blindchild Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Witam potrzebuje opinii ludzi ktorzy sie znaja na rzeczy. Interesuja mnie szeroko pojete "wyprawy rowerowe" i stad moje pytanie poniewaz chcialbym na tym rowerku http://www.unibike.pl/zethosgts.html wybrac sie na jakas zorganizowana wyprawe typu transAlp albo DolomityTour a uogolniajac to w gory. Powiedzcie mi prosze czy takie zorganizowane wyprawy sa bardzo hardcorowe ze nie ma co sie tam pchac na tym crossie? A moze wymiana samych opon na szersze zalatwia sprawe? Nie pytalem organizatorow bo z gory zalozylem ze powiedza spoko byle im tylko zaplacil za wycieczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Bardzo porządny sprzęt do spokojnej jazdy w górach. Mowa oczywiście o drogach lekko kamienistych, szutrówkach i oczywiście asfalt. Na takie zastosowanie idealny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blindchild Napisano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Czy wymiana opon bylaby tutaj pomocna? np szer 2.25? I w ogole pytanie czy na moja obrecz mozna zalozyc opone z 29" bo jest o cal grubsza? Nie bede tu reklamowal zadnej z firm organizujacej takie wyprawy ale ciezko jednoznacznie stwierdzic jakimi trasami one przebiegaja. Zwykle w gory proponuja rowery MTB dlatego czuje sie z jednej strony niepewnie a z drugiej wydaje mi sie ze zethos nie jest najgorszy i moze wystarcza lepsze opony. Oczywiscie mam swiadomosc roznic w amorze korbie i przelozeniach w porownaniu z rowerem MTB ale wychodze z zalozenia ze moze na taki srednio trudny teren osprzet da rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Niestety ale musisz się więcej dowiedzieć w jaki teren się wybierasz. To podstawa bo jeśli ma to być coś w stylu szlaków po naszych górach to lepiej zaopatrzyć się w rower albo na kołach 26 lub 29 calowych. Opony nic nie dadzą jeśli wjedziesz w taki teren bo tego typu sprzęt nie za bardzo się do tego nadaje. To kwestia geometrii samej ramy jak i pozycji w trakcie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blindchild Napisano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Niestety ale musisz się więcej dowiedzieć w jaki teren się wybierasz. To podstawa bo jeśli ma to być coś w stylu szlaków po naszych górach to lepiej zaopatrzyć się w rower albo na kołach 26 lub 29 calowych. Opony nic nie dadzą jeśli wjedziesz w taki teren bo tego typu sprzęt nie za bardzo się do tego nadaje. To kwestia geometrii samej ramy jak i pozycji w trakcie jazdy. szczerze mowiac to na poczatek myslalem wlasnie o czyms takim http://www.80rowerow.pl/wyprawy/wycieczki-rowerowe-dookola-tatr.html co o tym myslisz na tym crossie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Jak najbardziej tak. Robię rok rocznie pętlę wokół Tatr i widuję osoby na rowerze tego typu. Ten rower ma szerokie zastosowanie z wyjątkiem tak jak wspomniałem poważnej jazdy w terenie górskim. Jeśli nie przysłowiowa "kolarka" na szosę i niekoniecznie jazda w trudnym terenie to taki rower jest idealny. Opony, osprzęt i amortyzator bez dwóch zdań dadzą sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blindchild Napisano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Jak najbardziej tak. Robię rok rocznie pętlę wokół Tatr i widuję osoby na rowerze tego typu. Ten rower ma szerokie zastosowanie z wyjątkiem tak jak wspomniałem poważnej jazdy w terenie górskim. Jeśli nie przysłowiowa "kolarka" na szosę i niekoniecznie jazda w trudnym terenie to taki rower jest idealny. Opony, osprzęt i amortyzator bez dwóch zdań dadzą sobie radę. Dzieki za pomoc a powiedz mi jeszcze czy zmiana opon na szersze ma tu w ogole jakies zastosowanie w tym rowerze czy nie warto bez wzgledu na teren? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 W tym rozmiarze nie produkują zbyt szerokich opon bo do tego typu roweru nie ma to sensu. Ja nigdy wielkich balonów na kola 26er nie miąłem powiem więcej swego czasu korzystałem z rozmiaru 1,75 i 1,9 cala. Przy spokojnej, technicznej jeżdzie dawało radę. W jednym z rowerów tylko na szosę mam Kendy Khan 1,75 i szuter, lekka ścieżka i kamienista droga nie są tragedią. Jak dla mnie te Smart Sam'y spokojnie dadzą radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Czy wymiana opon bylaby tutaj pomocna? np szer 2.25? I w ogole pytanie czy na moja obrecz mozna zalozyc opone z 29" bo jest o cal grubsza? 29 to jest 28 cali [chwyt marketigowy] a rama najprawdopodobniej przyjmie max szerokość opony 1,75. zmierz prześwit tylnego trójkąta koło pedałów.\a sprzęt porządny jest jeśli tylko technikę dostosujesz to spoko przejedzie i po górkach i po dolinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.