Skocz do zawartości
  • 0

problem z przerzutkami sram5

Gość marek

Pytanie

Gość marek
Napisano

Witam. Ostatnio rezrugulowaly mi sie przerzutki typu sram5 Rower Rockrider 5.3. Rower oddalem na regulacje do decathlonu efekt mizerny. Jak zrobi jedno to na wyzszej przerzutce z przodu znowu obciera i tak w kolko. Pytanie takie czy jest mozliwosc wyregulowania tak by na kazdej przerzutce rower chodzil ok bez przycierek czy np przeskakiwania tylnej delikatnie? Rower kupiony w tamtym roku i malo jezdzony wiec swiezak. Gsciowi brakuje umiejetnosci? Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie kolego, niestety rzadko da się tak wyregulować żeby na każdym przełożeniu nic nie obcierało. Istnieje takie pojęcie jak linia łańcucha i jest ono po części związane z umiejętnością dobierania przełożeń. Mając z przodu trzy przełożenia a z tyłu dziewięć, nie jesteś w stanie (bezdźwięcznie i bezpiecznie dla napędu) wykożystać wszystkich kombinacji gdyż naprzeciwlegle  skrajnych tarczach łańcuch przekoszony, jest bardzo!!!  chcąc z tyłu wrzucać na największą zębatkę nie możesz kożystać z największej z przodu... po prostu. 

Gość marek
Napisano

Oczywiście- można to zrobić samemu bez większych kłopotów

Do poczytania

http://www.forumrowerowe.org/topic/3668-naped-zanim-zapytasz-zobacz/

Najlepiej byłoby żeby gość spróbował w decathlonie raz jeszcze ustawić bo straciłem jakby nie było 45zł :/. Są jakieś ustawienia np 3 z przodu i najwyższa z tyłu że będzie obcierać łańcuch? Odkąd ukradli mi rowery przestałem jeździć aż do tego roku tyle że wiedza uciekła :). Jeszcze takie pytanie z tyłu w przerzutce są srubki 3 H,L i jedna jeszcze od czego ona jest? Przed serwisem pokreciłem nią i to był mój błąd. Może to powodowaćteraz problemy?

Napisano

"Przycierki" to jedno (zapewne chodzi o ocieranie łańcucha o wózek przerzutki z przodu) natomiast przeskakiwanie z tyłu to inna sprawa i nie powinno mieć miejsca. Na problem nr 1 najczęściej trudno coś zaradzić lub jest to niemożłiwe, problem drugi jest rozwiązywalny i raczej świadczy o kiepskiej regulacji. Czasami jednak zła praca przerzutki z tyłu wynika np z wykrzywienia haka, jego odkręcenia się, krzywej przerzutki, brudnych/zagiętych/postrzępionych linek. Proponowałbym skorzystać z usługi innego serwisu, bo mimo wszystko pracownicy marketów to z reguły ludzie przypadkowi. Rower to nie prom kosmiczny ale pewne umiejętności i doświadczenie trzeba mieć, szczególnie w rozwiązywaniu problemów.

Gość Gość
Napisano

Nie kolego, niestety rzadko da się tak wyregulować żeby na każdym przełożeniu nic nie obcierało. Istnieje takie pojęcie jak linia łańcucha i jest ono po części związane z umiejętnością dobierania przełożeń. Mając z przodu trzy przełożenia a z tyłu dziewięć, nie jesteś w stanie (bezdźwięcznie i bezpiecznie dla napędu) wykożystać wszystkich kombinacji gdyż naprzeciwlegle  skrajnych tarczach łańcuch przekoszony, jest bardzo!!!  chcąc z tyłu wrzucać na największą zębatkę nie możesz kożystać z największej z przodu... po prostu. 

I o to mi właśnie chodziło bo uparcie dążyłem do tego by było idealnie ale w takim razie musze wyregulowaćtak by było idealnie na tych które chce używać najczęściej.

Przy prdeałowaniu mam takie lekkie wyczuwalne "stukanie" w nogach jak przypuszczacie wina pedałów? Na początku sezonu tego nie było. Jako że mało używany wątpie w korbowód czy coś związane z ustawieniem przerzutek

Napisano

Żeby było jasne: jest możliwe wyregulowanie napędu tak by łańcuch nie ocierał o wózek przerzutki (w jednych rowerach się da w innych nie), nie jest jednak możliwe by przy przekosach łańcuch chodził zbyt cicho. Łańcuch nie porusza się w takim przypadku równolegle do zębatek.

Gość Gość
Napisano

Chodzilo mi o wozek wlasnie zle sie wyrazilem. Jeski chodzi o linki sa w stanie idealnym rower kupiony w lipcu tamtego roku i jezdzone bylo z 6 razy a w listopadzie odkupilem ten rower bo gosc potrzebowal kasy a mnie wczesniej dwa ukradli. Co do samej przerzutki to trudno powiedziec by bylo cos nie tak. Gosc jest jedynym serwisantem w decathlonie a ze bede na darmowym serwisie z zony rowerem to powiem by podregolowal i moj a potem poszukam na spokojnie dobrego fachowca lub jakiegos ziomka co zna sie dobrze bo szkoda mi kase tak tracic. Moze jest ktos taki z Zaglebia, Slaska:D?

Napisano

Żeby było jasne: jest możliwe wyregulowanie napędu tak by łańcuch nie ocierał o wózek przerzutki (w jednych rowerach się da w innych nie), nie jest jednak możliwe by przy przekosach łańcuch chodził zbyt cicho. Łańcuch nie porusza się w takim przypadku równolegle do zębatek.

Tobo jako że mam jeszcze darmowy przegląd roweru mojej żony to podjadę do niego by jeszcze to trochę podregulował u mnie i w najbliższym czasie poszukam jakiegoś sklepu lub ziomka "maniaka rowerowego" który by mi ogarnął ten temat porządnie bo szkoda by było tej kasy która wydalem teraz i nie miał zronione jak się należy. Gość w Decathlonie to jedyny ich serwisant wydawał się na kumatego. Co do linek o których wspomniałeś są jak nowe. Rower kupiony w lipcu przejechał tamtego lata w sumie z 6 razy po czym odkupiłem od gościa bo potrzebował kasy a mnie ta cena odpowiadała po tym jak mnie i żonie ukardli rowery. Co do samej przerzutki wydaje się ok ale jestem laikiem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...