Skocz do zawartości

[rower]Moj rower na wyprawy

blindchild

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje opinii ludzi ktorzy sie znaja na rzeczy. Interesuja mnie szeroko pojete "wyprawy rowerowe" i stad moje pytanie poniewaz chcialbym na tym rowerku http://www.unibike.pl/zethosgts.html wybrac sie na jakas zorganizowana wyprawe typu transAlp albo DolomityTour a uogolniajac to w gory. Powiedzcie mi prosze czy takie zorganizowane wyprawy sa bardzo hardcorowe ze nie ma co sie tam pchac na tym crossie? A moze wymiana samych opon na szersze zalatwia sprawe? Nie pytalem organizatorow bo z gory zalozylem ze powiedza spoko byle im tylko zaplacil za wycieczke.

Czy wymiana opon bylaby tutaj pomocna? np szer 2.25? I w ogole pytanie czy na moja obrecz mozna zalozyc opone z 29" bo jest o cal grubsza?

Nie bede tu reklamowal zadnej z firm organizujacej takie wyprawy ale ciezko jednoznacznie stwierdzic jakimi trasami one przebiegaja. Zwykle w gory proponuja rowery MTB dlatego czuje sie z jednej strony niepewnie a z drugiej wydaje mi sie ze zethos nie jest najgorszy i moze wystarcza lepsze opony. Oczywiscie mam swiadomosc roznic w amorze korbie i przelozeniach w porownaniu z rowerem MTB ale wychodze z zalozenia ze moze na taki srednio trudny teren osprzet da rade :)

Niestety ale musisz się więcej dowiedzieć w jaki teren się wybierasz. To podstawa bo jeśli ma to być coś w stylu szlaków po naszych górach to lepiej zaopatrzyć się w rower albo na kołach 26 lub 29 calowych. Opony nic nie dadzą jeśli wjedziesz w taki teren bo tego typu sprzęt nie za bardzo się do tego nadaje. To kwestia geometrii samej ramy jak i pozycji w trakcie jazdy.

Niestety ale musisz się więcej dowiedzieć w jaki teren się wybierasz. To podstawa bo jeśli ma to być coś w stylu szlaków po naszych górach to lepiej zaopatrzyć się w rower albo na kołach 26 lub 29 calowych. Opony nic nie dadzą jeśli wjedziesz w taki teren bo tego typu sprzęt nie za bardzo się do tego nadaje. To kwestia geometrii samej ramy jak i pozycji w trakcie jazdy.

szczerze mowiac to na poczatek myslalem wlasnie o czyms takim http://www.80rowerow.pl/wyprawy/wycieczki-rowerowe-dookola-tatr.html co o tym myslisz na tym crossie?

Jak najbardziej tak. Robię rok rocznie pętlę wokół Tatr i widuję osoby na rowerze tego typu. Ten rower ma szerokie zastosowanie z wyjątkiem tak jak wspomniałem poważnej jazdy w terenie górskim. Jeśli nie przysłowiowa "kolarka" na szosę i niekoniecznie jazda w trudnym terenie to taki rower jest idealny. Opony, osprzęt i amortyzator bez dwóch zdań dadzą sobie radę.

Jak najbardziej tak. Robię rok rocznie pętlę wokół Tatr i widuję osoby na rowerze tego typu. Ten rower ma szerokie zastosowanie z wyjątkiem tak jak wspomniałem poważnej jazdy w terenie górskim. Jeśli nie przysłowiowa "kolarka" na szosę i niekoniecznie jazda w trudnym terenie to taki rower jest idealny. Opony, osprzęt i amortyzator bez dwóch zdań dadzą sobie radę.

Dzieki za pomoc a powiedz mi jeszcze czy zmiana opon na szersze ma tu w ogole jakies zastosowanie w tym rowerze czy nie warto bez wzgledu na teren?

W tym rozmiarze nie produkują zbyt szerokich opon bo do tego typu roweru nie ma to sensu. Ja nigdy wielkich balonów na kola 26er nie miąłem powiem więcej swego czasu korzystałem z rozmiaru 1,75 i 1,9 cala. Przy spokojnej, technicznej jeżdzie dawało radę. W jednym  z rowerów tylko na szosę mam Kendy Khan 1,75 i szuter, lekka ścieżka i kamienista droga nie są tragedią. Jak dla mnie te Smart Sam'y spokojnie dadzą radę.

Czy wymiana opon bylaby tutaj pomocna? np szer 2.25? I w ogole pytanie czy na moja obrecz mozna zalozyc opone z 29" bo jest o cal grubsza?

29 to jest 28 cali [chwyt marketigowy]

a rama najprawdopodobniej przyjmie max szerokość opony 1,75.

zmierz prześwit tylnego trójkąta koło pedałów.\a sprzęt porządny jest

jeśli tylko technikę dostosujesz to spoko przejedzie i po górkach i po dolinach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...