zastąpiłem metalową opaską hydrauliczną i błotnik trzyma się na sztywno. Oczywiście nie ma opcji błyskawicznego zdjęcia lecz mozolne odkręcanie śrubki.

Napisano

Ja owe gumki, paseczki i inne pierdułki zastąpiłem metalową opaską hydrauliczną i błotnik trzyma się na sztywno. Oczywiście nie ma opcji błyskawicznego zdjęcia lecz mozolne odkręcanie śrubki.

Jest to rozwiązanie, ale przeważnie śmigam bez błotników więc zależy mi na szybkim demontażu i jednocześnie dość mocnym trzymaniu się błotnika :)

Napisano

Ja też śmigam bez błotników, ale ostatnie deszczowe tygodnie dały mi się we znaki. W starym rowerze miałem budżetowe błotniki Simpla Raptor, ale teraz się zastanawiam czy nie dopłacić do czegoś lepszego. W końcu błotników nie zmienia się co sezon, czy nawet co kilka lat. Na przód będę chyba próbował wyciąć sobie Bender Fender z teczki, a na tył będzie trzeba coś kupić.

Napisano

Ja też śmigam bez błotników, ale ostatnie deszczowe tygodnie dały mi się we znaki. W starym rowerze miałem budżetowe błotniki Simpla Raptor, ale teraz się zastanawiam czy nie dopłacić do czegoś lepszego. W końcu błotników nie zmienia się co sezon, czy nawet co kilka lat. Na przód będę chyba próbował wyciąć sobie Bender Fender z teczki, a na tył będzie trzeba coś kupić.

Witam!

Macie może szablon tego Bendera Fendera?

Też bym sprobował sobie coś takiego wyciąć ale z moimi zdolnościami może to zająć wieki!

Taki krótki ten Bender że aż się nie chce wierzyć że działa!

Jezdzi już ktoś z tym 2.0 i potwierdzi że jest o.k

Ja potrzebuje błotników tylko okazjonalnie do fulla Sparka żeby przetrwać to mokradło które trzyma od miesiąca!

Napisano

Poszukaj jakiegoś dużego zdjęcia na necie, otwórz w paincie, wydrukuj tak aby zmieścił się na a4, wytnij i masz gotowy szablon.

Sent from my HTC Sensation XL with Beats Audio X315e using Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...